用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Paul Convent vs Good Hope
樓主: penpen
go

St Paul Convent vs Good Hope   [複製鏈接]

Felix223 發表於 16-11-15 14:18
吓, 咁會點? 請教一下可否解釋會怎麼樣? 是否將來不能升中自行??

如無呈分,冿中派位當B3派。但仍可自行同考直私。

Felix223  謝謝解答  發表於 16-11-15 16:39

kbi 發表於 16-11-15 16:29
B4....派完B3先到佢....

Felix223    發表於 16-11-15 16:44

kbi 發表於 16-11-15 16:29
沒有呈分的學生, 如要參加統一派位, 需自己去EDB申請, 但派位會安排係派晒B1-B3學生 (可以叫B4學生).

即係只會派到B3中既B3中學.

Felix223  Thanks.  發表於 16-11-15 16:59
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-11-15 16:47
沒有呈分的學生, 如要參加統一派位, 需自己去EDB申請, 但派位會安排係派晒B1-B3學生 (可以叫B4學生).

即係 ...
咁如果唔自行, 靠派位咪好大件事.....

Felix223 發表於 16-11-15 16:58
如果, 冇得直升中學, 自行又唔得, 自己又考唔到其它直資學校, 咁..... 諗定點叩門吧! 或者考慮申請留班

Felix223  呢個情況段估D學生成績真係好差先發生....?  發表於 16-11-15 17:04
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Felix223 發表於 16-11-15 16:58
其實沒有呈分既龍校, 係有"好處"既

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3156761

Felix223  謝謝詳細解釋, 我會好好了一下.  發表於 16-11-15 17:09

回覆 Felix223 的帖子

Felix223 呢個情況段估D學生成績真係好差先發生....?

如果子女無得直升, 家長又唔接受"降呢"去考次一級既學校, 係會有呢個可怕既結果

其實, 都係家長心態問題

Felix223  AGREE. 不過對有要求的家長們, 如不幸遇上此情況, 真係...可怕.  發表於 16-11-15 17:13

引用:Quote:Felix223+發表於+16-11-15+16:58+咁

原帖由 hkpapa852 於 16-11-15 發表
其實沒有呈分既龍校, 係有"好處"既

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3156761
請問其実升中自行的分別是什麼呢?(相對大抽獎計Band而言〉。對不起真係睇吾明。敬請賜教

I will pick SPC

3hearts 發表於 16-11-15 18:17
請問其実升中自行的分別是什麼呢?(相對大抽獎計Band而言〉。對不起真係睇吾明。敬請賜教
  ...

自行分配學位...咪即係中學可以自由決定取錄任何學生...而無須依統一階段分組別分先後...無選擇權去收生

中學可以依自己收生標準去決定收生...一般係成績先決(每間都會有自己評分標準)
亦有D會用於收目標學生(如体藝)...或大機會跳船小學部學生(B1)...等等...總之係自由收生...無限制
EDB亦會依中學要求...提供申請學生既全港排位先後...供中學作為收生参考

hkpapa852 講既無呈分中學既好處係..因佢無成績記錄係EDB...EDB係無佢記錄
只要有直資中學收...佢可以註冊多間....亦可以同時睇埋自行派位
而不受有呈分小學既限制...即只可以註冊一間直資...亦等如同時放棄自行/統一派位

但重點係...例如SPCS 前列學生...因成績廣被認同...你可以同時註冊SPCC/DGS
若學生就讀於水平較弱無呈分小學...中學只可以用面試/成績表去衡量...無法取你全港排位...係資訊機會不足而令取錄機會減低...

mcl203 發表於 16-11-15 19:21
自行分配學位...咪即係中學可以自由決定取錄任何學生...而無須依統一階段分組別分先後...無選擇權去收生

...
真的多謝您的解釋呀。.不好意思要您花了點時間...really need some time to chew it up. but let's say the unfortunate half of Good Hope being not able to be promoted to S1, what can they do? just like p1, go to different DSS for school interviews to get 自行位?

Vote SPC!!

比我⋯⋯我要SPC

我估即使在SPCS 未能直升的學生, 應該不難搵到不錯的學校.

Spcs可以repeat三次,真係跟唔到的同學一早就自己走啦

每年也有人問相同的問題個人一定選擇SPC, 上到中學 spc 的成績比GH好
再者如果在spc 小學畢業,叻的小朋友不難考入其他更好的中學例如:dgs
Gh 小學上中學並不是百分百直上,如果要派位校網比spc差
相反Spc收生達95%

tvnotallow 發表於 16-11-17 21:04
每年也有人問相同的問題個人一定選擇SPC, 上到中學 spc 的成績比GH好
再者如果在spc 小學畢業,叻的小朋友 ...

SPC係乜網根本冇關係,佢都唔呈分

tvnotallow 發表於 16-11-17 21:04
再者如果在spc 小學畢業,叻的小朋友 ...
最慘你是那5%..

3hearts 發表於 16-11-17 21:52
最慘你是那5%..

其實果5%可能是去了DGS, SPCC 的top 5%, 而唔係被踢出的bottom 5%嗎?

回覆:星星的後裔 的帖子

Spcs 學生主要靠幼稚園上來,一直去到中學先侵入啲叻囡。真心佩服呢間學校,單從幼稚園果幾分鐘就找到哪些囡有潛質,真想知道學校有什麼magic可以一直維持高水平

‹ 上一主題|下一主題