用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問那裏可以找到英華(男校)的DSE 成績? ...
樓主: TYIP
go

請問那裏可以找到英華(男校)的DSE 成績? [複製鏈接]

引用:Quote:晴晴小B+發表於+16-11-16+17:03+英華

原帖由 hkpapa852 於 16-11-29 發表
原來英華小學近兩年既校務報告有講有幾多人直升書院.

2014-2015年度: 141/157人直升 (流失唔係好多啫!)
你想想,走得到個班應該都係比較叻個批...

hkpapa852 發表於 16-11-29 16:06

2014-2015年度: 141/157人直升 (流失唔係好多啫!)
比例低咗(117/141人直升),除咗可能係流失咗既叻人外,會唔會亦都有可能係無得升既B3?

王家爸爸 發表於 16-11-30 16:04
比例低咗(117/141人直升),除咗可能係流失咗既叻人外,會唔會亦都有可能係無得升既B3? ...
再前一年既校務報告(2012-2013年度)沒有透露有幾多人直升, 但有一段話有一些直升上書院既同學既Pre-S1成績唔達標, 所以下年目標係要提升同學既達標比例
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 16-11-30 16:04
比例低咗(117/141人直升),除咗可能係流失咗既叻人外,會唔會亦都有可能係無得升既B3? ...

英華小學小六係會留班的。

王家爸爸  小六會留班?   發表於 16-11-30 16:43

" 王家爸爸  小六會留班? "
[color=rgb(153, 153, 153) !important]

負責任的學校才會要學生留班,你覺得好笑定覺得有問題

ppmmbb 發表於 16-11-30 17:02
" 王家爸爸  小六會留班? "
話說N年前Snoopy校長係小一招生既簡介會中講過一個有學習問題既學生故事, 話見學生好努大, 所以一直俾佢升班, 到小五先留佢班, 仲話原因係英華小學係根EDB指引, 小六唔俾學生留班, 如果繼續俾佢直升一定無法升中書院咁就一定要離開英華 (其實直資根本唔需要跟, 所以我都唔明佢當時點解要咁講)

雖然, EDB係2014年出咗微調, 准許官津小學係小六俾學生留一次班, 不過, 都係個句, 直資學校幾時留人班, 唔受EDB規管.

所以, 英華小學其實幾時開始小六係有留人班既呢?

ppmmbb  2013-2014年度校務報告  發表於 16-11-30 17:24
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-11-30 17:22
話說N年前Snoopy校長係小一招生既簡介會中講過一個有學習問題既學生故事, 話見學生好努大, 所以一直俾佢升 ...

個學生是 津小生 直資生

ppmmbb 發表於 16-11-30 17:33
個學生是 津小生 定 直資生 ?
印象中, 校長話由小一讀起, 咁讀到小五時都變咗直資啦!

引用:Quote:ppmmbb+發表於+16-11-30+17:33+個學

原帖由 hkpapa852 於 16-11-30 發表
印象中, 校長話由小一讀起, 咁讀到小五時都變咗直資啦!
入學時身份是津小生,讀到中六都是津中生喎!

hkpapa852  你提醒了我這一點, thx!  發表於 16-12-1 11:37

hkpapa852 發表於 16-11-29 16:06

2014-2015年度: 141/157人直升 (流失唔係好多啫!)2015-2016年度: 117/141人直升 (嘩, 比例高咗好多吓喎?!)

對不起,請問是報告的哪一頁提到這些升學數字?可能因我蠢,找極都找唔到

hkmom 發表於 16-12-1 11:48
對不起,請問是報告的哪一頁提到這些升學數字?可能因我蠢,找極都找唔到
...

http://www.yingwaps.edu.hk/CustomPage/8/2014-2015School_Report_ok_1125.pdf

PDF P.6最後一段

http://www.yingwaps.edu.hk/CustomPage/8/15-16%E5%B9%B4%E5%BA%A6%E6%A0%A1%E5%8B%99%E5%A0%B1%E5%91%8A.pdf

PDF P.5最後一段

回覆 hkpapa852 的帖子

Thanks very much!
唔怪之得我搵唔到,因為我係喺英華書院嘅學校報告搵,真係傻傻地

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-11-30+17:22+話

原帖由 ppmmbb 於 16-11-30 發表
個學生是 津小生 定 直資生 ?
果位應該係最後一屆津校生,校長有講過如果留級要追得比較辛苦,因為課程深度好大分別,要個小朋友諗清楚。

hkpapa852 發表於 16-11-16 15:04
佢3322率近幾年都係得7X%, 中文一定唔會叻得去邊

咁真係好麻麻喎,好多band1 有成90+%啊!
‹ 上一主題|下一主題