用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 觀察型小朋友 唔使讀書啦?!
go

觀察型小朋友 唔使讀書啦?! [複製鏈接]

間間都話睇主動性.
教到個小朋友斯文及有思考, 又話唔夠主動

主動至小朋友亂UP24, 平時大聲叫易失控的又話叫主動, 觀察型小朋友自制能力, 思考能力又睇唔到.
正所謂懷才如懷孕, 時間長左先睇得出.

社會上O甘多吹水怪大家唔係未見過? 一開口天O甘勁, 做落原來唔識的, 真係大把.
幼稚園培養出黎架啦. 唉...
   2    0    1    0

Agree... 其實好多幼稚園assessment 都係靠講野,講野差既係小一前都無得玩,所以我肯定幼稚園升小一之後的成績會大番轉... 當然我唔排除有一堆講野又叻,學術又叻,寫野又叻既....

islz 發表於 16-11-11 11:17
間間都話睇主動性.
Agree..

不怕,一定會後來居上、嬴在終點綫。

回覆:islz 的帖子

我仔都係觀察型, 我相信佢坐定定同肯做指令既性格會有學校收既, 我估學校都會收文靜既學生, 一齊加油

我都諗過呢個問題,怕醜好輸蝕

回覆:觀察型小朋友 唔使讀書啦

回覆:觀察型小朋友 唔使讀書啦?!

咁一定有書讀,係家長心態上要調節一下。而且,好多application 加面試都看家長表現,家長的理念配合等等,又唔駛咁悔氣

我女都係觀察型, 極度內斂嗰種, 不過我相信學校唔係剩係睇小朋友表現 (如果真係咁, 間學校都好極有限), 會睇埋家長, 所以我又唔擔心佢冇書讀。而且俾佢入咗啲收主動小朋友較多嘅學校, 佢都未必適應(或者會成日做佈景板……), 所以都係順其自然啦

我小朋友都係觀察型,我很感恩因爲這樣的性格也比較早熟易教
至於面試能否表現自己,其實環境因素也造成影響。所以面試時,每間學校的發揮也不一樣。
去年我們考8間,有6間offers,當中有名私幼,有一線學卷校。
加油!多欣賞自己孩子的性格,不用跟別人比較,人人的成長也不一樣。

咁我又見好多大家熱選嘅幼稚園都收好多文靜型小朋友友喎,我諗主動同文靜嘅小朋友都有佢地嘅優點嘅,我朋友個仔成日坐唔定郁身郁勢,考唔到幼稚園又話學校唔鍾意活潑型小朋友。

這裡好多人都話, 沒有最好只有最適合學校. 我個女都是觀察型, 較斯文, pg 老師話佢似香港小姐-.-"  佢有傳統學校收, 反而出名開心的學校就唔收. 所以樓主唔洗擔心, 唔洗鬧.

回覆:觀察型小朋友 唔使讀書啦

觀察型小孩又不一定輸的,因為幼稚園老師真的好識觀察小朋友。
我囡讀了n幾日,日日喊,老師睇得出我囡是因為小心謹慎,怕生保壞人。仲話唔喊而大大聲嘅就其實因為係傻豬豬,唔知發生咩事

一般主流學校係咪都會收不同性格的?

回覆:babemi 的帖子

我相信如果全部學都好活躍積極, 老師會好累😂 健康既學校係應該有唔同類型既學生, multidimensional 先可以互相學習同成長

babemi  true  發表於 16-11-11 15:56

成日都見D人話坐定定乖就適合咩學校,外向好動就適合咩教學,有咩睇法請問?

觀察型先至好呀,我女都係面試時唔答老師問題, 但指令做得好, 專注力夠好, 可能只係開口講句謝謝, 加上我有同老師講佢本身要warm up 左先會講野, 老師係明的, 都有正取offe

offer

回覆 penguin8 的帖子

好多老闆都係吹水冇錯,但係唔係吹水的就係老闆?

引用:回覆+penguin8+的帖子 好多老闆都係吹水冇

islz 發表於 16-11-11 11:17
間間都話睇主動性.

其實任何一間學校,都會收唔同類型學生。觀察型小朋友表面的確比較輸,但多報幾間幼稚園,應該會有1-2個不錯offers。有好些幼稚園非常重視家校合作,家長表現佔分好重,慢熱小朋友一樣有機會。

慢熱型考小一先麻煩
‹ 上一主題|下一主題