用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 有愛心既國際學校不一定等於適合你小朋友既學校 ...
樓主: ethanmom2012
go

有愛心既國際學校不一定等於適合你小朋友既學校   [複製鏈接]

題目可改為:有愛心的學校不一定適合你的小朋友

ethanmom2012 發表於 16-11-16 22:08
我知道轉校唔係上策,但由於副校長都係咁態度,所以令我懷疑係整間學校理念。

如果小朋友大個少少甚至中學 ...

其實係香港文化教育令到家長同小朋友咁大壓力咁緊張,我絕對明白你感受。
小朋友宜家先四五歲人仔,每當我遇到尼啲教育壓力,我就唸起歐洲強國德國芬蘭,甚至新西蘭,人哋五歲前都未洗入學讀書,只有玩,唔洗學寫字。
不過尼度香港,起步慢啲都怕輸蝕...
人哋個女識晒,入名校,我小朋友仲成舊飯咁,點得㗎?

applebot 發表於 16-11-16 23:16
其實係香港文化教育令到家長同小朋友咁大壓力咁緊張,我絕對明白你感受。
小朋友宜家先四五歲人仔,每當我 ...
依種case , 要補習嗎?

有IS kinder 教寫字?樓主會不會是那些上午下午各一間?

回覆:有愛心既國際學校不一定等於適合你小朋友既學校

有邊間要寫字的IS kinder呢?Kingston ?

回覆:貝珠 的帖子

ICS?

canteen31 發表於 16-11-16 22:58
Nord Anglia有Kindergarden 咩?

對不起。我成日以為是kindergarten 至小學。原本是小學到中學。各位不好意思

回覆:samsam123321 的帖子

不是,我地唔係怪獸家長,只有一間。學校k2 教寫 A, B, C ,有虛線跟住寫,校內課堂會寫,沒有給家裡功課。

我係屋企會教佢寫少少中文字,如大,人,口等。

引用:Quote:ethanmom2012+發表於+16-11-16+22:08

原帖由 applebot 於 16-11-16 發表
小朋友宜家先四五歲人仔,每當我 ...
其實讀得國際學校,我地從來沒有比較佢識幾多,其他小朋友識幾多。問題不在於他的學術能力,老師也說了,他學術能力沒有問題,literacy 和numeracy 沒有問題 。

wadh0988 發表於 16-11-16 23:48
ICS?

I think it's ICS too

回覆 ethanmom2012 的帖子

開名啦!
而家個個咁估,令其他學校食死貓。

Kingston's principle is Chinese and ICS is a thru-train school up to secondary.
I guess it's hard to judge / draw conclusion to a school with just one single incidence. Just view it as a reference case, and if our family sometimes experience dissatisfactory with our existing school, we would know that it's not uncommon for a school to have different sorts of problem, it is just a matter of whether or not the school suits the needs of your family.  After all, finding the right school for our kids is not always easy.

ethanmom2012 發表於 16-11-16 20:30
真係國際學校既幼稚園,即小學要收70%外國護照持有人個種。加上唔係新校,有一定歷史,係ek 家長評價都正面 ...

雖然很多家長喜歡白人老師,我反而遇過最有經驗愛心的都是南亞老師,這是我讀過兩間IS幼稚園的經驗,她們本性是比較熱情和溫柔,因為我個女係要人氹個種,否則會跟老師對抗,去年是南亞老師,今年是白人,她到現在還是成日提著去年的老師,好像好少講今年的新老師,雖然其他家長對新老師評價也不錯。

wadh0988 發表於 16-11-16 23:48
ICS?

如果是ICS, 副校出了這個評價,多數不比升小一。其實ICS頗有要求的,吾係一未愛心爆棚,很多人説ICS的學生乖,其實他們也會揀選了一批「乖巧」的學生入讀,我女兒也有ICS offer, 但我自問女兒不是這type, 所以最後也沒有take offer, 找學校真的是很講matching

引用:是白人老師,副校長也是白人。 多謝你。我

原帖由 ethanmom2012 於 16-11-16 發表
是白人老師,副校長也是白人。

多謝你。我也希望新老師會較和他夾得來。clinical psy 好好人,她也問我新 ...
太老經驗亦未必好,聽過有老師響一間大家都話有愛心嘅學校,教同一級十七年….…個人認為有啲麻木同走火入魔。

4歲一個月做物評估呀,太細了, ADHD與否未必準. 當年都帶阿女做過, 佢個時都快6歲, 老師懷疑佢ADD, 評估話50/50, 因要7歲先準, 講左等於冇講.  而家我個女都10歲. 冇物問題, 正常細路一個, 做功課有時心散下實有, 上堂時偶然遊魂下都唔出奇. 大人開會講到悶處, 自己唔洗發言都一樣自動PHASE OUT啦.  
不如話個張工作紙悶到抽筋, 所以佢唔想做.  

Kittybama 發表於 16-11-17 09:22
我也相信歐洲強國這套教育理念,所以囝仔在Kinder及之前,絕對不需他寫字,也不認字或串字,只認ABC及數字 ...
Totally agreed.  My son went into an ESF primary interview.  They expected him to write his name, but he had not learned how to write back then.  So I had to  drill him in two weeks' time.  At the end, I gave up.  Just not worth the effort and I asked for one year deferral (because of his age).  He is now in Y5.  Very normal and his grades are quite good overall.  Learning to write in kindy doesn't impact a child's abilities in the long run.  Let them explore and learn at their own pace is more important.

Kittybama  Yes totally agreed  發表於 16-11-17 09:48

‹ 上一主題|下一主題