用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維記/st cat
樓主: butcarrot
go

維記/st cat [複製鏈接]

N the syllabus n homework are the same among half day vs whole day class at k3...but in some campuses they are rolling out some enrichment classes in k 2 with longer hours ... maybe this will be future smart class. However I think kids should have happy n shorter hours while at kg...

細囝正是維記k3生,讀你們所說的精英班。每星期學校會給五本英,五本中文書,小朋友要讀,另加额外一本中文書要額外做工作紙。閱讀量十分足夠。家長亦不用擔心小一適應問題。當年大仔和同班同學升小一,各去了不俗小學,成績很優異。只要大家跟足學校步伐,相信升小絕對無問題。

甘恩 發表於 16-11-20 22:46
細囝正是維記k3生,讀你們所說的精英班。每星期學校會給五本英,五本中文書,小朋友要讀,另加额外一本中文 ...

想問下呢點先可以入精英班呢?
係咪姐係step up class?
學校揀人正自己申請的呢?

fluty 發表於 16-11-21 00:44
想問下呢點先可以入精英班呢?
係咪姐係step up class?
學校揀人正自己申請的呢?
首先在K1時自己申請,然後再由學校揀人,學費計全日班費用。

甘恩 發表於 16-11-20 22:46
細囝正是維記k3生,讀你們所說的精英班。每星期學校會給五本英,五本中文書,小朋友要讀,另加额外一本中文 ...

謝謝你的分享!非常有用!
仔仔有好消息未?

edniebridge 發表於 16-11-21 20:37
謝謝你的分享!非常有用!
仔仔有好消息未?
不用客氣,已有私小offer。維記學生競爭力其實好高。

hppa    發表於 16-11-21 21:42

甘恩 發表於 16-11-21 20:53
不用客氣,已有私小offer。維記學生競爭力其實好高。

恭喜晒呀!
睇某些分校(無時間間間睇)見大部份都入返維記小學,考直私的好似間間有啲,唔太集中。但又見k3學生的語文能力好似幾好,所以有些疑惑佢哋能力如何

edniebridge 發表於 16-11-21 21:05
恭喜晒呀!
睇某些分校(無時間間間睇)見大部份都入返維記小學,考直私的好似間間有啲,唔太集中。但又見k3 ...
其實考入維小要先收四萬幾學費,所以考入維小,很少會考其他。

甘恩 發表於 16-11-21 21:12
其實考入維小要先收四萬幾學費,所以考入維小,很少會考其他。

維小勁貴,應該都唔易考
請教你覺得幼稚園讀ib課程有什麼得著?

edniebridge 發表於 16-11-21 21:14
維小勁貴,應該都唔易考
請教你覺得幼稚園讀ib課程有什麼得著?
最重要是探究精神,小朋友很喜歡問問題,創造力亦高,K3生可自行創作故事和寫簡單書籍。

甘恩 發表於 16-11-21 21:25
最重要是探究精神,小朋友很喜歡問問題,創造力亦高,K3生可自行創作故事和寫簡單書籍。 ...

謝謝你分享,創造和探究精神非常難得,我也很欣賞他們在語文課程上的用心。但如上傳統小學會否比較難接軌?本地小學都比較缺乏這些元素/時間去做這些事。

edniebridge 發表於 16-11-21 21:28
謝謝你分享,創造和探究精神非常難得,我也很欣賞他們在語文課程上的用心。但如上傳統小學會否比較難接軌 ...

小孩子適應力極高,老師的教學不同,他們都可應付。反而更重要是看小朋友性格是否適合傳統小學,但這與讀那一間幼稚園沒有關係。有朋友的兒子是讀KV,之後考入宣小,但現在成績欠理想,不願做功課,因為小朋友根本適合讀CKY之類小學,他可說是錯配。另一位朋友兒子讀維記,之後入讀華小,成績優異,考全班第一名,因為他性格專注,願做功課,可說是自動波。所以揀選合適的小學給小朋友是十分重要。

hppa    發表於 16-11-21 21:44

甘恩 發表於 16-11-21 21:36
小孩子適應力極高,老師的教學不同,他們都可應付。反而更重要是看小朋友性格是否適合傳統小學,但這與讀 ...

也是,配對的確非常重要。可惜香港要有選擇真的不易,我覺得孩子適合的學校,學校會覺得孩子不適合。大部分孩子都適合的學制(國際), 又不是個個負擔得到

edniebridge 發表於 16-11-21 21:57
也是,配對的確非常重要。可惜香港要有選擇真的不易,我覺得孩子適合的學校,學校會覺得孩子不適合。大部 ...
這個真的很頭痛,只好儘量讓小朋友自由發揮,家長從旁扶一把。

然後另一個問題是,如果不止一個小朋友,入直私除了要想學費,還要考慮學校不一定會收弟妹

edniebridge 發表於 16-11-21 23:27
然後另一個問題是,如果不止一個小朋友,入直私除了要想學費,還要考慮學校不一定會收弟妹
...
直私真的不一定收細佬妹,仍要看他們實力。

回覆:維記/st cat

我仔是九龍區維記學生,我哥哥大仔剛在SC畢業,兩表兄弟相差1年。我哥哥沒有特別外補,年頭大仔,去年考8間直私,即使WKF,音小也是reject,最後有另一次熱九龍英小直資(冇中學)收。現時成績ok。佢仲有個細仔跟尾,冇揀番讀SC,寧願讀區內非學劵名村幼,覺得SC有點名過其實。

我仔是年尾細仔,今年考直私,so far 身邊啲同學考直私成績都唔算差,但普遍家長都唔係摧谷型,神校2nd in嗰啲真係少啲,但到現時為止好多都已經有1,2間係手。我地每班有1中1 NET 做班主任,佢哋上堂既安排係會同隔離班房pair up,例如我地上中文堂時,隔離班就會上英文,咁我班個中文老師會過去隔離班房,佢哋個NET會過黎,咁我仔嗰班會同時有2個NET,分組進行活動,每班另外仲會有1個assistant teacher 註守。

Btw, 維記全日班係早申請早入,不是所謂精英班。個別分校有step up class(額外上),係會教深啲。

至於2間學校比,我從自己及身邊朋友感覺所得,2間都是好學校,不過讀維記應該會開心少少,因為細校,好多活動,校園上上下下,連校長都會記得每個小朋友名字,每個月有慶祝會。。。等等。

JoyceNgYY 發表於 16-11-22 19:44
我仔是九龍區維記學生,我哥哥大仔剛在SC畢業,兩表兄弟相差1年。我哥哥沒有特別外補,年頭大仔,去年考8間 ...

謝謝你的分享!非常有參考價值。

JoyceNgYY 發表於 16-11-22 19:44
我仔是九龍區維記學生,我哥哥大仔剛在SC畢業,兩表兄弟相差1年。我哥哥沒有特別外補,年頭大仔,去年考8間 ...

見你有提及SC,亦分享對SC的認識,有朋友兒子是在SC畢業的,他的評語亦是名過其實,課程並不深,中文甚至偏淺。但家長多是戰鬥格,會俾小朋友外補,所以普遍小朋友能力都高。另外,我仔是香港島維記生,外籍老師是長駐一個課室。可能每間維記處理上會有分別。另stepping up班是由8:45-2:45,6小時,收費等同全日班費用。當年K1學校發信給家長,計劃開此班,詢問家長意願,最後由校方揀選學生入讀。此班所教和所學的確較其他班深和多,閱讀量要求亦較高。囝仔那班只有17人,有三位老師長駐課室,校長講明這一班可以說是貼錢開班,因成本太高。

引用:+本帖最後由+甘恩+於+16-11-22+23:23+編輯+

原帖由 甘恩 於 16-11-22 發表
可能真係唔同分校安排會有些不同,我仔間分校仍然係普通全日班,問過校長,暫未有計劃開step up class。另外,我有攞過表哥啲功課睇過,佢哋學緊既生字同維記真係差唔多架咋(不過無可否認,呢幾年維記都教深咗)。我同意最大分別係家長取向,我知好多SC家長比較進取,加上大校人多,考入神校一線直私也不無道理,但如果家長本身唔prep小朋友,咁其實讀維記定SC分別都唔大,暫時考咁多間學校,也唔覺學校偏好收某特定幼稚園(本身聯繫除外)。

‹ 上一主題|下一主題