用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 談幼稚園 多年前同宜家既學之園(LH),有分別嗎?有無兩個讀緊/讀 ...
go

多年前同宜家既學之園(LH),有分別嗎?有無兩個讀緊/讀過

阿大多年前在LH畢業,宜家到阿二讀,想知中文或其他各課程有改進嗎?

以前幾着重理解,稍欠語文知識,不知宜家K2,K3課程有無.微調呢?

最好有兩个小朋友讀的家長分享下[宜家讀緊又有已畢業的],,謝

.push

push

babyhazel106 發表於 16-11-12 13:31
阿大多年前在LH畢業,宜家到阿二讀,想知中文或其他各課程有改進嗎?

以前幾着重理解,稍欠語文知識,不知 ...

欠語文知識,可唔可以俾實際例子?
我小朋友讀緊,我覺得LH好好,各方面都好好,唔只只著重學術。

回覆 konew720 的帖子

首先, 我也是非常喜歡 LH 的 , 包括課程, 行政及透明度,所以老大畢業多年, 老二入學也以LH作為首選。
老大畢業多年, 好多o野我已印象模糊 , 以中文課程為例,記得 K2, K3 已有閱讀理解,老大入小一後, 中文語文卷中閱讀理解佔50%,這部分佢經常都是滿分或45%以上,我認為是LH的訓練和在家多閱讀的結果。

但語文知識方面, 在考試會失分, 例如:
近形字方面, (班,斑 ;   辨,辯,辦;    恩,思;   形,型,刑)
同義詞, 相反字, 量詞, 部首.....等

當然失分未算好嚴重,考前做兩,三次補充已OK。

早前,在街遇到老大以的同學仔和媽咪(還有妹妹在LH, K1), 知道近年LH做得更仔細, (如: 由以前老大年代分兩組, 變成分3組, phonics 部分 除了beginning sound, ending sound, 還加入middle sound....)

我的問題是LH重閱讀 , 但不知近年有無加入以上所提及的中文語文知識呢 ? 我當然知各校有不同取捨,只是想了解近年 K2 , K3 中文情況, 謝

babyhazel106 發表於 17-3-26 22:32
回覆 konew720 的帖子

首先, 我也是非常喜歡 LH 的 , 包括課程, 行政及透明度,所以老大畢業多年, 老二入 ...

近形字:學校由PN開始都keep住訓練小朋友既觀察力,例如透過上堂時老師會要小朋友係課室搵返指定物件或問小朋友今日課室同平時有咩唔同,另外學校會俾d找不同既遊戲練習俾小朋友做,K1開學時既課程簡介會已講左找不同遊戲會幫助小朋友辨別近形字,叫家長係屋企同小朋友做多d。

量詞:我見K1派返屋企既教材有,要小朋友揀返岩既量詞。

同義、反義詞、部首:未見有,不過我大囡仲讀緊K2,唔知K3點。