用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保羅男女中學附屬小學 2017-18 SPCC小一等候結果打氣區
樓主: SigridTruda
go

2017-18 SPCC小一等候結果打氣區   [複製鏈接]

甘恩 發表於 16-11-19 13:56
雖知機會細,但見唔到封信。真係死唔斷氣。
唔洗明天出發,見你講死唔斷氣已經笑咗!

retriever 發表於 16-11-19 14:05
你家是男生?

我知男仔家長有人會傾向db.
1st 謝謝你!2nd 我剛剛用眼淚洗眼屎洗 mascara,我只是一個比我老公更男的女。

MM_Baby 發表於 16-11-19 14:23
我同你一齊喊。。。 喊完重新出發。。。
你平時有冇化眼妝?冲一沖 d chemical ,眼睛更健康更明亮!
大家齊齊係餘下的差不多三百日希望可以收到電話啦!
收到電話的一定要上嚟 update 呀!

甘恩 發表於 16-11-19 14:18
點解咁少人報喜?知結果的快快報喜!現在只可等大家好消息!
星期一我會上嚟等你好消息!

甘恩  最驚係報憂。  發表於 16-11-19 16:11

WAITING 的有冇人會寫信啊?

crysta2l 發表於 16-11-21 13:01
真心說我囡及我地 2 IN表現好差, 但都有WAITING, 所以我覺得不會有直接REJECT ...
我知道反而是我仔 1ST IN 表現唔好。 (因為第一次,又冇 BRIEF 佢一定要盡力答問題)
應該只是 MARGINAL 入 2ND IN。
2ND IN 雖識答不過怯場。

matsushima 發表於 16-11-21 14:31
雖然和你素未謀面, 但看到你和甘恩的消息, 自己也有不開心
但WAITING總好過直接判死刑, 起碼還有一 ...
非常謝謝你的支持啊!
對甘恩都係,唔講可能會以為我暗戀你,我成個 WEEKEND 腦裡面都係甘恩甘恩甘恩甘恩甘恩!

甘恩,我同你還是有機會可以做家長朋友的。
SPB 我 1ST IN SL,6月仲有機會後補 INTERVIEW。

甘恩 發表於 16-11-21 15:31
咁我當然想你囝仔先考入DB,到時記得報喜!
:) :) Thanks thanks!

唔知係唔係係哩到已經同各家長產生了感情,我鍾意 SPCC 多D。
反而我老公鍾意 DB。
不過 ANYWAY,我自己知個仔乜事,我係寄望 TSL 下年有人放 WAITING 先有機會論到我個仔。

我 dbs 已 certify 了。
三師問我仔平時會點幫助人,佢話有幫工人姐姐洗腳。

AEteam  我反而覺得你仔仔好有創意  發表於 16-11-23 01:50
hppa    發表於 16-11-22 17:43

😆😆😭😭😭😭😭😭😭 激死了!

見到大家留言都覺得好好笑,諗返起都覺得好吹漲。
我知道工人姐姐唔係專登佢我仔洗的,我仔話係佢爛左 TALL 鞋,跟住唔知點點點用花SA幫佢沖腳。。。
可能我仔諗住咁樣扮蘇哥可能會加幾分宗教分掛。

BTW,加左宗教分都冇用,因為我哋回答3師問題都答到離哂譜。2公婆係出房時門都未關就已經放聲大笑,互笑大家太膠!

我知道哩D唔關 SPCC 事,不過係昨天的面試過程,說真的我腦入面都不停諗起你哋呢! 請勿介意我太多說話。

bblovebb2 發表於 16-11-23 08:43
衷心祝你DBS成功
Thank you thank you!我估小兒企圖扮蘇哥不果,我老公話今次係坐 REJECT 望 WAITING。
因為佢哋考其他野其實都唔係易呢。

真係養兒一百歲,長憂九十九呀!

BTW,我仲以為學校會有人放一個,跟手 CALL 一個添。

哩間學校真係好喇,連 EE / 護士都好受歡迎,好有愛呀。
(係隔離地盤滿身泥濘望過去SPCC學校中)

陽光點的歌 發表於 16-11-24 15:15
校務處有個四眼姐姐又係好有禮貌又好好笑容
你做咩係隔離地盤??@@醫院你有份~~~?
...
哈哈哈哈我係講笑,我模擬緊自己 WAITING LIST,無緣入學校,只可以滿身泥濘係地盤遠眺去學校入面,望到一片美好風景。
(我鍾意講吓笑,輕鬆吓,無惡意的。)

musicfreer 發表於 16-11-29 15:36
想請教各位有2nd interview或有offer的爸媽, 除了良好品德及喜愛閱讀外, 還有什麼方面需要多加培養?
...
我覺得唔好怯場,最好係大大方方。

我個仔係 WAITING,1ST IN 應該係衰唔肯串字 (其實佢係識的,只係怕錯比人罵而冇答),所以評分雖夠入 2ND IN 不過不夠拎 OFFER。

2ND IN 係衰怯場,因為校長問佢的全部識答。

retriever 發表於 16-11-30 08:01
全部識答都叫怯場❓
我個仔不嬲 SERVE 開我 99 D 雀友,亦好健談的。

我 EXPECT 佢一入去會笑,打招呼,一路用好響亮的聲音 (佢係老牛大聲公嚟的)去回答校長。

點知佢一入去就用猶豫的腳步慢慢行,蚊滋的聲線去打招呼同答問題。
校長有叫佢大聲D不過都冇改善,望校長時D眼神都好猶豫。
所以,識答,答哂都可以怯場㗎。

陽光點的歌 發表於 16-11-30 12:47
臨場發揮唔好
Yes ah, 學術同學習態度佢問題應該不大㗎。雖然我都唔知點先可以改善哩個問題,不過都想留定 RECORD 比下年的家長。
‹ 上一主題|下一主題