用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 有愛心既國際學校不一定等於適合你小朋友既學校 ...
go

有愛心既國際學校不一定等於適合你小朋友既學校   [複製鏈接]

我個仔41個月,而家讀緊一間國際學校幼稚園K2,該校一直出名於小班教學及有愛心的。10月份時老師突然特別約見了我們,說了好多仔仔的問題:

佢好易分心,又成日騷擾同學

叫佢做工作紙,佢唔願做,又趴係度

我地用哂所有方法喇,但佢依然沒有改善

我地只係老師,無咩建議可以俾到你喇

我地建議你帶佢去做評估

小朋友有另外一位校外中文老師(2 playgroup 睇到佢4歲,教左20年幼兒教育,經驗豐富又有愛心既老師) 一直對佢稱讚有加,係活潑但一直聽教聽話,又鐘意學習,唔覺得佢有發展問題,而佢係屋企我地都覺得雖然有頑劣既時候,但都可以接受既。我地作為家長突然聽到學校咁樣既評價,當然又擔心又驚訝。

學校咁講,我地就去左做評估(評估包括到校評估及一對一評估) 。評估結果出嚟,個clinical psy話,佢認知能力無問題(視覺感知測試發展如做puzzle/matching/picture/words 去到5歲程度),小肌肉較弱差少少慢了幾個月,但係容易心散分心既,又坐唔定,又易衝動,但佢唔認為嚴重到下判斷確診佢有ADHD,而且佢好含蓄咁話,(唔係批評學校呀下,老師有愛心既,不過佢地欠缺經驗,好多野唔識得做) ,應付呢d 坐唔定既小朋友,有好多野可以做。例如: 1) 稱讚好行為佢話到校評估時,阿仔可以坐定定聽左20分鐘故事,但沒有人去稱讚佢,反而佢一郁,老師/助教就會不斷話佢; 2) 忽視唔好既行為。clinical psy話,阿仔一悶就周圍搞搞震,跟住佢地就不停提佢唔好咁做,其實正正跌左落左呢個attention seeking 既陷阱,阿仔就繼續樂此不疲咁吸引老師注意。如果佢唔搞到人,應該由佢,如果佢搞到人,就應該搬開佢,唔好望著佢唔好理佢。但老師無咁做,反而不斷俾attention 佢。3) 要堅持。clinical psy話係學校度,阿仔搞搞震,老師不停提佢唔好咁做,但阿仔唔聽,老師又由佢,無堅持要佢停。唔堅持,小朋友就自然唔聽你支笛。

我聽完真係火都嚟,我知阿仔係活躍頑皮,所以我地係屋企一直都有做類似clinical psy既建議方法。我地好堅持,同埋我地會有獎有罰,稱讚好行為,責備唔好既行為。所以我會覺得係屋企佢有頑皮既時候,但基本上佢都有規有距。但係學校老師好似連呢D基本教育知識都無咁,要等到clinical psy去提出!

我一直以為,國際學校,出名有愛心加上小班教學,應該會更加理解學生既學習差異,更加照顧到學生唔同既需要,更加知道如何應付較活躍既學生。例如佢應該講可能佢小手肌比較弱,導致佢無心機寫工作紙或者佢覺得工作紙好難,而唔係只係同我講佢唔肯寫,趴係度,寫得好慢,但佢地完全唔知原因係邊。

佢同我心目中既期望落差好大。我地以為係個別老師問題,但學校見面時副校長在場,亦都支持老師既說法。所以即使已經K2,即使有小學直升,我地都決定安排小朋友轉校。

我唔係新手,今次用新ACC 係唔想俾大家知係邊間學校。我目的唔係在於唱衰某一間學校。每人經驗不同,可能一個好乖既學生係我間學校會好開心。寫出嚟俾大家睇,係希望各家長唔好覺得有愛心既國際學校一定等於適合你小朋友既學校。揀學校時,一定要親身了解下學校,老師既經驗及質素先再選擇。

14    0    0    0

ethanmom2012 發表於 16-11-16 17:47
我個仔4歲1個月,而家讀緊一間國際學校幼稚園K2,該校一直出名於小班教學及有愛心的。10月份時老師突然特別 ...

我睇到好多家長都話某些所謂愛心學校包裝得好好,不論本地或國際學校都有你講嘅事情,我覺得尼啲嘢好講緣分,人夾人,唔夾嘅話,真係要唸清楚轉校,但轉邊間呢?
話自己係愛心小班教學,到頭來又係唔夾。
轉得幾多間?

ethanmom2012 發表於 16-11-16 17:47
我個仔4歲1個月,而家讀緊一間國際學校幼稚園K2,該校一直出名於小班教學及有愛心的。10月份時老師突然特別 ...

我睇到好多家長都話某些所謂愛心學校包裝得好好,不論本地或國際學校都有你講嘅事情,我覺得尼啲嘢好講緣分,人夾人,唔夾嘅話,真係要唸清楚轉校,但轉邊間呢?
話自己係愛心小班教學,到頭來又係唔夾。
轉得幾多間?

回覆:有愛心既國際學校不一定等於適合你小朋友既學校

請問係真係國際學校既幼稚園或是宣稱自己係國際幼稚園?(冇惡意,只因自己小朋友也是坐不定,正煩找適合幼稚園中)

本地的international kindergarten和IS的幼稚園有着本質上的分別。認識幾個朋友的孩子,有着種種不容於傳統學校的「問題」,都能在幾間IS過着愉快的學校生活,所以為小朋友選校要小心。

是否白人老師?其實這類老師流失很高,可能不容易請到有經驗的。無論間學校講到有幾好,遇不遇到夾和好的老師真的講采數,希望你囝囝在新校學習愉快

回覆:applebot 的帖子

但係有愛心呢個comment, 係好多家長俾既評價,包括呢度既家長。

新校我好小心,係accept offer前已經同老師傾過佢有呢d情況,睇老師反應。老師so far 睇落有經驗,且有信心識應付,我先轉ja。

回覆:virginiatse 的帖子

真係國際學校既幼稚園,由外國人開,及所有老師都係外國人,全英文,有國際小學,即70%要收外國護照個種。

所以我先咁驚訝。

回覆:Jane1983 的帖子

真係國際學校既幼稚園,即小學要收70%外國護照持有人個種。加上唔係新校,有一定歷史,係ek 家長評價都正面話caring, 有愛心。

所以我先咁驚訝,原來包容度如此低。

其實,回應中有幾多人真正有小朋友讀真IS幼稚園?

回覆 ethanmom2012 的帖子

不如開名。

cocokan2004    發表於 16-11-19 18:24

Jane1983 發表於 16-11-16 20:52

不如開名。

我估到邊間,不過我都報咗尼間,但都係嗰句,人夾人,夾得好,一直跟到尾就好,否則中途換人又再睇彩數,之前都有啲學校,因為換校長或校董,攪到好多教師離職...反而要唸小朋友點教佢哋面對老師和學習態度,我知係最難教,如果小朋友悟性夠高,就易攪好多。

我女有同學遇到類似問題,憤而轉校。新學校不投訴,點知入了小學後學校投訴小朋友行為極差,想教好也教不了,煩惱中。
肯開心見誠講,尚算坦白。大路我估係英基,如果接受不了,不如轉校。我又見過人轉校後表現轉好。
人人不同,難有包冇錯的決定o

回覆:964000 的帖子

是白人老師,副校長也是白人。

多謝你。我也希望新老師會較和他夾得來。clinical psy 好好人,她也問我新老師年資及感覺如何,話老d經驗夠,就可以處理到我個仔

Jane1983 發表於 16-11-16 20:52

不如開名。
対、応該開名。 楼主又不是在中傷学校、只是把感受説出来、開名不是問題。 応該不是英基、因為好少聴到話英基D老師特別有愛心、中規中距LA. 
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

回覆:applebot 的帖子

我知道轉校唔係上策,但由於副校長都係咁態度,所以令我懷疑係整間學校理念。

如果小朋友大個少少甚至中學,我唔會轉,會叫佢自己應付。但而家得4歲人仔,又係發展重要階段,唔想呢個老師磨滅佢學習興趣。佢係屋企寫字,不嬲都幾有心機,但去到學校就趴係度寫。唔想開壞左個頭。

回覆:chanmeow 的帖子

係,我知其實係人夾人。所以唔係想攻擊學校,只係想講,唔好以為個個話好既學校,就一定夾到。

呢間學校,一樣有其他家長鍾意。甚至可能轉到另外一個class teacher,結果已經完全唔同哂。

回覆:chanmeow 的帖子

唔係英基。

ethanmom2012 發表於 16-11-16 22:12
唔係英基。

我只想到nord Angalia

Jumboshrimp 發表於 16-11-16 22:16
我只想到nord Angalia

Nord Anglia有Kindergarden 咩?
‹ 上一主題|下一主題