用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大家收到 Think (MOS) 0既 PN 結果未?
樓主: Tomiris
go

大家收到 Think (MOS) 0既 PN 結果未?   [複製鏈接]

回覆 alicekeith 的帖子

THINK N班一直都有NET長駐班房。幾時開始唔知,我上年就有。前年都有。12個人一組、2組一個班房,平時分組活動,即一組大小肌肉,另一組咪上堂囉,荼點就2組一齊。基本無問題。每組1個中文老師,1個班房1個NET長駐。即係12個人一個中文老師,24個人一個英文老師。而普通話老師係每日入組教學太約15-20分鐘。

littlestar_1000 發表於 16-11-23 08:11
Think pn class 知唔知係咪廣東話老師做班主任?每日上英文又有幾多時間呢?

...

問過學校,說班主任係廣東話老師
但問佢幾多人share 一個net, 我唔係好聽得明
會唔會pn 同k1 share 同一班房? 又係咪一個班房得兩groups = 24人?

吾會,PN係2組一個班房。唔會同K SHARE。放心。我現在係N班家長

chingchingbb14 發表於 16-11-23 13:30

吾會,PN係2組一個班房。唔會同K SHARE。放心。我現在係N班家長

謝謝你 (emoji)

引用:Quote:angelhi+發表於+16-11-23+11:45+ 多

原帖由 alicekeith 於 16-11-23 發表
其實一班有一個net 在度《 一班係指幾多人?
係今年先開始有,定之前都係咁?
想問你Think offer是am or pm?

angelhi 發表於 16-11-23 15:36
想問你Think offer是am or pm?

Am offer.
我選box hill, 放棄think和暫時其他offer
其實box hill 和think,應該差不多,都係好學校
我想進取啲,起碼一開始讀書就有個好語境先,之後的先再算
我另一個小朋友之前都讀過box hill pn, 當年佢適應得好好,好快冇人入課室喊。自理、排隊、紀律等都不錯。老師會睇進度幫小朋友戒片,幫啲食茶點冇咁叻既小朋友。睇住佢班同學一年後英文都進步好多,大部分都講到full sentence。
學術上,而家啲家長睇得小朋友好緊,就算讀名校都不能單靠學校。 所以,中文這個因素我覺得相對較細。

唔好意思,在think title 下說我選另一學校 :D
我都覺得好難取捨
每人的想法和需要不同,給你作參考 :)

alicekeith 發表於 16-11-23 16:36
Am offer.

其實我都鍾意boxhill全英文語境,無奈Boxhill 收咗下晝班. 另英藝國際班同think 比較,大家覺得邊間好?如目標係想打好英文底thx

引用:Quote:angelhi+發表於+16-11-23+15:36+ 想

原帖由 alicekeith 於 16-11-23 發表
Am offer.
我都諗左好耐先揀Think, 自己兩間都好鍾意。小朋友在家英文語境長大,我反而驚揀左Boxhill, 佢返學又全英,在家又全英無機會學好廣東話,思前想後最後揀左Think。 想幫小朋友申請轉am, 所以想睇下有無人放棄am位, 希望轉到啦! 多謝你的分享

回覆:littlestar_1000 的帖子

我女9月底細b, am offer. think 環境同老師我都好 like 👍

如果 Boxhill 同 Think 是但一間有 AM offer 我就唔駛煩惱了.....依家兩間都係 PM offer, 最心儀0個間又要到1月先知 result, 真係唔知點揀好....

btw, 睇完大家0既分享, 似乎我應該揀 Boxhill 好D, 因為我地無意0係屋企同阿仔以全英文溝通

回覆:Tomiris 的帖子

其實如果屋企唔講英文, 淨係學校教同講英文成效都唔會特別大。think 出名語境好, 我見學生d中文英文都好好

回覆 sylvia191 的帖子

因為我地唔係 native speaker, 所以選擇唔同阿仔全英文溝通
但我地可以 set family English day 呀

chingchingbb14 發表於 16-11-23 11:31
回覆 ne1314 的帖子

咁就要睇你認同THINK教學理念嗎?THINK認為N班要打好母語基礎,學懂多些母語詞彙。但 ...

多謝你詳盡嘅分析,我都應該會揀think ~

回覆:大家收到 Think (MOS) 0既 PN 結果未

請問think mos 17/18pn有無 whatsapp group?

引用:回覆+sylvia191+的帖子 因為我地唔係+nati

原帖由 Tomiris 於 16-11-24 發表
回覆 sylvia191 的帖子

因為我地唔係 native speaker, 所以選擇唔同阿仔全英文溝通
我女上年在boxhill 讀完N班,英文係可以用full sentence ,家中無英語環境。

我會放棄am 個位呀,希望你地可以轉到am/waiting 變offer 啦。

我仔有Boxhill am, think pm offer,
我都苦惱緊,
好驚揀錯,
我鍾意Boxhill 全英文
又想佢英文好,
但有覺得think 名氣大啲
感覺學校老師,
環境都好好
都唔知點揀好

引用:我會放棄am+個位呀,希望你地可以轉到am/wa

原帖由 Pinky76 於 16-11-29 發表
我會放棄am 個位呀,希望你地可以轉到am/waiting 變offer 啦。
我已經交了Think留位+轉am信,希望轉到am啦!謝謝你話我知有機會轉到!

回覆 44bb 的帖子

我自己就比較清晰, 邊間有AM就讀邊間 萬一無0既話, 到時再揀囉~

反正 Greenfield, Good Health, Learning Habitat 都未 in, 仲有機會

請問Think每日學英文嘅時間有幾多呢?
‹ 上一主題|下一主題