用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我嫂話我好變態
樓主: bb鼠
go

我嫂話我好變態   [複製鏈接]

bkmykid 發表於 17-2-24 11:01
正常,我看不到你有什麼地方出錯,每天做-篇練習作為加強對課題理解,我個女由小一已做起,到考試略略温習便可 ...

宜家無啦,平日做完功課都已經無乜時間,最多星期日做下

bb鼠 發表於 17-2-24 11:15
宜家無啦,平日做完功課都已經無乜時間,最多星期日做下
樓主,你係扮純定真純?你嫂好明顯係我們細個果d成日同人講考試前仲未溫,考完話唔識,89分話8字頭,日日响屋企溫通頂嘅同學啦,此類人有機心,又怕人地發力追過佢,又想知對手成績但又唔想比人知清楚自己

你和她做左咁多年親戚都未睇透?人地FTM都陰險過在職場多年的你!你人緣和人品應該唔錯,你哥應該係老婆奴,你父母應該好好人,從小教你地「得人恩果千年記」果type(別介意)

Tintin926 發表於 17-2-24 23:54
樓主,你係扮純定真純?你嫂好明顯係我們細個果d成日同人講考試前仲未溫,考完話唔識,89分話8字頭,日日响 ...

其實你講得啱,佢係想知道人地成績但自己嘅唔講
啱啱呢次考試,我突登唔講自己女成績,佢又無問我,點知有次返去食飯,佢自己問我女
我女一向成績好過佢女,佢成日話自己女咁嘅成績係女好彩啱啱出正佢識嘅
其實我女又唔同佢女一間學校,我女又高一級,又唔係競爭對手,大家一齊開心些牙咪幾好...
宜家我同另外一個亞嫂都唔妥佢啦,次次返亞媽屋企食飯就我地俾錢買餸煮埋,佢每次就臨開飯先施施然嚟一次都無話夾$或者幫下手,上次過節我返工另外一個嫂又買唔到咁多,我地逼佢要負責返d,點知佢一早去買咗3斤菜同一堆丸上去掉抵就走咗去話要買衫,嬲到我同2嫂吖!平時我地俾錢就魚蝦蟹,叫佢買就幾斤丸
你啱呀,我地同老豆嘈話下次食飯唔叫佢,老豆又話我地自己人唔好咁計

bb鼠 發表於 17-2-25 00:12
啱啱呢次考試,我突登唔講自己女成績,佢又無問我,點知有 ...
得罪講句,你呀哥做乜㗎!你地當佢自己人,佢當你地係河鮮---水魚

Tintin926 發表於 17-2-24 23:54
樓主,你係扮純定真純?你嫂好明顯係我們細個果d成日同人講考試前仲未溫,考完話唔識,89分話8字頭,日日响 ...

小時候,又確在讀書時遇到這種同學,其實係咪大部分人都遇過的呢?hahaha

Tintin926 發表於 17-2-25 02:34
得罪講句,你呀哥做乜㗎!你地當佢自己人,佢當你地係河鮮---水魚

我哥乜都唔出聲又唔會話佢老婆,佢老婆年年都唔去拜山,我老豆勁唔like

kwokbobo 發表於 17-2-25 14:05
小時候,又確在讀書時遇到這種同學,其實係咪大部分人都遇過的呢?hahaha
...
除非間學校冇名次冇考試,或band5中學的band5班, worst of the worst la

bb鼠 發表於 17-2-25 17:48
我哥乜都唔出聲又唔會話佢老婆,佢老婆年年都唔去拜山,我老豆勁唔like
...

清官難審家庭事,好明顯你嬸冇當你們係自己人,你哥亦比佢食住,至於為何,你們應清楚,外人難定對錯了

小時一家人,大時幾房人。
年輕望兒女成群,年老憂兒孫害群。

所以我一向唔認同d人成日講多生一個的原因係什麼互相照應、多個伴,因為作為父母跟本保證唔到,結果可以係兄弟反目,姊妹成仇,為幾十萬家產都可以爭餐死。況且今時今日湊到個「好」字都不見得是好事。

一點也不過份!只要你和阿女都覚得0k便可,間中休息,輕鬆下。

bb鼠 發表於 17-2-25 00:12
啱啱呢次考試,我突登唔講自己女成績,佢又無問我,點知有 ...
算啦, 世伯講得啱, 無咁計啦。一家人圍埋, 老人家都想大家開開心心, 你諗下, 可以兄弟姐妹一齊同阿爸阿媽一齊食飯有幾多年? 20年? 30年? 就算好似我阿女麻有98歲, 但一眨眼就過去了。到父母身後, 真係睬你阿嫂都有味啦, 係俾面老人家而已。你估世伯都見佢咩, 想見下個仔同粒孫咋。總之, 人在做天在看, 做好自己心安理得就好。最緊要老人家開開心心。

little_yolky 發表於 17-2-28 11:58
算啦, 世伯講得啱, 無咁計啦。一家人圍埋, 老人家都想大家開開心心, 你諗下, 可以兄弟姐妹一齊同阿 ...

所以我都是算啦最多唔叫佢去

bb鼠 發表於 17-2-28 12:28
所以我都是算啦最多唔叫佢去
唔叫就真係唔當一家人架喎

bb鼠 發表於 17-2-25 17:48
...
新一代有D有信仰既都唔去拜山架
仲大條道理

greentea000 發表於 17-2-28 13:32
唔叫就真係唔當一家人架喎

一個月一次亞媽負責的會叫,其餘的唔叫

greentea000 發表於 17-2-28 13:34
新一代有D有信仰既都唔去拜山架
仲大條道理

仔細賴湊仔,仔大話測驗,點知俾人係fb tag 佢去咗街,勁樣衰,不過我無爆佢出嚟

bb鼠 發表於 16-11-14 11:34
女小五,重組句子、閲讀理解、數都唔好,平日如果功課少6點前完成我又check埋會俾一頁練習佢做,講緊幾題, ...

我都比親戚話過我啲仔女好巴閉,考試測驗我好放假陪佢哋。係呀!慘得過我鐘意呀!

karen55407 發表於 17-3-1 14:48
我都比親戚話過我啲仔女好巴閉,考試測驗我好放假陪佢哋。係呀!慘得過我鐘意呀!
...

我一、二年級時有放假陪,之後就無啦,因為我女我係度仲煩

bb鼠 發表於 17-3-1 20:48
我一、二年級時有放假陪,之後就無啦,因為我女我係度仲煩

我女中學我都仍然請假陪佢,唔係温書,係送佢返、放學,陪佢食lunch咋!

無宗教分,都無咩技能,成績小四、小五都頭10,聖保祿vs呂郭碧鳳邊間自行機會大D?

greentea000 發表於 17-3-3 16:09
無宗教分,都無咩技能,成績小四、小五都頭10,聖保祿vs呂郭碧鳳邊間自行機會大D? ...

‹ 上一主題|下一主題