用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九真無2nd in,全部收到入waiting list嗎?
go

九真無2nd in,全部收到入waiting list嗎?

我收到waiting,6月再申請再面試

回覆 anchan33 的帖子

可以分享下封信點寫嗎?

回覆 Toeyyipbb 的帖子

我封同你完全一樣,不知是否個個一樣
感激  閣下對敝校辦學理念的認同與支持,  貴子弟雖於芸芸申請中已屬表現優良,惟抱歉因現時學額有限,故  貴子弟暫只能安排於備取之列。若有空缺學額,將按備取名單通知辦理註冊手續。

回覆 hkyclui 的帖子

仲鬼咁開心.............

anchan33 發表於 16-11-16 15:42
我收到waiting,6月再申請再面試

我哋直接收rejected

gglover 發表於 16-11-17 16:43
我哋直接收rejected

你有2nd嗎

anchan33 發表於 16-11-17 18:55
你有2nd嗎

冇呀。早排收email話冇2nd in,昨天收email直接rejected

gglover 發表於 16-11-17 19:16
冇呀。早排收email話冇2nd in,昨天收email直接rejected

咁好奇怪,連first in都無去既人都收到waiting. 返而in左既人收reject.

收到e mail冇2nd in仲要再出e mail reject?

katang28 發表於 16-11-17 19:37
咁好奇怪,連first in都無去既人都收到waiting. 返而in左既人收reject.

我冇去first in, 收既係reject

gglover 發表於 16-11-17 19:16

甘有無叫你6月再去申請,優先處理?

katang28 發表於 16-11-17 19:37
唔係呀! 樓上話没有2nd in而收到waiting, 不是没有1st in而收到waiting。

應該是九真從1st in表現中, 選了一些較高分的, 直接派waiting。

anchan33 發表於 16-11-17 20:43
甘有無叫你6月再去申請,優先處理?
有叫我去6月再去申請, 但没有話優先處理, 電郵話一併計算。
我相信九真現在的玩法是:

A) 有2nd in, 但没offers的, waiting
B) 有1st in, 未能進入2nd in, 但1st in表現較優的, waiting
C) 六月再申請面試, 表現較優的, waiting
D) A & B本身已有waiting的, 如六月再申請面試, 就以最好的成績進入waiting,  如六月不申請面試, 就以舊成績進入waiting

最終, A、B、C、D的waiting成績合併計算, 我的理解是這樣。

回覆 gglover 的帖子

但見咁多comment,都是有2nd in 的,一係有offer,一係巳reject,沒有waiting啊~只有1st in,但沒進2nd in 的才有waiting

回覆 cherry81 的帖子

我朋友囡係進入第二輪,但係拿waiting。電郵有提醒6月可以再報名參加面試擇優錄取。

回覆 6903658 的帖子

明白了,原來2nd in,也分三批。offer / waiting / reject

回覆 gglover 的帖子

應該似你講既收生標準~ 我都希望我女女入九真,但而家是waiting。
現巳有禮賢offer。
邊間好D?九真又有中學back up,禮賢又開心學習,學生成績也可。
九真較好?要開始寫誠意信?抑或不需傭人自擾,索性讀禮賢? 女孩子在深水埗網似乎幾多choice,
Target聖母玫瑰、上智等女校