用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我嫂話我好變態
樓主: bb鼠
go

我嫂話我好變態   [複製鏈接]

回覆 mcl203 的帖子

哦 ? 原來小五就唔派卷架
我上年操卷嘅補習社, 會自己出題俾學生做(操卷班). 係按課本內容. 比如中文 , 補習社會按課本詞語來俾學生做 不供詞填充練習. 當時我仔操四堂 ,  我地幾個家長要求中英數先各一堂, 另一堂補習社就俾咗份自出的卷做.類似學校的題型.
我仔玩咗四堂就唔玩喇, 其他同學操咗兩個月咁.

不過,我始終覺得數學可能還有得操, 中英嘛,  估計是事倍功半.

babywoman 發表於 16-11-14 17:13
回覆 bb鼠 的帖子

係.俾份卷你做, 做完個老師改卷, 有話俾你聽錯邊啲. 一個老師對六七個學生, 講對錯都要 ...

我自己同女做咪仲好

mcl203 發表於 16-11-14 19:26
好多小學一上P5份卷就唔可以帶返屋企,我成日有興趣知補習社D卷有乜計可以係針對性去操

...

唔洗小五,我女學校小一考試已經唔派卷,只有測驗會派

bb鼠 發表於 16-11-15 09:32
我自己同女做咪仲好
數學呢家嘢, 唔係操咁簡單, 唔明要教返明, 我就無咁既本事喇, 錢, 都係要俾人駛。

我大女都係小四, 無補習自己溫都80幾90分啦, 你叫你阿嫂醒定D, 要出動阿媽幫手溫先至80幾90分, 升上小五佢就知味道。我都諗住睇定D, 下學期係時候出手了, 我想睇下我既功力可以去到邊。

何必比較?佢多魚時,你亦無需上心。

有人由細補到大,上年放傍又入唔到U!
有人hehehaha~ 又得左~

大把家長谷死細路而仲要個細路答:「唔辛苦!我要努力做人!」 大有人在啦~

Binlojai    發表於 16-11-22 11:02

bananaGi 發表於 16-11-15 12:47

次次見到面都講, 真係好難唔上心架。好似我個大伯同佢老婆, 次次見到面第一句就一定話我大女「又肥咗喎」, 其實佢只係標準體重既上限, 仲未超標, 又關佢鬼事呢, 佢自己個女咪又仲肥過我阿女。阿女聽到好唔開心的。

little_yolky 發表於 16-11-15 12:04
數學呢家嘢, 唔係操咁簡單, 唔明要教返明, 我就無咁既本事喇, 錢, 都係要俾人駛。

我女小四時出埋手先80幾

little_yolky  我哋學校份卷係淺D既。  發表於 16-11-15 17:51

bananaGi 發表於 16-11-15 12:47

佢好鐘意問我女成績,然後我問返佢就70啦,80咁上下囉⋯⋯
以前我做唔完d練習會俾佢㗎,今年唔會啦⋯⋯反正佢講到我咁變態吖嘛

little_yolky 發表於 16-11-15 13:26
次次見到面都講, 真係好難唔上心架。好似我個大伯同佢老婆, 次次見到面第一句就一定話我大女「又肥咗喎」,  ...

係見面加whatsapp講呀⋯⋯
見面又會話...e你又有咗呀?頂佢!
佢把口叫自己個女做大屎忽,如果我係佢女一定好唔開心

bb鼠 發表於 16-11-15 14:10
係見面加whatsapp講呀⋯⋯
見面又會話...e你又有咗呀?頂佢!
佢把口叫自己個女做大屎忽,如果我係佢女一 ...

放心,咁樣叫自己個小朋友,唔洗好耐,個小朋友都會幫呀爸呀媽改個難聽花名!

wan_sosin 發表於 16-11-15 16:35
放心,咁樣叫自己個小朋友,唔洗好耐,個小朋友都會幫呀爸呀媽改個難聽花名!
...

我同自己女講媽媽係唔會幫你改個咁核突既名
大佬呀!人地女仔嚟,係街叫亞肥叫大屎忽周邊d人陰陰咀笑啦

Binlojai  咁叫自己個女都有...  發表於 16-11-22 11:04

我覺得其實你阿嫂有D踩低你去抬高佢自己個囡囉.

little_yolky 發表於 16-11-15 13:26
次次見到面都講, 真係好難唔上心架。好似我個大伯同佢老婆, 次次見到面第一句就一定話我大女「又肥咗喎」,  ...

咪話拍馬都追唔上佢女囉,與其妳一家無癮,不如一齊無癮,公平d
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

vpo0615 發表於 16-11-15 16:41
我覺得其實你阿嫂有D踩低你去抬高佢自己個囡囉.

佢鐘意踩咪踩囉⋯⋯我放長雙眼睇佢點入聖傑靈

MASAYA 發表於 16-11-15 16:44
咪話拍馬都追唔上佢女囉,與其妳一家無癮,不如一齊無癮,公平d

我成日答佢你女天資聰敏嘛⋯⋯你就發達啦,我辛苦命

對住D最鍾意比較/踩低人去抬高自己嘅家長, 最佳嘅應對方法就係無視對方.

bb鼠 發表於 16-11-15 16:46
我成日答佢你女天資聰敏嘛⋯⋯你就發達啦,我辛苦命
呀,sorry, 我講little_yolky個大伯話佢女肥呢件事
成績既野,我唔會理親友,自己知進度,小學考試得呈分試重要,升中前我唔駛理佢地點講,自己升到適合既中學就得,我只需對自己小朋友既學習負責就得 (當然小朋友自己責任更大),但對於親友既指指點點,我冇責任理佢地
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 16-11-15 16:51
呀,sorry, 我講little_yolky個大伯話佢女肥呢件事
成績既野,我唔會理親友,自己知進度,小學考試得呈分試 ...

可能我太眼訓

親戚朋友中總有呢類人,自己個細路無論高矮肥瘦都係標準過標準,人哋嗰個就太高太矮太肥太瘦。自己個細路高分時,就話你嗰個唔算叻。到人哋高分D嗰時,又會話其實好平常啫,無乜特別,好多都做得到。
不過,我總覺得,佢哋第日嘅細路仔長大,會一面鏡咁照返佢哋父母個樣出嚟。一係似足父母,一係唔欣賞佢父母,佢哋嘅小朋友先最受害。

wan_sosin 發表於 16-11-15 17:10
親戚朋友中總有呢類人,自己個細路無論高矮肥瘦都係標準過標準,人哋嗰個就太高太矮太肥太瘦。自己個細路 ...
真係諗起就氣頂。

暑假有一次飯局, 爺爺問小朋友讀書讀成點。阿女答好好, 同爺爺講攞咗個獎。咁佢哋就即刻話:梗係飛躍進步獎啦!阿女話唔係, 係傑出學生獎。個咁既大伯娘就即刻話:有無奬學金架。阿女話有, 又即刻問幾多錢架, 多唔多架。我哋就話未攞, 唔知。不過幾多錢都無問題, 書卷最好。佢又話校內定校外架, 校內無乜代表性喎, 要攞全港傑出學生至有用架, 校內果D你幫學校攞多D獎就有架啦..............總之一輪咀係咁踩你。阿女本來攞咗個獎好開心的, 但之後無晒心機, 要我同C6用咗好多時間開導。真係死X婆嚟。我覺得校內既傑出學生已經好叻了, 又唔見佢對仔女攞到。
‹ 上一主題|下一主題