用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門/插班既難度
樓主: msyoyolam
go

叩門/插班既難度 [複製鏈接]

msyoyolam 發表於 16-11-11 15:03
既然考小一已到尾聲,成績好唔理想!傷心失望過份都係要繼續努力!面前仲可以玩既就係叩門同插班,但難度更 ...

我覺得考直私同扣門/插班完全唔同

直私主要揀嘅小朋友一係各方面都超班馬、一係就表達力強/樣樣比較平均。

而扣門/插班主要揀學術強、坐得定,其他表現都比較次要。

所以好似我個仔,學術好,但眼神弱、表達麻麻、做事心急,直私就大多2nd in 止步(冇考九龍三大重學術的私小),反而扣門又有不錯成績。

而我又認為一線又谷的津校就擺明車馬考學術揀人,而一線尾至二線頭就會睇埋選校誠意及面試表現,面試時亦未必會考學術。

retriever 發表於 16-11-12 15:48

果時計下,當住灣仔15k一個月,一年就係12年tsl既學費。 ...

官津可惠及弟妹及下一代,我覺得條數唔係咁計。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

mcl203 發表於 16-11-12 15:41

使左舊水唔等於實有派彩喎

這個當然,但唔搏就係零機會。不過去搏也要講條件,例如有無私校在手。

晞晞爸b 發表於 16-11-12 15:25

荃灣自己物業,未夠三年,所以如果賣出要額外俾印花稅。所以賣荃灣樓去灣仔買呢條路唔考慮。加上一家四口 ...

凡事固然係要有取捨;不過有人話錢可以解決的問題,其實並不算是問題。

奥脫福 發表於 16-11-12 17:10
這個當然,但唔搏就係零機會。不過去搏也要講條件,例如有無私校在手。

...
有私校我就更加唔搏...輕輕鬆鬆等9月....去到6月又可以唔帶期望出吓叩門信~~~

mcl203 發表於 16-11-12 17:16
有私校我就更加唔搏...輕輕鬆鬆等9月....去到6月又可以唔帶期望出吓叩門信~~~
...

但如果冇私校喺手,萬一搏誇區但中寶校又扣唔到門,日日誇區番間唔係心儀的學校就真係賠了夫人又折兵⋯⋯

引用:Quote:mcl203+發表於+16-11-12+17:16+ 有私

原帖由 hha 於 16-11-12 發表
但如果冇私校喺手,萬一搏誇區但中寶校又扣唔到門,日日誇區番間唔係心儀的學校就真係賠了夫人又折兵⋯⋯
...
我指誇區係叩門,唔係派位~~~

我覺得要考一缐小學點都要洗一舊錢
三十萬,有人選擇租好校網,有人選擇每年五六萬蚊私幼再加補針,有人選擇兩者同時進行,尼個小一遊戲少個錢都唔夠人fight

mcl203 發表於 16-11-12 17:16

唔同人有唔同的策略、要求。

我自己的做法,有私校在我就會搏大佢,例如乙一DPS、華小之類;但若然
無野在手,可能乙一就聖家、德信就算。

叩門,我從來都唔認為係一件容易既事。

叩門同插班,難度不高嗎, 花點時間
‹ 上一主題|下一主題