用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 最低入學門檻 ~ 332233
go

最低入學門檻 ~ 332233 [複製鏈接]

港大, 中大, 科大, 城大, 理大, JUPAS 最低入學門檻現定為6科 ~ 332233

想請問如果最終取得成績為6科 ~ 555*442, 即一科選修科只有2

那是否未能達到最低要求, 冇機會入以上5間大學? 

Band A 是否只可選 浸大,教大,嶺大?

0    0    0    0

請問有冇人知道?

本月要交 JUPAS 排位申請表, 希望能了解多些, thanks!

cmamum 發表於 16-11-15 16:54
請問有冇人知道?

因為女兒中英數成績較好, 但選修科就屬於邊緣成績, 擔心其中1科選修科只能取得2級成績.

如果中文/英文DSE得2的話,應該就不能上9大,但數學/通識就可以拎2都得

MATHEWMA 發表於 16-11-15 18:30
如果中文/英文DSE得2的話,應該就不能上9大,但數學/通識就可以拎2都得
...

謝謝回覆

想知道 港大, 中大, 科大, 城大, 理大, 係咪必要 332233,即2科選修科取得 3級成績

若果考六科,其中五科 5* ,但餘下一個選修科得 2,咁係咪唔夠資格報上面5間大學?

cmamum 發表於 16-11-15 18:41
謝謝回覆

想知道 港大, 中大, 科大, 城大, 理大, 係咪必要 332233,即2科選修科取得 3級成績

有啲課程最低要求唔係332233

sharonslng01 發表於 16-11-15 23:52
有啲課程最低要求唔係332233

知道 thanks!

但以理大為例,今年提高門檻,所有學位課程最低要求為 332233,所以想知道若只考6科,萬一其中一科選修科失手 只得2,但其餘5科 5*,咁係咪冇機會報任何理大學位課程呢?

cmamum 發表於 16-11-16 07:56
知道 thanks!

但以理大為例,今年提高門檻,所有學位課程最低要求為 332233,所以想知道若只考6科,萬一 ...

特別case佢會作特別考慮
大前提係除左2左果科外
其他科都要5*或以上 都有機會取錄既
‹ 上一主題|下一主題