用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝開彩未?
樓主: 釘釘
go

王錦輝開彩未?   [複製鏈接]

我再次強調唔係要挑起罵戰,因為我真係唔明白啫,又講到自己咁唔得閒;在有限的情況下,唔係應該要選擇一間適合自己小朋友的學校嗎?我只係覺得真心嘅分享對好多真係心儀王錦輝的家長係一種諷刺。成王敗寇呢個道理我諗大家都明,機會係留比有準備嘅人;其實我只係路過,了解定出年為自己嘅小朋友做準備。但見到呢個情況,我真係出自好奇下問吓啫。令到有人動氣覺得自己做咩令人唔順眼,真係唔好意思。除非聽者無心,言者有意啩.......

marshmallowbon 發表於 16-11-16 23:58
我再次強調唔係要挑起罵戰,因為我真係唔明白啫,又講到自己咁唔得閒;在有限的情況下,唔係應該要選擇一間 ...

口話唔係想引起罵戰,語氣卻好挑釁啊。 你還未到此階段,唔明的好正常。我諗無乜人鍾意面試的,又唔又唔係一定收,又唔知小朋友狀態。選擇從來都是相對的,知道唔會讀,即放已經很好,大把人攞住一大堆學校到六月先放嗰啲先衰

我知道有些小朋友真的考一間架咋。感謝家長知道小朋友唔會讀咁快放位給其他小朋友。

未收offer的家長希望快些收到好消息

引用:Quote:marshmallowbon+發表於+16-11-16+23:

原帖由 牛仔小怡 於 16-11-17 發表

口話唔係想引起罵戰,語氣卻好挑釁啊。 你還未到此階段, ...
exactly....it is becoz the interview times..只有在海中游緊水才明白

回覆:王錦輝開彩未?

講句公道說話,呢個世界真係咩人都會有,我自己認識既,佢仔好叻,佢父母真係超鍾意面試架,仲要每封2nd 3rd in offer letter 乜都要晒一餐,以集郵為樂,當然好多間對佢來講連練習既資格都冇,你問我佢哋咩心態?我覺得咪要贏哂全世界,自私到冇朋友,心態係我唔讀你先有機會讀。。。所以,睇開啲啦,好彩以上既人應佔少數(因為都要天時地利人和先得),大部分人都係無奈地考多幾間,有幸有得揀既話,唔留位,或盡快決定咗放位,已經好好喇。。。呢個世上都有唔少患上選擇困難症,或聲稱忙到打個電話放位都冇時間既人,大有人在架。

SmilieMaMa 發表於 16-11-17 12:46
講句公道說話,呢個世界真係咩人都會有,我自己認識既,佢仔好叻,佢父母真係超鍾意面試架,仲要每封2nd 3r ...
我諗呢D人真係唔多呢...

措辭.....其實好多時都好重要...

如果寫"有Offer, 不過會放位", 會令大家舒服好多, 而且會感激.

而寫 "不過唔會讀".....有啲黑人憎....

咁囉...

如果只係措辭不當, 咪冇事囉, 如果真係mean it...就抵俾人話囉....

Marv 發表於 16-11-17 17:39
措辭.....其實好多時都好重要...

如果寫"有Offer, 不過會放位", 會令大家舒服好多, 而且會感激.

其實都係㗎,有識人一心諗住入津校,咁最多都係考私校做backup啫,但佢又去考王錦輝,入到2nd in,但要平日去,佢哋直情唔去in,話算啦,收都唔會讀,當讓個位畀人囉~
聽到其實幾無奈,因為我真係一心諗住考到王錦輝就一路讀到考大學,今年考唔到的話,出年,後年都會考插班

dim731 發表於 16-11-17 20:08
其實都係㗎,有識人一心諗住入津校,咁最多都係考私校做backup啫,但佢又去考王錦輝,入到2nd in,但要平 ...

點解你咁鍾意王錦輝?

applewatch 發表於 16-11-17 20:59
點解你咁鍾意王錦輝?

其實阿仔未讀幼稚園已經識人考左入去,一直都有留意呢間學校
我哋住荃灣,返學算近;K1時班主任都發覺阿仔透過活動吸收得好快,叫我試下搵活動教學嘅學校,當時已經鎖定左王錦輝
上年又多個鄰居嘅仔仔考左入去,佢返學返得好開心呀,同埋我一直係想小朋友鍾意返學同埋識多啲唔同範疇嘅嘢,仲要A-School有好多小組討論,之後要presentation,以前好多同學都係paper超高分,present就口窒窒,所以有得練習好緊要
不過我仔係12月超細仔,讀學劵學校,只有一體,要好好運先考到

想問6月統一放榜後, WKF有冇得叩門??定只CALL返今次waiting List?

回覆樓主:

放榜日下晝突然收到電話,叫我哋再去見校長,今日見完,confirm有offer, 網頁結果都轉左成功取錄,accepted offer~

dim731 發表於 16-11-18 17:04
放榜日下晝突然收到電話,叫我哋再去見校長,今日見完,confirm有offer, 網頁結果都轉左成功取錄,accepted ...

恭喜!

咁即係所有IN PROGRESS既小朋友..都可能要等有位放左出來之後要經過3RD IN 見完校長先會決定有無OFFER

存感恩的心

放榜日下晝突然收到電話,叫我哋再去見校長,今日見完,confirm有offer, 網頁結果都轉左成功取錄,accepted ...

咁3rd in 問咩呢?

回覆 dim731 的帖子

姐係要IN第3次?

dim731  可能有部份要咋,都唔清楚  發表於 16-11-18 19:23

恭喜你呀~~~

dim731    發表於 16-11-18 19:24

恭喜晒

dim731    發表於 16-11-18 19:25

牛仔小怡 發表於 16-11-17 15:23
我諗呢D人真係唔多呢...
但有選擇困難症的人唔少

請問你是沙田區嗎?

hokay 發表於 16-11-18 17:29
咁3rd in 問咩呢?

其實都無問啲乜,但係打電話嚟嘅時候好強調叫埋爸爸一齊見校長
今日校長都係傾兩句,比左本書佢睇,但無問嘢,跟住就話佢第一,二輪都唔錯,係要睇多啲英文書
跟住就話ok,同事會update網頁,下星期過去註冊,8月尾再見小朋友喇~
‹ 上一主題|下一主題