用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我個超細B in K1 in 得非常之差!!!!!
樓主: lily1995
go

我個超細B in K1 in 得非常之差!!!!!   [複製鏈接]

joey1219 發表於 16-11-19 15:41
11月尾呀,今日in 一間係我心儀既,in 到咁差真係想喊出黎
Pm你

原來中B先最辛苦,無得再來一次

irismamabbkwok  係  發表於 16-11-20 17:52

babemi 發表於 16-11-20 17:02
原來中B先最辛苦,無得再來一次

係啊

7-8月最慘

我個女都係超細B----11月份
講真IN 8間都唔敢諗有冇學校收佢... 始終個個小朋友成長發展唔同,我個女講野都唔叻,老師問佢問題有時唔睬老師,但我又會諗一個剛兩歲既小朋友,可以想佢點喎~ 所以我同女女每次見學校都係同佢講我哋去學校玩...
自己當然想佢有學校收啦~ 咁萬一冇咪睇教育署之後空缺,再唔係出年做大B,再報過!!!

加油啦~~~ 每個小朋友都係一粒種子,一定會茁壯成長,做媽媽一定要懂得欣賞佢既優點, 一定有佢叻既地方等你發掘, 我都努力緊學習點樣做個媽媽!!!

legoisland2005 發表於 16-11-15 08:31
回覆 lily1995 的帖子

我明白你處鏡。我個11月細b too!我個性仔都係周身yuk吾停。

一模一樣⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯不過其中一間佢起身走開去,我地又叫唔返嘅時候,老師就話由得佢,仲起身跟住佢行⋯⋯而家我對呢個老師極有好感,覺得呢個算唔算“因材施教”(sorry...我好似諗多左

Pancake1005 發表於 16-11-17 19:41
其實返下pg真係有用,見多啲老師同小朋友,學下圍圈坐定定,聽指令,一個跟一個咁答題/玩

...

同意⋯⋯以前覺得其實咪又係玩⋯⋯不如去公園去商場去郊外玩下仲好,地方又大空氣又好⋯⋯“沒有對比就沒有傷害”,原來真係唔同的!!唔好話一定,但去完好大機會唔同⋯⋯

Chichikid 發表於 16-11-15 10:51
我個係10月細B, 暫時已經有2間k1收, 我覺得只要肯坐定定,即使問題唔識答都有機會。 ...

就係連坐都坐唔定個下就大鑊呢⋯⋯⋯⋯報左幾間,除左一間凳太高佢落唔到來之外,其餘全部起身行開

lily1995  "凳太高佢落唔到來"! 忍不住會心一笑~ 如果間間幼稚園都咁set d 凳就好了..!   發表於 16-11-21 10:10

melomame10 發表於 16-11-19 13:00
大家不要太天真啊

細b留班再k1有d學校未必收

我都係咁諗⋯⋯所以如果最後真係無offer,我都會繼續幫佢搵學校(當然唔會是但有學校都去,盡量以有位又適合嘅喇

唔識講嘅唔係問題,我覺得坐定定呢樣幾重要
我個仔上年都未識講野, 幾乎間間收我諗係因為佢坐得定

呢樣屋企係可以訓練嘅

回覆 Tiffanytobe 的帖子

可否分亨你如何訓練?小朋友幾大? THANKS

"坐定"對一個未去過pg、未返過N班的剛2歲小朋友係好難.. 我個超細B都肯坐, 有野食果陣會坐定, 冇就坐一陣就行開. 面試時我有帶他最喜歡的麵包去, 等in期間要坐在一旁等叫名, 那時有給他麵包, 肯坐. 但正式in時, 坐一陣想行開, 但見到個mark分老師望住佢, 我唔敢攞包出黎, 他就走開咗...

回覆 lily1995 的帖子

我之前有同佢上過PLAYGROUP.個個小朋友坐在PAPA ,MAMA面好乖.
唯獨我個小朋友, 人地CIRCLE TIME, 佢周圍走.

我真係又無引又無面.
去捉佢回來,佢好似以為你同佢玩捉'兒因', 仲HYPER仲開心....
你唔去捉佢回來, 又好左住人地上堂...

上左大約個月都係禁,
我都唔好再哂$$比佢了...

lily1995  我看到個心好up... 點解人地既小朋友可以咁乖咁定, 我地果D會像電兔...  發表於 16-11-21 10:08

回覆 legoisland2005 的帖子

小朋友仲細 求知慾強有時候會模仿其他較大的小朋友
我小朋友12月細B
而家playgroup 都係一時時坐定
要話佢 佢先會乖乖
要慢慢來 加油

回覆 GT13 的帖子

初頭我都有諗過唔俾佢再讀但學下規舉同食下茶點
對佢都好

係,,,我都知小朋友專注力低, 我唔係要佢坐10分鍾.. 但起碼唔好好以我有茵敢...10秒唔夠就彈起身!

D人話唔好打, 打佢會以為暴力可以解決問題.

又話唔好SCOLD , 會以為惡可以解決問題.

要同佢講道理, 之但係我同佢講道理都講到口臭, 佢話知知知知知.點哂頭, 好乖敢既樣.轉頭又開始好像開了摩打敢..根本就HEA我.

我話又話過, 打下又打過, TUM又TUM過.

如果佢12月返埋PN都無改善, 真係可以宣告 : 無藥可X了..!!!!
心都UP哂

我反而唔比佢返playgroup,之前上過一個月其實都學唔到d咩,因為上堂成日痴住你,眼訓時又拉你走,又唔聽老師講野,但我依家比佢上幼稚園學前班又唔同喎,唔使著校服同埋你自己選擇一個星期上幾多堂,佢自己上堂架,唔比家長係度小朋友會專心d又會聽老師指令

legoisland2005 發表於 16-11-21 10:58
D人話唔好打, 打佢會以為暴力可以解決問題.

又話唔好SCOLD , 會以為惡可以解決問題.

Me too

lily1995 發表於 16-11-14 23:23
我個11月尾超細B, 男仔, 未識講野 (少少單字), 報咗3間K, 3間都in 衰晒!
第一間亦係人生第一次in, 好乖, 有 ...
小朋友仲細, 唔好灰心, 慢慢黎, 佢未ready, 可以考慮下年再報. 加油吧!

我仔係10月細B, 講野唔叻, 老師問問題, 例牌唔答, 又唔睬人, 但如果比野佢玩, 佢就多數都肯落做, 宜家都已經有offer la..開始我都有擔心佢既能力, 驚會無學校收. 但原來我地要對自己既小朋友有信心.  身邊同樣係細B的小朋友都有收到offer,媽媽們唔使太擔心.
‹ 上一主題|下一主題