用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBSPD 2nd interview
樓主: 劉仔仔
go

DBSPD 2nd interview   [複製鏈接]

Dtw 發表於 16-11-27 16:06
2nd in 見到 12 月2 號。

何處得知in到12月2日?但12月3日仍然有小朋友in

mydodo 發表於 16-11-30 13:38
何處得知in到12月2日?但12月3日仍然有小朋友in

School website

劉仔仔 發表於 16-11-30 13:40
School website

或者有超收,所以加多一日?但3日確實仲有小朋友參加2in

3號會唔會係比啲有事要改期既小朋友?我估咋,因為website係話in 到2號

abby0624 發表於 16-11-30 13:45
3號會唔會係比啲有事要改期既小朋友?我估咋,因為website係話in 到2號

未改期,同大家一樣時間正常收信

快d過埋依10幾日啦!!

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

GetReal 發表於 16-12-1 16:20
don't feel so surprised if you heard someone has 3rd, 4th, or even 5th interview.  This Dump Boys Sc ...
咁乜 BACKGROUND 先好去 BEG 呢?

don't feel so surprised if you heard someone has 3rd, 4th, or even 5th interview.  This Dump Boys Sc ...

哈哈!

但老實講句,呢果年代求呢間,家長本來就唔係睇中佢地學業成績,而係睇重佢地既network同背景。

咁學校睇重學生背景,preserve呢個優勢,好正常姐!

jbabe  so true!!  發表於 16-12-21 01:41
adrio  心中正正系那條路  發表於 16-12-5 16:40

請問2nd in 完未呢?很希望可以睇到大家的2nd in分享……

One point is certain though : if you write in such poor English standard, never go to beg please.

retriever 發表於 16-12-2 08:10
哈哈!

但老實講句,呢果年代求呢間,家長本來就唔係睇中佢地學業成績,而係睇重佢地既network同背景。

好同意!

回覆樓主:

上兩星期已經in左,我地早到左20分鐘,等左一個鐘先in 完走得。眼見前後左右既小朋友都好smart 很有自信。大部分小朋友先自行入去,大約8至10分鐘後家長一齊入去。仔仔話入去問左好多野,有傾計,有跟圖卡講故仔丶成枱有d物品叫你分類丶畀幅圖你再收起,叫你憑記憶砌返d積木丶又比左件物件你(我唔知係乜,我個仔形容完我都唔知係乜),叫你砌返好似佢個樣板出黎。基本同上年相似。我地見校董、校長同Mrs Yip, 我感覺家長回答只得每人30秒,太緊張可能其實答左1分鐘都唔知,最後我地兩個都係未答完已經比校長叫停左。

回覆樓主:

想問有冇媽媽share 個application form, 我朋友知道過左deadline 希望大家幫幫手。萬谢

tw103 發表於 16-12-4 23:11
想問有冇媽媽share 個application form, 我朋友知道過左deadline 希望大家幫幫手。萬谢
...
不明白喎?
你朋友是將會於2017入讀小一的男生?DB 已經in 曬1st round & 2nd round. 現在要申請表來做什麼呢?
如果你朋友是2018才入讀小一,要一張2017小一入學申請表又有何用呢?

回覆 LittleButter 的帖子

如明年申請,不需今年申請表!可能每年有点不同的呢!你現在需要,真的不明白!

HimHimMM 發表於 16-12-4 12:48

我地都係每人約30秒校長就叫停, 但冇砌積木, 仔約in 了10分鐘就完。

Beebubee 發表於 16-12-5 12:25
我地都係每人約30秒校長就叫停, 但冇砌積木, 仔約in 了10分鐘就完。

枱上邊有鬧鐘,唔知set咗幾多秒,一響就叫你停,生死時速,太緊張了
反而個仔輕鬆得多,圖咭說故事,佢話玩骰仔,不過唔知真定假,叫佢介紹下自己屋企人物
你哋啲仔仔講得返咁多野出嚟真係好叻

枱上邊有鬧鐘,唔知set咗幾多秒,一響就叫你停,生死時速,太緊張了
反而個仔輕鬆得多,圖咭說故事,佢話玩骰仔,不過唔知真定假,叫佢介紹下自己屋企人物

‹ 上一主題|下一主題