用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 有愛心既國際學校不一定等於適合你小朋友既學校 ...
樓主: ethanmom2012
go

有愛心既國際學校不一定等於適合你小朋友既學校   [複製鏈接]

ethanmom2012 發表於 16-11-17 10:18
你講得好岩, 個心理學家都話小朋友太細個, 係坐唔定, 但係原因可以有好多, 難以太早下判斷.

而且就算係,  ...

呢様真,我發覺都不是個個幼稚園老師懂講故事,上次觀課那老師,又細聲又快似「讀書」多過講故事,不過好采我個女只是發夢冇攪人

964000 發表於 16-11-17 11:30
其實就算如ESF比較自由的學校,我朋友個仔有給老師投訴過他「頑皮」「攪攪陣」,我見過佢仔係比較「好動」 ...
我個仔類似, 仲有D BB, 加上細仔( 9月出生), 班上女仔多, 只能慢慢教.

Jane1983 發表於 16-11-17 11:33
不過,對4歲小朋友的小小行為問題,罰佢、搬開佢、要佢去第二度企,其實都唔一定可行。可能傷佢自尊心,佢 ...

YES, 我個仔行為唔嚴重, 但點都唔係專心個隻架啦, 都係易分心, 無興趣就搞搞震, 學校不能引導佢, 又包容唔到佢, 唯有轉校.

Kittybama  學生與學校也是講緣份的  發表於 16-11-17 20:31

Kittybama 發表於 16-11-17 12:28
一般國際學校都會設time out corner, 而有經驗的老師會立刻阻止騷擾其他人的行為。 ...

係, 我見識過一個有經驗的英藉老師, 英國人可能比較傳統, 一樣嚴厲, Time out corner 絕不手軟.

Kittybama  學生與老師更加是講緣份的  發表於 16-11-17 20:33

回覆:有愛心既國際學校不一定等於適合你小朋友既學校

咁你趕得切找學校下年轉?定而家揾早d走?

正所謂各師各法,每個人對事物處理手法都有自己一套,無一個方案係絕對正確,無論國際或本地,亦唔代表IS會接受一切,樓主做得好岩,要是想學校跟你果套,不如佢搵一間岩你嘅學校

Kittybama 發表於 16-11-17 12:32
很多父母不肯接受現實,也抗拒服藥治療ADHD。但患有ADHD的小朋友,只有服藥才是最有效,單做行為治療成效不 ...
唔知係唔係咁,反正父母好buy 唔使食藥,樓主睇cp 當然得到答案係應該用+/-ve reinforcement,唔通叫你走去睇psychia走左個客?

LuckySesame  do your research before you start pointing fingers at other people.  發表於 16-11-18 11:55
LuckySesame  Are you serious? They don't give a kid meds at 4 (overseas) unless the case is very very severe, do   發表於 16-11-18 11:55

samsam123321 發表於 16-11-17 15:03
唔知係唔係咁,反正父母好buy 唔使食藥,樓主睇cp 當然得到答案係應該用+/-ve reinforcement,唔通叫你走去 ...
第一, 4歲是未能食藥的, 一般醫生都唔會咁細個開藥. 正如elmostoney 所講, 咁細個, 不是自閉不是發展遲緩, 一般ADHD 根本未能確診. CP 亦都無確診佢係ADHD. 點解你會跳到開唔開藥, 接唔接受到現實既階段呢?

第二, 其實我去做評估個間係非常專業, CP俾完報告我後亦都無SELL 我任何堂, 我都好肯定佢唔志在(佢係幾出名的), 所以我唔會懷疑呢間野係專業性.

Choochootrain 發表於 16-11-17 14:34
正所謂各師各法,每個人對事物處理手法都有自己一套,無一個方案係絕對正確,無論國際或本地,亦唔代表IS會 ...
講中我既心聲, 仲之大家各師各法, 我希望搵到同路岩KEY既學校就OK啦.

ethanmom2012 發表於 16-11-17 15:42
講中我既心聲, 仲之大家各師各法, 我希望搵到同路岩KEY既學校就OK啦.

請問可否pm 吿知centre 的名字...謝謝你!

ethanmom2012 發表於 16-11-17 14:06
我個仔類似, 仲有D BB, 加上細仔( 9月出生), 班上女仔多, 只能慢慢教.

9月出世仔,即喺唔喺ics, ics cutoff 喺9月唔喺1月

引用:Quote:ethanmom2012+發表於+16-11-17+14:06

原帖由 kubimui 於 16-11-17 發表
9月出世仔,即喺唔喺ics, ics cutoff 喺9月唔喺1月
唔係ICS

ethanmom2012 發表於 16-11-17 20:19
唔係ICS

THS?

首先4歲小朋友難斷ADD/ADHD, 我睇唔出點解要去做定"治療." 最簡單我建議先去測 food allergy, 然後因應報告改變飲食.  試三四個月, 睇下有冇改善.  理論好簡單, 食左D身體不能消化的食物, 會積存係體內, 變成一種毒素, 亦有機會阻止身體吸收所需的營養, 腦部得唔到適當養份, 會影響部份發展.

另一方面, 大家都要明白, 4歲小朋友, 對身邊事情都好奇, 大人認為重要的焦點, 佢地根本費事理你, 自然睇唔出點解要坐定定. 你睇下佢平時遇上自己所愛的事情, 能否坐定即知道.

再者, 已有不少研究指出小孩太早睇太多電視, 用電腦, 玩電玩, 會習慣instant gratification, 大人們要留意有所限制.

最後我建議可試一些針對ADHD/ADD的維他命, 佢唔係藥, 冇物副作用, 理論係身體吸收唔夠某D腦部所需的VITAMINS, 影響部份發展, 而變成ADD/ADHD的徵狀 (實際個小朋友非ADD/ADHD).

以上各點全都是我自己親身在女兒身上實踐的體會.  我個女曾做過3次評估, 治療都做過, 我覺得唔洗咁哂錢.

引用:Quote:samsam123321+發表於+16-11-17+15:03

原帖由 ethanmom2012 於 16-11-17 發表
第一, 4歲是未能食藥的, 一般醫生都唔會咁細個開藥. 正如elmostoney 所講, 咁細個, 不是自閉不是發展遲緩,  ...
反而想知學校收到CP報告之後,有無任何support去幫助?CP有無同學校開會?

引用:Quote:ethanmom2012+發表於+16-11-17+20:19

原帖由 Activehealth 於 16-11-17 發表
THS?
THS 收SEN, 應該唔係……

Kittybama 發表於 16-11-17 22:38
的確有人有food allergy, 可是,即使有food allergy,是身體對某些食物成份產生對抗而引起炎症症狀,而並 ...

解釋得好清楚,好到位,好實在。
‹ 上一主題|下一主題