用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 準備放位 問意見 禮賢 vs 播道 vs 救恩 & Others ...
go

準備放位 問意見 禮賢 vs 播道 vs 救恩 & Others [複製鏈接]

未來2週會知道大部份學校的結果
打算為此作準備
家住32網
小女不是什麼勤奮的學術型
本人與內子也應該不太懂得陪神小的公主讀書和做功課
有幸得到這麼多學校的Offer真的十分感恩
面試狀態如下

Offered:
- 禮賢
  校長和老師都很nice, 但中學校網爭磞頭, 不知會不會很谷, 有沒有好的英文語境
- 播道
  知道是龍校, 教員比較穩定, 但擔心大學入學率
- 救恩
  非常非常喜歡王校長的教學理念, 又有人口較少的11網, 但學費真的很貴, 更擔心轉返去傳統中學會不適應
- 音小
  很多謝學校選了小女, 令小女有個保障, 但學費, 入大學率真是個大問題, 和播道比較之下選了前者, 將會放位
- 德雅
  報名時沒有留意已斷龍, 應該不會留位

等公佈:
- 港同
  太遠, 報名時是人報我報心態, 但囡囡過了第一關後不斷有留意學校, 真是越看越喜歡, 覺得很適合小女這個好動的孩子, 除了地點外, 真的是無話可說, 不知有沒有保母車會從西九去柴灣...
- 福建
  有B1C的直屬中學, 不錯的語境, 比較擔心的是教職員流失率...
- 培僑
  硬件一流, 有親戚就讀, 評價不錯, 比較擔心的是中學好像有太多Non-Jupas試不知選那種好, 校長也好像不太到位...
- 聖方
  太谷, 收o左都唔知讀唔讀好, 可以的話寧可選禮賢
- 王錦輝
  硬件一流, 但學生, 教師, 校長的流失率令人好擔心...

未面試:
- 聖心
- 宣道

Waiting:
- 德望
  應該沒有Call Waiting的希望...

現皆段排列是:
德望 > 港同 > 聖心 > 培僑 > 福建 > 禮賢 > 宣道 > 播道 > 救恩 > 聖方 > 王錦輝 > 音小 > 德雅

有錯請指正

十一月尾公佈結果後會全面放位

Felix223   congratulations!!  發表於 16-11-14 14:04
hppa  APS 應該可以排前些 (個人意見)  發表於 16-11-13 23:40
   18    0    0    0

TAIOU4 發表於 16-11-12 18:35
打算為此作準備
家住32網

培僑 > 福建 > 禮賢 , 有幸地頭兩間亦入了2nd In & 有禮小offer。如同時得到所有offer, 我都會十分難選擇。但禮小係自己母校,所以特別偏愛。

回覆:準備放位 問意見 禮賢 vs 播道 vs 救恩 & Others

net 32 near??

醒目開學勳章 王國長老

見你排位有傳統有活動,應該仲未唸掂點揀....呢樣係真係要一家人坐低傾傾。例如聖心出黎嘅女仔,同港同出黎嘅女仔,已經幾唔同。當然凡事都有兩面,無話邊樣絕對優勝嘅。睇你想女女成為邊一款了。

港同中小學都上晒軌道,我相信你都做晒功課知得唔少。以我在ek見到的comment都絕大部分貼近事實,如果你覺得ok入讀後應該唔會失望。不過留意真係無車去西九(我知未組到保母車)。呢樣要唸唸了。

引用:見你排位有傳統有活動,應該仲未唸掂點揀..

原帖由 Charlotte_mom 於 16-11-12 發表
見你排位有傳統有活動,應該仲未唸掂點揀....呢樣係真係要一家人坐低傾傾。例如聖心出黎嘅女仔,同港同出黎 ...
Charlotte mom...do u know ifany school bus to mid kowloon?

醒目開學勳章 王國長老

3hearts 發表於 16-11-12 19:46
Charlotte mom...do u know ifany school bus to mid kowloon?

今年應該有家長組到經旺角果邊?唔太記得tim。只記得馬鞍山、九龍塘.....跟住唔記得左點行。
不過出年情況又可能唔同呀,尤其唔係校巴,變數更大。

3hearts  thank you  發表於 16-11-13 00:43

打算為此作準備
家住32網

恭喜你先! 不過,你話你和太太不太懂陪小朋友讀書和做功課,咁你們會唔會願意去做呢?見你排德望第一,你又知唔知德望絕對不易應付呢?以我所知,近年課程改革後,無咁straight forward, 要更用心去應付。小朋友如應付唔到,你們就不得不出手了....建議你多了解各校的教學後再排位决定。互勉。

回覆 TAIOU4 的帖子

五個offer,可能edu-kingdom第一,佩服

回覆:準備放位 問意見 禮賢 vs 播道 vs 救恩 & Others

果然一山還有一山高
真係好犀利! 佩服!

打算為此作準備
家住32網

另外,你列出咗各校的強弱,但未說明你地自已取向,名氣、想谷定活動、地点、學費等点排,邊樣對你地呢講最緊要,所以會好難作决定。排咗就會幫到你地決擇。

打算為此作準備
家住32網

你是否已放棄了自行?那為何還要等11月尾才放位?

醒目開學勳章 王國長老

mcdonn 發表於 16-11-12 20:00

恭喜係先! 不過,你話你和太太不太懂陪小朋友讀書和做功課 ...

你提起呢樣:
如果選活動教學,教功課係要花心機。例如數學傾向攪高階思維、討論多、open question多,有時父母跟功課都要花功夫。可能一條討論題可以玩一晚。想搵補習都唔係容易的。

回覆樓主:

你自己最關注的是什麼?語境?課程?龍校?教學模式?其他?

冇又擔心,有又煩惱,好羡慕有德望,高主教,DG offer果啲,唔使煩,一定知點揀,反而而家幾間差唔多嘅學校,好驚揀錯俾個囡

whycyh 發表於 16-11-12 20:40
冇又擔心,有又煩惱,好羡慕有德望,高主教,DG offer果啲,唔使煩,一定知點揀,反而而家幾間差唔多嘅學校 ...

坦白講,心目如果排咗邊個factor最緊要,就會易選。實會有第一重要性,第二重要性,照排...

知道有人神校照放棄,選CKY...睇吓邊樣對你最重要! 老土說話,世上無一間百份百完美的學校,選間最適合的(指選擇果時)。所以做是資料搜集,減少錯佩情況。

Charlotte_mom 發表於 16-11-12 20:37
你提起呢樣:
如果選活動教學,教功課係要花心機。例如數學傾向攪高階思維、討論多、open question多,有 ...

同意。所以我覺得活動教學,要學得好,用的時間比傳統教學更多。

mcdonn 發表於 16-11-12 20:00

恭喜係先! 不過,你話你和太太不太懂陪小朋友讀書和做功課 ...

因為某幾間神校的功課真的又多又難, 如SFA跟本出去補習都沒有用, 真係要靠媽媽陪實小朋友做功課才行
這個月重溫了幾個關於功課的節目, 跟本連大人也受不了這種生活, 絕不想小朋友受這種苦
https://www.youtube.com/watch?v=w-cQJy8zMgU

alanyue 發表於 16-11-12 20:10
回覆 TAIOU4 的帖子

五個offer,可能edu-kingdom第一,佩服

只是好運
而且有幾間神校Round 1已被K.O.
中幾多間都好
早晚都只能讀一間
唯一分別是得到了選擇困難症
所以中5間跟本不算什麼

我和女兒說
老師要從幾千人中選你出來
你又不是有什麼光環或神乎其技
真是3分實力7分運氣
盡了力學校不選你也不用恢心

IICHENG 發表於 16-11-12 20:34
你是否已放棄了自行?那為何還要等11月尾才放位?

只有15分
報了油天不過是為了叩門的甲1-1
自行表格的任務已完成
放棄無妨

致於大抽獎
就要先看直資的成果再放棄
沒好的直資而又有好的私小做盾可以一抽

不過本區中學不計自行位的話
我想QE及油真加埋得百幾個B1位
加埋銘基可能會有多幾十個, 但要同B2生Share
32區的3間較好的小學都是B1尾B2頭
拿不到全級頭20名的話完全不夠本區的陳守仁及隔離的2油天和聖瑪學生抽
真係抽來看運氣

而且官津學校功課一定好多
加上中文難英文易
孩子撐不了的話就會滅了孩子對學習的興趣和語境
不太值

致於為什麼11月尾才放位?
由於遊戲還沒有完
現在放位出來絕不見得會落到有需要的人手上

Waiting Call 多數會給表現好的人
而那些人大都如小女一樣
有多間學校還未有最終消息
現在給他, 他多數會焗交留位費
2個星期後如果有更好的學校
又會不要那間學校

不過由於給了錢
有些人反而會拖到要交學費或書簿費時才放位
真是益了學校(又一筆留位費)
而害苦了有需要的家長 (如6月交錢就要等到6月才有Waiting Call)

而且今天派彩的禮賢和德雅也是11月尾交留位費...

meowloo 發表於 16-11-12 20:38
你自己最關注的是什麼?語境?課程?龍校?教學模式?其他?

這個提意很不錯:
B1龍校 > 升中> 語境/中學語境 > 功課量 >= 教學模式

另外要盡量避免交通外的步行時間
朝朝要跑20分鐘加上長命斜/梯會死人 (好擔心培僑...)

whycyh 發表於 16-11-12 20:40
冇又擔心,有又煩惱,好羡慕有德望,高主教,DG offer果啲,唔使煩,一定知點揀,反而而家幾間差唔多嘅學校 ...

冇錯, 真係唔可以行差踏錯
錯誤的決定會很對不起一家人的努力
也對不起選了女兒的學校
有得選擇不會比聽天由命過得自在...

mcdonn 發表於 16-11-12 20:53

坦白講,心目如果排咗邊個factor最緊要,就會易選。實會有 ...

所以心目中是 德望 > 港同 > 聖心 > 培僑 > 福建
不過1間衰o左, 4間還未出結果...

mcdonn 發表於 16-11-12 20:55

同意。所以我覺得活動教學,要學得好,用的時間比傳統教學 ...

太愛她就是害了她
要有Band 1的成績就要有Band 1的實力
功課難不是致命, 但不是又難又多, 可以有機會透氣也不是大問題

Felix223    發表於 16-11-14 14:15

Charlotte_mom 發表於 16-11-12 19:53
今年應該有家長組到經旺角果邊?唔太記得tim。只記得馬鞍山、九龍塘.....跟住唔記得左點行。
不過出年情況 ...
如果小女中港同, 可否加入?
雖然家中有人承諾會親自送女上學
但舟車勞頓真的很辛苦
如果大人有病或有事要做就很難配合了

活動教學不代表家長不用理會。。今年有朋友的仔讀港同小ㄧ,我跟她説:你現在一定十分free了。
她説不是,是沒有測考壓力,但要陪仔看那些書(我諗係學校recommend),和教他present. 又幫吓做project, 數思考題等。
初小其實很重要,活動和傳統也要家長幫手打下良好基礎和學習態度。

kencarbon    發表於 16-11-13 14:23

cmchang0927 發表於 16-11-13 01:32
活動教學不代表家長不用理會。。今年有朋友的仔讀港同小ㄧ,我跟她説:你現在一定十分free了。
她説不是,是 ...

即係家長點都無得偷懶,只不過忙不同範疇既野
‹ 上一主題|下一主題