用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 傳統私校 vs 英文直資
go

傳統私校 vs 英文直資   [複製鏈接]

真心求請教,讀EMI直資小學,行雙班主任活動教學,標榜高階思維嘅直資學校, 讀完小學出來的小朋友嘅思考,溝通能力及自信係咪比傳統教學嘅學校好?
小女住新界區一直心儀英文直資小學,無奈附近二間直資只有waiting, 但剛剛收到禮賢及德雅offer,會先註冊其中一間
我現在好迷網到底應該隨緣讀傳統私小, 還是等6月再考直資?
本人較注重小朋友所學的是否能跟世界接軌,不清楚英文直資是否真的較優勝?
[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/common/mobile_v1.gif[/img]

hppa  not true. 直資 does not mean superior over other types of schools.  發表於 16-11-15 17:43
   3    0    0    0

bobo_2014 發表於 16-11-15 16:25
真心求請教,讀EMI直資小學,行雙班主任活動教學,標榜高階思維嘅直資學校, 讀完小學出來的小朋友嘅思考, ...
禮賢 - 愛心滿溢!

其實好視乎邊間,所謂傳統的私小又係咪真係咁傳統,你說的EMI直資又係咪真係咁與世界接軌… 其實如要想同世界接軌,我個人覺得你可能期望有點過高了…

真心求請教,讀EMI直資小學,行雙班主任活動教學,標榜高階思維嘅直資學校, 讀完小學出來的小朋友嘅思考, ...

你講IB vs 傳統?定中文 vs 英文小學? 我估你開名,會易D比較。

回覆 mcdonn 的帖子

唔係IB, 是跟林文燦相似的保記直資小學學校在新界區,只是在地區出名
當初我心儀直資是因為學校語境非常好,學生多是活潑有自信的, 而且行雙班主任,可惜冇Offer
私小我會註冊禮賢,但禮賢同直資是2條不同路線
升中應該是禮賢較有保障, 所以矛盾中不知道直資學校讀出來的學生會比較懂得思考,溝通能力高一點

音樂椅開始轉時仲有機會,不過恕直言,我唔明你煩乜?唔註冊C小就去官津,連官津都唔去就咪話世界,連香港都接唔到軌

hppa    發表於 16-11-15 17:43

bobo_2014 發表於 16-11-15 17:36
回覆 mcdonn 的帖子

唔係IB, 是跟林文燦相似的保記直資小學學校在新界區,只是在地區出名

咁我可以話以聽英文小學可能英文好,但中文相對較弱。相反亦一樣(SPCC除外)。如果你覺得英文,咪提供多D英文語境佢....針冇兩頭利。

我相信新界區無一間直資英文小學既升B1%好得過TN或者KRS
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

hkpapa這點我知道,論升b1一定是這二間私小較好, 但我比較注重學生讀出來嘅特質是如何中學只要讀到英中,即使是b2直資我也不介意

回覆樓主:

你的考慮是要讀英中還是語境好?
KRS升英中比例應該不比你新界的直資學校差?語境又是另一回事。

我知你講邊間保記
你有無考慮學費?
保記學費平 你住附近唔駛搬
讀得好入屯門三間B1A英中
禮賢學費+ 校巴 駛費大好多

我個人會選保記英小

保記我仔仔上年都有offer 但最後

另外
禮賢又谷 而且冇中學back up 中小(自己like 英小)

個人覺得唔值得住新界出去讀 (除非你選擇搬)

回覆 MrBeast 的帖子

我會去註冊其中一間私小其實我嘅問題係之前我一直想讀的直資冇offer, 但竟然考到2間冇諗過會考到嘅九龍私小, 其中一間禮賢升中及唔碑都很好, 難得考到我是否應該信緣份入讀,而放棄6月再考之前想讀的直資?
個人是徧向英文直資多一點,但又不清楚直資學生讀出來的特質是否坊間所講嘅咁好(有自信,思考力及溝通力較強,更符合現今社會所需)

唔好意思,或者我係諗得太多, 但我心中真係有這個問題想問問大家意見

bobo_2014 發表於 16-11-15 17:56
回覆 hkpapa852 的帖子

hkpapa這點我知道,論升b1一定是這二間私小較好, 但我比較注重學生讀出來嘅特質是 ...

你唔介意昇中,重點係物?

禮賢係充滿愛既學校,我覺呢點幾幸福架。

德雅係傳統天主教,一定係嚴又谷果隻。

bobo_2014 發表於 16-11-15 18:37

我會去註冊其中一間私小其實我嘅問題係之前我一直想讀的直資冇offer, 但竟然考到2間 ...

其實直資唔少係唔係好得既學校變身,真係有往績既唔多。

歷史悠久既私校,咁多年家長用money投信任一票,存在必有道理。

我諗你講圓玄?

我都會考呢間,唔係因為學術特别好,只為全英語境,升中可到外國時英文底好d,唔使讀 ESL 可以直接讀 GE.

回覆 babysoon 的帖子

我諗我同你住同區我就係矛盾緊6月考唔考多次保記,又唔清楚d學生讀出來係咪真係同傳統學校有分別?
禮賢又係一間好學校,我係咪應該隨緣就算,唔好再考,第時真係考到又要煩邊間好呢?
學費&交通我冇問題嘅

咁你小朋友最後係咪考到更好學校所以冇讀保記?

黎緊仲有宣道同九小,到時你可能會鐘意九小多過禮賢?況且你都一定留禮賢先,咪食住等,冇問題的。

bobo_2014 發表於 16-11-15 18:37

我會去註冊其中一間私小其實我嘅問題係之前我一直想讀的直資冇offer, 但竟然考到2間 ...

我最後選咗CKY

6月仲有大把時間吧 仲未塵埃落定的
仲有無其他等緊result 或未考?

再諗清楚自己想要乜
6月嗰輪位唔多 再考亦未必成功呢

‹ 上一主題|下一主題