用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 值得為邊間男女津校放棄德望?
樓主: fixedstar99
go

值得為邊間男女津校放棄德望? [複製鏈接]

家家有本難諗的經, 我從來唔會話人將子女放在同一學校係唔公平做法, 最重要係家長諗清楚家庭有否能力應付兩間學校課程, 家校活動等.

只係一味叫人要對小朋友公平將佢地分開去選校, 亦不見得係真正從別人角度考慮既建議.

好似 loveJJ 講個例子, 家長為咗"公平", 將大女送入名校, 但葬送了弟弟入一線學校既機會, 咁對弟弟又公平咩?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

唔好煩!快d報名KTS, 家姐細路同-间~

http://www.ktsps.edu.hk/9/01_2.html

引用:唔好煩!快d報名KTS,+家姐細路同-间~+http

原帖由 Yanamami 於 16-11-14 發表
唔好煩!快d報名KTS, 家姐細路同-间~

http://www.ktsps.edu.hk/9/01_2.html
私學不一定收細佬妹,有朋友的大仔讀KTS,但唔收細佬

hkpapa852 發表於 16-11-14 13:48
家家有本難諗的經, 我從來唔會話人將子女放在同一學校係唔公平做法, 最重要係家長諗清楚家庭有否能力應付兩 ...
跑輸出世遲左....好難怨唔公平噃.....

mcl203 發表於 16-11-14 14:38
跑輸出世遲左....好難怨唔公平噃.....
嘩, 如果妳真係咁同弟弟講, 恐怕從此出現母子/姊弟情仇

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 Yanamami 的帖子

多謝提醒! 九龍塘小學同宣小我地都會報,不過呢兩間第一唔會保證必收細佬,第二又冇龍校,(有聽人講九龍塘中學唔係咁好,可以忽略不計),如真有offer都唔知揀唔揀好。
其實家姐宜家仲有禮賢offer,SFA已考2nd in,等緊結果。

GH既最吸引之處係有勁中學,6年後小女唔使煩。
照咁計,似乎就算宜家家姐入佐男女小學(非龍校),細佬可以跟入去,升中時細佬家姐加埋要考2次。
如果家姐讀德望,家長就專搞細佬一次升小一次升中,加埋都係2次。
所以,除非有龍校男女官津,否則,係咪點都唔會輕鬆?

回覆 hkpapa852 的帖子

多謝意見。
請問雙呂係邊兩間?

回覆 王家爸爸 的帖子

住新界

呢個問題我同我先生都討論過,我地覺得小朋友考到咩學校係佢命數,唔會因為細佬而要佢downgrade去讀d差既學校。所以如果家姐入到間同德望同級數既男女校,先會要佢放棄德望。

我係話家姐,細佬能力未必一样,家姐叻唔代表細佬叻,a学校適合家姐未必適合細佬,反之亦然。依各自嘅能力,性格去選學校最合適。需說兩个同一間学校方便照顧,身邊亦有不少例子,兄弟姊妹同校,有d讀得好好但有d相反,孖生嘅都唔会同一性格啦,我会按能力性格去分別選校

人多意見多,各有各的理據,点揀?相信只有你兩公婆最清楚兩姊弟的需要。

fixedstar99 發表於 16-11-14 15:46

多謝意見。
新界西返九龍東小學

新界西我諗是仁立才可以比較合你要求 !

新界西都好大下, 你是荃葵青定屯門元朗先?????

fixedstar99 發表於 16-11-14 15:46

多謝意見。

新界西去德望,就算有校車都要好早,冇就.....,check 咗校車路線未?

fixedstar99 發表於 16-11-14 15:42
回覆 Yanamami 的帖子

多謝提醒! 九龍塘小學同宣小我地都會報,不過呢兩間第一唔會保證必收細佬,第二又冇 ...
KTS唔guarantee收弟妹,但有分加,除非表現好差,否則=選—,弟妹优先。
讀得KTS就-心考中学,每年有八、九个女仔入GH. 你可以俾家姐讀GH.事关你家下唔係諗住放棄GH去大抽獎吧!叩门成功率都係唔高,所以你问边间好过GH然後去叩门,我觉得等同叠埋心水入GH.

tung_yan0623 發表於 16-11-14 16:02
我係話家姐,細佬能力未必一样,家姐叻唔代表細佬叻,a学校適合家姐未必適合細佬,反之亦然。依各自嘅能力 ...
Exactly!

Yanamami 發表於 16-11-14 17:35
KTS唔guarantee收弟妹,但有分加,除非表現好差,否則=選—,弟妹优先。
讀得KTS就-心考中学,每年有八、 ...

我估樓主意思係GH offer照take, 跟住大抽獎 (如非德幼生) 及之後叩門。現階段做定功課,睇吓有乜心水學校可選。

mcdonn 發表於 16-11-14 17:53
我估樓主意思係GH offer照take, 跟住大抽獎 (如非德幼生) 及之後叩門。現階段做定功課,睇吓有乜心水學校 ...
住新界西抽边间好得过GH?
-心諗住叩门吧……只係無論边间好或同GH差不多既男女津校,机会甚微。

醒目開學勳章

回覆 fixedstar99 的帖子

如住荃灣,GH校車時間好似係7:00
‹ 上一主題|下一主題