用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖母定啟基??
go

聖母定啟基?? [複製鏈接]

小女收到聖母和啟基offer, 現在苦惱選邊間好?

自問唔係太想谷小朋友,理應選啟基,但又害怕冇聯繫學,升中又要再煩過。

我覺得女兒並非文靜受谷,但唔試過都又唔知道係咪夾唔到聖母既課程。

大家可唔可以比D意見?謝謝

1    0    0    0

rockerlamfai 發表於 16-11-16 18:56
小女收到聖母和啟基offer, 現在苦惱選邊間好?

自問唔係太想谷小朋友,理應選啟基,但又害怕冇聯繫中學, ...

Same 我放啟基

如果係我都會揀聖母,讀得叻既,中學可以揀其他B1中學,唔叻就讀返聖母書院

謝謝你們既意見,

我同有位同事都話,如果冇聯繫中學,將來5、6年級谷小朋友去Band 1既過程會好漫長和痛苦,除非真係放任唔理,讀邊間都冇所謂。

但最近都有一些反對贏在起跑線既理論,認為教快和太谷未必幫到小朋友,害怕適得其反,另小朋友喪失學習興趣。

rockerlamfai 發表於 16-11-16 19:50
謝謝你們既意見,

我同有位同事都話,如果冇聯繫中學,將來5、6年級谷小朋友去Band 1既過程會好漫長和痛苦 ...

我放聖母選啓基。

引用:Quote:rockerlamfai+發表於+16-11-16+19:50

原帖由 luckyoscar 於 16-11-16 發表
我放聖母選啓基。
請教點解咁揀?

gray198189 發表於 16-11-17 02:18
請教點解咁揀?

我們認為设有最好的学校只有選最合適的学校,啟基比較合適小女,我們前後去左3次啟基,也感覺到老師們很nice及関愛学生。所以诀定放棄聖母。

和朋友相量後有很多不同的意見,

有些朋在友認為世上沒有不勞而獲的事,比較傳統比較谷的學校就是代你辦演了壞人的角色去迫小孩用功,跟得上的話升中便不用操心,但過程是全家人也要一起去努力,小孩當然很難自動自覺用功。

另一方認為,明明一教就懂和明白的事,偏要提早半年或一年去教,讓小朋友讀得很辛苦,失去自主學習的興趣,認為讀書是痛苦的,到了中學後父母幫唔到佢溫書,靠自已成績便一落千丈了。因此啟基那類比較關愛的學校,有望培養出有學習興趣的學生,對小朋友終身受用。

我去過兩間學校,啟基的老師的確很Nice

還有聖母冇TSA,啟基有,這些因素大家會考慮嗎?

回覆 rockerlamfai 的帖子

我沒有報聖母(因我個係仔),對聖母唔了解, 我會比仔仔讀啟基因為我唔覺得教深一年/半年對我小朋友長遠讀書有甚麼幫助, 我亦都唔著重他拿到多少分, 但我著重他實際學到多少知識. 我覺得每個小朋友和家長都唔同﹐搵間最適合的學校是需要家長和小朋友一起配合﹐如果家長都唔buy學校個套, 好難配合
‹ 上一主題|下一主題