用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行一問
樓主: kkhon
go

自行一問 [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+punlik+於+16-11-18+14:39+編

原帖由 punlik 於 16-11-18 發表
所以話你對聖私和直小毫無認識,靠估無用。現實係聖私係中小,我就眼見聖私前列學生插班入某灣仔津小,第一年已經唔係成績突出,只有中文係在班中前列(因聖私中文較強),之後已經近乎消失於同級最前列,只係仍算係好成績。

punlik 發表於 16-11-18 15:06
之前睇過報告, 香港不同小學中文/數學 相差不大, 但英文相差很大.果然如此. ...

又搵多兩間女校嚟比較:

KL5既梁式芝(主收區內B1C和B2A女生):
http://lscc.edu.hk/upLoad/news/month_1403/201403191614291305.pdf#18

2011-2012年度Pre-S1中英數平均分: ~62, ~60, ~73

KL3既九真(主收B2生, 區內B1女生保險線學校之一):
http://www.ktlms.edu.hk/data/doc/share-file/school_documents/2013_2014/2012-13_SchoolReport.pdf#26

2011-2012年度Pre-S1中英數平均分: 62.1, 68, 64

2011-2012  Pre-S1  平均分

聖心

梁式芝

九真

中文

60.3

~62

62.1

英文

74.1

~60

數學

74.2

~73

之前蒙民偉係男女校, 用嚟比較可能無咁好, 今次用兩間次一級(至少一級)既女校比, 除咗英文科, 另外兩科都唔見聖心同主收KL5區內B1C女生既梁式芝比較之吓有咩優勢.

可能, KL5既全港性B1學生, 比HK1同KL3都要多

其實英文科成績既主要主要分別, 明顯係主收B1學生既學校度見到, 尤其係有聯繫/直屬英小既中學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

punlik 發表於 16-11-18 15:36
就算是BPS, Band1A於Band2A既中文都是相若. 用Pre-S1難於比較. ----------------------------------------- ...
聖提女子本身小學就已經係90%以上學生上番中學啦!

聖提女子小學一級100人, 計埋叩門收既都係108人, 直屬位都已經有97個

基於同多間B1頭, B1尾甚至B2頭中學既Pre-S1成績比較下, 我真係諗唔到有咩理由同原因, 可以判斷到聖心私小會有90%B1學生.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

punlik 發表於 16-11-18 15:38
用一個半個點比呢?今年狀元有兩個來自培小,可以推出培小是全港最強嗎?
"所以話你對聖私和直小毫無認識" ...
如果用培小中一生源同DSE成績比對, 其增值率絕對係其中一間全港最強。

punlik 發表於 16-11-18 15:38
用一個半個點比呢?今年狀元有兩個來自培小,可以推出培小是全港最強嗎?
"所以話你對聖私和直小毫無認識" ...
咁...其實你用乜論據去支持你講法 ?? 聖私 90% 全港B1

見你不停用你既假設....去推倒人地既意見

又鐘意四圍走....人講A....你講B

punlik 發表於 16-11-18 15:36
就算是BPS, Band1A於Band2A既中文都是相若. 用Pre-S1難於比較. ---------------------------------------- ...
其實, 今年聖心私小, 原本只有57人入到書院, 可參考網友最初報料:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3295224&pid=43287555&fromuid=1389083

如果大抽獎入唔到書院又抽唔到B1中學, 基本上一定唔會係B1生了!
即係話, 聖心私小, 最初至少肯定係有 8+5=13個非B1學生, 即係 13/89=14.6%

至於其餘57個入到書院既, 仲有冇B2學生呢? 我唔肯定.

但睇番其餘幾間, 有至少5人, 好大機會係B1/B2之間既邊緣人, 如果當晒B2, 咁即係可能有18個B2, 即係18/89=20%既學生係非B1了!

little_yolky 發表於 16-11-18 15:44
如果用培小中一生源同DSE成績比對, 其增值率絕對係其中一間全港最強。
唔.... 我認為, PP, 德雅, 培道呢D, 收B2生可能多過B1學生既學校, 3322率可以去到80%以上, 或者升讀local degree有4X%, 增值程度高過培正. 畢竟培正中學學位比小學少一截, 最多都只有2/3小學部學生入得番去, 簡接已經篩咗一堆人走

little_yolky  BTW, PP係邊間   發表於 16-11-18 16:17
little_yolky  所以我咪話「其中一間」囉我好識語言藝術架  發表於 16-11-18 16:17

引用:Quote:mcl203+發表於+16-11-18+15:47+咁...

如果你可以好似hkpapa852 一樣, 引用資料來說明我錯誤之處, 真是歡迎之極.
你有論點, 沒論據,真是好難 ...
hkpapa852 出D咁長編既論據,咪一樣俾你既假設推倒,我又無咁好文采,睇得明就明,睇唔明我都無計令你明

hkpapa852 發表於 16-11-18 16:05
唔.... 我認為, PP, 德雅, 培道呢D, 收B2生可能多過B1學生既學校, 3322率可以去到80%以上, 或者升讀local d ...
德雅依家升中既都仲有直屬位, 應該生源唔會太差, 話晒都係EMI, 培道就肯定係主收B2生了, 可能好彩收到D估錯band既邊緣人吧

回覆 little_yolky 的帖子

PP係保祿六世

引用:Quote:mcl203+發表於+16-11-18+16:12+hkpap

你有論點,沒論據,我想指出你錯都好難.
坦白講, 唔明.

咁你明唔明,虛擬既假設,根本唔會產生可信性既論據呢~~~

正如,呢個橙好甜,我估值$10。 若唔係,你話$9係咪好值。個橙都未切開,又未品嘗過,點知值唔值。既然係咁,就當佢值$8啦, 好多人買左。其實,我講緊乜,論據有咁大假設性,真係$8就係合理既事實

little_yolky 發表於 16-11-18 16:19
德雅依家升中既都仲有直屬位, 應該生源唔會太差, 話晒都係EMI, 培道就肯定係主收B2生了, 可能好彩收到D估錯 ...
德雅小學學生多數選另外兩間女校, 所以直屬位年年都用唔夠85% (近3年都係得20個直屬位, 仲少過培道既聯繫位)

punlik 發表於 16-11-18 16:09
你既見解是

我一向認為, 無需要計咁盡, 因為無論點計, 係無最準確資料既情況下, 其實都係"靠估"

估一個自己覺得安全既B1範圍, 努力要求自己子女既成績保持係呢個範圍內就夠.

至於甚麼全港同全區性B1, 我從來唔認為需要考慮.

就算俾你計到係屬於全港性B1, 但係地區性B2, 咁又如何? 除咗証明個班係悲劇人物 (我諗做到全港性B1地區性B2既學生, 一定唔會開心呀?).
按Banding抽獎最大既機會, 都係抽同區乙部既位, 係全港性B1地區性B2, 咪又係要睇本區B1生抽剩D乜, 極其量只能係甲部搏多嗰丁咁多既機會.

subb    發表於 16-11-18 16:57

‹ 上一主題|下一主題