用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想問問現聖若望幼稚園家長原校升小學情況 ...
樓主: Kenji0105
go

想問問現聖若望幼稚園家長原校升小學情況 [複製鏈接]

Pancake1005 發表於 16-11-16 20:19
我都考慮緊,聖若望vs玫瑰岡,邊間好啲?

你住邊!?

交通係一個因素

foopopo 發表於 16-11-16 16:52
又或者係我覺得不錯,唔代表人人都覺得不錯。

就正如 LH,有人話佢考直資/私小好好,亦有人話LH 少人到傳 ...

SJC收了後,LH我都無去面試了,亦放棄了本區三間k1。感覺上SJC進可攻退可守,學術及地點亦是考慮到這間的原因。

引用:Quote:Pancake1005+發表於+16-11-16+20:19+

原帖由 foopopo 於 16-11-16 發表
你住邊!?

交通係一個因素
港島區,但如果學校真係值得揀,我可以搬屋,所以地點唔係最大考慮。
我都心儀SJC語境,玫瑰岡一星期有兩日全英,兩日PTH,唔知點㨂好

引用:Quote:foopopo+發表於+16-11-16+16:52+ 又

原帖由 Kenji0105 於 16-11-16 發表
SJC收了後,LH我都無去面試了,亦放棄了本區三間k1。感覺上SJC進可攻退可守,學術及地點亦是考慮到這間的 ...
你小朋友而家讀緊嗎?介唔介意分享因為sjc放棄左邊間k1? 我都唸緊sjc同LH,Victoria,st Catherine點排好,要唸定如果唔係遲啲出result好難做決定

回覆:想問問現聖若望幼稚園家長原校升小學情況

另外我有啲疑惑,雖說坊間嘅幼稚園排名不可以作準,但我覺得多少有反映幼稚園嘅名氣同質素,但sjc 50強不入

那些排名可能跟據畢業生入到名小學的人數而排,sjc本身學生人數不多呀

回覆 foopopo 的帖子

Foopopo:你小朋友讀緊K2你覺得SJC教得好嗎?英語教得好嗎?教到私小機會大嗎?請多多指教!THX

Pancake1005 發表於 16-11-16 23:30
你小朋友而家讀緊嗎?介唔介意分享因為sjc放棄左邊間k1? 我都唸緊sjc同LH,Victoria,st Catherine點排好,要 ...

我的小朋友只是剛收到k1 offer罷了,所以才開帖問SJC 的事情。另我只放棄自己屋企附近的私幼。

Any relationship between SJC & American International School?

回覆 adrianbaby2013 的帖子

heard ppl say SJC (primary) and American Int school are related ga..SJC P6 graduates can go into AIS..

And the appearance of their campus are soooo aike :)

Pancake1005 發表於 16-11-16 23:25
港島區,但如果學校真係值得揀,我可以搬屋,所以地點唔係最大考慮。
我都心儀SJC語境,玫瑰岡一星期有兩日 ...

港島區搬家!?

我個人意見,港島區既津小/津中都好好,特別係灣仔同中西區,呢兩個校網真係好好,而且好既學校較平均。

41區係好,但競爭太大,名津只得幾間,個個都爭。

去到小學,校網係一個因素,所以你要諗下,值唔值得搬,幼稚園只係起步,去到小學較重要,你就要自己考慮。

adrianbaby2013 發表於 16-11-17 09:21
Any relationship between SJC & American International School?

佢地係同一個人建校 (即係同校監掛),所以你見到佢地外牆設計差不多!

88lo88 發表於 16-11-16 23:56
回覆 foopopo 的帖子

Foopopo:你小朋友讀緊K2你覺得SJC教得好嗎?英語教得好嗎?教到私小機會大嗎?請多多 ...

我分享我既小朋友 .....

小朋友 pn 開始讀,我係 k1 尾帶小朋友去左「教育中心」做英文評估,評估出來係比同齡高一級,基本上去考 GESG 一定合格,或可能更高分 (當然要睇小朋友合唔合作,識,唔代表肯做)

入到私小機會大不大!?我只能講上屆K3考得不錯,我想考小學除左學術外,仲有其他野配合,小朋友合不合作,聽回來就話 in 學術的話,SJC 係可以足夠做到。

Pancake1005 發表於 16-11-16 23:30
你小朋友而家讀緊嗎?介唔介意分享因為sjc放棄左邊間k1? 我都唸緊sjc同LH,Victoria,st Catherine點排好,要 ...

Victoria,係不太重學術

sjc / LH,係重學術

你要清楚你想要乜!?亦要知道小朋友適合乜!?

引用:回覆+adrianbaby2013+的帖子 heard+ppl+sa

原帖由 legoisland2005 於 16-11-17 發表
回覆 adrianbaby2013 的帖子

heard ppl say SJC (primary) and American Int school are related ga..SJC  ...
I heard this too

引用:Quote:Pancake1005+發表於+16-11-16+23:25+

原帖由 foopopo 於 16-11-17 發表
港島區搬家!?

我個人意見,港島區既津小/津中都好好,特別係灣仔同中西區,呢兩個校網真係好好,而且 ...
就算搬都係而家嗰度租出去,再另租地方住幾年,主要唔想小朋友搭過海車辛苦,一樣保留而家地址架。前提係如果港島區冇最心儀學校收,而九龍有先會咁做。

引用:Quote:Pancake1005+發表於+16-11-16+23:30+

原帖由 foopopo 於 16-11-17 發表
Victoria,係不太重學術

sjc / LH,係重學術
我最想要好嘅語境,學術都重視,但最緊要唔好太淺,適中程度嘅我可以自己再教。最矛盾係Victoria 係我樓下真係好近

請問聖若望幼稚園是否冇中文堂?那小學呢?

引用:請問聖若望幼稚園是否冇中文堂?那小學呢?

原帖由 MiuWooh 於 16-11-17 發表
請問聖若望幼稚園是否冇中文堂?那小學呢?
其實有中文堂的,但時間多少就不清楚;有中文老師教他們認和寫很多中文字的

adrianbaby2013 發表於 16-11-18 00:05
其實有中文堂的,但時間多少就不清楚;有中文老師教他們認和寫很多中文字的

...

請問中文堂是普通話嗎?是否沒有廣東話堂?
‹ 上一主題|下一主題