用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 (求指教)英國留學 & 英藉 問題
go

(求指教)英國留學 & 英藉 問題 [複製鏈接]

我想問問以下情況。
若母親有英藉,但女兒們在香港出生,沒有英藉,看過英國政府網站,好像媽媽跟女兒(滿18歳前)在英國住滿三年,女兒就能有入藉,請問有沒有媽媽有經驗?
另外,我想問那三年女兒學費會如何?

0    0    0    0

回覆:(求指教)英國留學 & 英藉 問題

親子王國一媽媽會所一英國媽媽會。。。如子女入藉英國/得62,99,C6有居英權/居英權想帶老公仔女移民。。。有太多不同選擇,估一定有答案

引用:我想問問以下情況。 若母親有英藉,但女兒

原帖由 nancy_city 於 16-11-16 發表
我想問問以下情況。
若母親有英藉,但女兒們在香港出生,沒有英藉,看過英國政府網站,好像媽媽跟女兒(滿1 ...
要以一家人申請settlement visa. 小朋友可讀政府學校。

回覆:happyfleet 的帖子

那爸爸也要一起去嗎?

nancy_city 發表於 16-11-16 17:24
那爸爸也要一起去嗎?

如果要一家人一起係英国住,是要爸爸一起的。如不用爸爸在英国住,你有親戚便何申請state school.

nancy_city 發表於 16-11-16 07:27
我想問問以下情況。
若母親有英藉,但女兒們在香港出生,沒有英藉,看過英國政府網站,好像媽媽跟女兒(滿1 ...
點解出世時唔立即幫個女申請英國護照?宜家改左例,想要英國護照就比較麻煩。我同事嫁左英國白人,但一路都無申請謢照。宜家想申請,但改左例要過英國住所以,只幫剛出生的仔攪到護照,佢自己無。

點解唔一早出世就申請吖?
我父母英籍,但係我香港出生,一出生就申請左。宜家申請麻煩左。
未必一定要爸爸跟住移民(當然最好咁做,不過搵工就麻煩左d),首先試下話爸爸因為工作關係要留港,而你地兩母女就移民,最好有親戚係英國住。
過左 18 歲就冇得搞啦,所以快d。
不過聽聞我大學有香港人都係咁樣情況,媽媽係英國打工抽税3年後,女兒申請到英國護照。

1998Ruby1998 發表於 16-11-16 20:50
點解唔一早出世就申請吖?
我父母英籍,但係我香港出生,一出生就申請左。宜家申請麻煩左。
未必一定要爸爸 ...
英國16歳就成年,我覺得係過左16歳就無得攪,不過最好問英國移民局作實

回覆 wloi 的帖子

雖然 16 歲成年,但係好多野都要求 18 歲以上。我好彩剛剛 9 月前 18 歲,所以申請銀行/NI Number 等都冇問題(因為我樣同身高都唔似 18 歲,班 staff 成日問我夠 18 未同埋有冇監護人陪同)。

聽朋友講,入英國大學想收本土生學費,子女都必須住滿英國3年,就算有英籍都係

jj_hk  count the time  of study at boarding school?  發表於 16-11-17 18:22

回覆 mannewliv 的帖子

英籍都係,我咁岩 3 年就畢業所以冇福利。不過我聽過有大學表示,如果你想交本土費,就唔可以申請住大學宿舍。

聽過如果未夠 18,而先前已經係英國讀書,頭 3 年媽媽/爸爸要係英國打工抽稅。譬如,你 Year 11 過來英國讀書,媽媽有打工抽稅,三年後(即係大學 Year 2)就可以申請交翻本土費。

>jj_hk  count the time  of study at boarding school?

jj_hk  Thks. But if we dont pay taxes to the British govt for the period of my kid's stay in UK, can our k   發表於 16-11-19 01:26

1998Ruby1998 發表於 16-11-18 00:13
回覆 mannewliv 的帖子

英籍都係,我咁岩 3 年就畢業所以冇福利。不過我聽過有大學表示,如果你想交本土費 ...

所以想交本地生費, 好多家長會安排子女中四就過去. 不過,響開支方面,咁樣提早過去,唔會少得過大學先過去俾海外生費, 好處係英國本土生較易入U, 亦可提早學會獨立同拓闊視野.

回覆:brother4 的帖子

Thx so much!!!!

回覆:1998Ruby1998 的帖子

我英藉是世襲我爸爸的,所以不可以直接幫女女申請英國passport。
我女兒現在7歲,打算5年後過去,現在要計劃定。
英國媽媽會所那邊説一定要一家(連爸爸)去才可申請settlement visa,唔知是否真的無辦法。

‹ 上一主題|下一主題