用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 st cat 填申請表時已輸左一半
樓主: ktsui
go

st cat 填申請表時已輸左一半 [複製鏈接]

回覆樓主:

如果冇作用,又點解要填?大家都有社會經驗,如果你幫公司設計將表格,你會否將一樣完全不相干的資料放落去?

當然,這不表示父母讀名校就一定入,或只有父母讀名校才能入,但無可否認這最起碼是一個參考。

回覆:st cat 填申請表時已輸左一半

其實好想知,父母背景可以有幾差?差到見到個背景,連個小朋友表現好好都唔收? 還是父母以為自己小朋友表現好好,實際上老師唔覺佢好,咁講因為發現好多媽媽谷嘅媽媽平日都講到自己小朋友資優天才一樣,點知原來例如考cambridge starter 有15 盾但k2都未介片,學術操得勁但表達能力極差唔識講嘢等等,開始唔太信d 成日晒自己仔女有幾叻嘅父母,講真,10個媽媽9個覺得自己個仔係資優,第10個就肯定佢係資優添,所以高估了自己小朋友實力絕對唔奇,有d 媽媽會接受自己仔女有不足而去加強返佢地不足嘅地方,而有人亦寧願選擇信係背景令佢輸。。。我仔女無讀SC, 大女有過offer但無讀,細果個今年再考但唔知有無offer, 唔係幫SC講說話,只係我覺得SC一年收咁多人,又有幾多個背景真係可以差到令學校一睇就唔會考慮佢嘅仔女。。。。(個人意見,不喜勿插)

hppa  Fair comment  發表於 16-11-12 23:20

SC表格咁設計法一定有佢用意,我哋中小學非名校,冇填落去,就等學校以小朋友面試表現去決定收唔收啦。

以我考n經驗,一定同面試表現有好大關係。 我女考n越in越好,可能in得多無咁驚,最後st cat. LH 都收左。 所以in多幾間其實都有用,當實習。最後直頭無perpare就去in。 家長無背景,15分。小學巳執笠,中學普通村。校。

hppa    發表於 16-11-12 23:22

千語mami 發表於 16-11-12 13:44
其實好想知,父母背景可以有幾差?差到見到個背景,連個小朋友表現好好都唔收? 還是父母以為自己小朋友表 ...

同意。尤其只操學術,忽視自理。上到小學好大鑊

Monstereasy 發表於 16-11-11 14:44
簡單D小朋友讀幼稚園,關父母讀邊間學校有咩關係?如果唔係學校考慮因素跟本唔需要填,填得即係學校認為係 ...

好多學校都要填父母學校,擺明睇背景亦唔少,例如培x、德x

回覆樓主:

兔龍會差啲 競爭太大
蛇馬打後無雙飛會平均啲

引用:以我考n經驗,一定同面試表現有好大關係。+

原帖由 bobofung 於 16-11-12 發表
以我考n經驗,一定同面試表現有好大關係。 我女考n越in越好,可能in得多無咁驚,最後st cat. LH 都收左。  ...
同意, SC 不是大家咁諗咁著重父母是否名校, 我和老公是普通學校, 都收我對TWINS,  但最後冇讀, 學費太貴

‹ 上一主題|下一主題