用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 做左職業治療評估後有調適
go

[讀障] 做左職業治療評估後有調適

阿仔今年小五,小一已確診ADHD須要食藥,小一老師見阿仔D字東歪西倒,大小不一,沒有空間感寫到出晒界,寫英文字又痴埋晒唔識格位,又唔識分大細階,所以小二學校做左讀寫評估,结果擲界,當時心理學家話阿仔仲细,等大D再評估,跟住小四又做多一次評估,又係擲界(緊緊合格),因為評估分聽、說、讀、寫4部份,我仔聽說讀合格,唯有寫字那part係唔合格,比同年龄的小朋友差,所以整個評估拉上補下就叫合格。

心理學家知道幫唔到我,但又見我仔寫字那part係有問題,沒有空間感及小手肌有問題,所以見議我找職業治療師做評估,最後職業治療師寫了一封信给學校,話阿仔寫字比一般小朋友差,見議減少功課及抄寫,放大D格仔簿,和測驗考試須要加時,我同學校傾有這問題,而家學校除了減抄寫功課,测驗考誠多10分鐘,請問這樣屬不屬於讀寫障碍?

starwar恐龍 發表於 16-11-15 00:14
阿仔今年小五,小一已確診ADHD須要食藥,小一老師見阿仔D字東歪西倒,大小不一,沒有空間感寫到出晒界,寫 ...

而家小五先有調適是否太遲

回覆樓主:

阿仔小一已經有呢d調適,仲有抽離,去獨立課室考試;功課簿用大格。其他同學有d係唔使寫晒,重組句子果d,用號碼代表。
最重要,職業治療師,有無安排佢上"寫字班"?
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

回覆 starwar恐龍 的帖子

週適EP睇完報告跟學生情況比的, 我女視覺空間差, 但小手肌OK, 平日抄寫功課無調適, 默書會淺一點, 用加分整, 考試會放大卷及加時
我知有些嚴重係會讀埋卷
如果你仔只係寫字問題, 學習OK認到寫到, 只係唔靚, 應該唔算讀障吧, 但確實要找OT執, 我細仔都有這些問題, 由於家姐是讀障, 細佬也是高危, 他K2時我們已找OT幫手執, 今年上小一確實比姐姐當年好一點。

阿仔今年小五,小一已確診ADHD須要食藥,小一老師見阿仔D字東歪西倒,大小不一,沒有空間感寫到出晒界,寫 ...

和我小朋友情況很類似

你問係咪讀寫,評估報上上你唔係,因無確診,

結果剛pass ,實際情況其實係咪都有跳行跳字,認讀串字問題就你自己先知。o t 執寫字都幫到小朋友嫁

irenelwl 發表於 16-11-16 20:46
回覆 starwar恐龍 的帖子

週適EP睇完報告跟學生情況比的, 我女視覺空間差, 但小手肌OK, 平日抄寫功課無調 ...

你好,請問你可以比ot資料我嗎?