用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 深水埗區家長揮手區~~~
樓主: siukiubabi
go

深水埗區家長揮手區~~~ [複製鏈接]

graceblythe 發表於 16-12-10 09:17
協和k1 am offer,  但見深水埗區冇咩媽媽報左協和? 係咪近幾年已差左啦?

一條龍嗎?

hailey2101 發表於 17-1-6 10:52
有人報寶血PN班或寶血用家嗎?
收到寶血OFFER LETTER未?

littlemaopig 發表於 17-1-6 13:01
收到寶血OFFER LETTER未?
未啦, 剛打電話問下星期中先出結果. 請問你是用家嗎?

收到寶血n班offer la,但苦腦緊基督教石硤尾同寶血邊間好呢⋯⋯

回覆 babymu 的帖子

冇一條龍

回覆 king_tunghk 的帖子

寶血我自已本身不太中意,石峽尾幼兒用家,但下年k1都決定轉校啦,學校太細,勁多大病痛,我仔讀左兩個月已經入左一次醫院(係要隔離),而排好少少啦,因為有同學手足口 個個同學都要帶口罩,所以大家都病左啦

king_tunghk 發表於 17-1-6 18:15
收到寶血n班offer la,但苦腦緊基督教石硤尾同寶血邊間好呢⋯⋯
如果兩間比較就會揀石硤尾幼兒喇, 始終基督教服務處果幾間刀係唔錯, 老師細心,  有heart, 寶血真係覺得幾差下, 經過見到d小朋友刀唔似其他學校d小朋友咁開心, 老師比我感覺都有d hea

graceblythe 發表於 17-1-8 13:02

寶血我自已本身不太中意,石峽尾幼兒用家,但下年k1都決定轉校啦,學校太細,勁 ...

一返學就好容易病⋯⋯始終小朋友多又困住一間房

你宜家返緊n班?老師好唔好呀?小朋友返得開唔開心?

siukiubabi 發表於 17-1-9 10:42
如果兩間比較就會揀石硤尾幼兒喇, 始終基督教服務處果幾間刀係唔錯, 老師細心,  有heart, 寶血真係覺得幾差 ...
我本身都有D寄望寶血, 但個日in完見D老師有D Hea吾係好有愛心...又聽聞你甘講, 有D失望tim

king_tunghk 發表於 17-1-6 18:15
點解你甘快既?莫非又係後補位先遲D...

返緊N班, 老師都幾好, 冇教我小朋友都好快就可以叫得出佢個名, 但有一個老師冇咩經驗, 好做法都未夠成熟. 只有班房四個, 同埋我覺得個四個課室都真係好細, 因為包晒大小肌肉, 圖工閣, 音樂閣, 扮演閣, 玩具閤, 勞作閤, 操場等等, 廁所, 午睡, 食飯都會係埋同一地點進行, 其實放埋書包櫃, 小朋友用既枱同椅都真係地點好細啦.

回覆 siukiubabi 的帖子

基教係幾好既, 但石峽尾我小朋友係現用家就覺得好普通啦, 連石峽尾學校老師自己既小朋友也不讀自已機構既學校, 可見得有特別幾好呢?

回覆 hailey2101 的帖子

我小朋友報N都去過寶血, 當然最後係冇收, 但因為我小朋友係8月出世, 所以寶血面試日就根本係陪跑日, 因為真係入去一D都覺得係一定不收了, 老師真係超HEA, 同埋想快收工, 一D愛心都冇.

graceblythe 發表於 17-1-10 14:23
回覆 siukiubabi 的帖子

基教係幾好既, 但石峽尾我小朋友係現用家就覺得好普通啦, 連石峽尾學校老師自己既 ...

但我見D街坊話間野幾好, 我有報但忘記收看電郵而冇得面試. 不過就甘睇位置, 好似細佐D

我而架都有問好多同學家長都話幾好架, 不過再深入傾多少少先發現好多個都係冇辦法之下(例如: 其他學校都REJECT, 家長必須返工,需要長全日幫手或者根本對其他學校0認識)先話衣間好咋.

graceblythe 發表於 17-1-10 14:25

我小朋友報N都去過寶血, 當然最後係冇收, 但因為我小朋友係8月出世, 所以寶血面試 ...
昨晚返家收到信, 確認吾收. 冇寫有後補, 個心沉了一陣. 全部一係吾收, 一係後補. 吾開心只因竟冇學校肯收. 我囡係大B, 但都冇優勢, 不過面試當日的確冇發揮大B的水準出來, 冇辦法惟有諗其他出路

1月12-14 個個家長去注冊左, 一定會有好多位放出黎架, 所以留意教育處個網啦

graceblythe 發表於 17-1-10 14:40

我而架都有問好多同學家長都話幾好架, 不過再深入傾多少少先發現好多個都係冇辦法 ...
原來咁, 我個時聽街坊話個校長好嚴, DEMANDING, IN 兩倫先入到. 甘個時我B仲細, 乜都未殺到,得個"哦,哦..."字

graceblythe 發表於 17-1-10 14:48

1月12-14 個個家長去注冊左, 一定會有好多位放出黎架, 所以留意教育處個網啦
有位放, 我會考慮既, 但吾係俾IN佐D後補位先咩?

校長份人好直, 有個句就講個句, 真係得罪左家長都吾知架

我地IN 1次就入左啦, 仲要係星期六見, 星期一早上老師已經即CALL我, 問我係咪會入讀, 如果係就寄信俾我, 但係我小朋友係8月出世, 所以咩都比起同年小朋友會乖, 當時佢仲細, 未學識發脾氣, 所以我要佢坐好, 食野, 做野都樣樣做好晒(當然而架難好多啦)
‹ 上一主題|下一主題