用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望 vs 真道
樓主: Everylittle
go

德望 vs 真道   [複製鏈接]

BBEAMES 發表於 16-11-10 03:36
Good Hope for sure. 如果讀得辛苦唔適合,要插班入真道應該唔難

識人名津小學生成績名列前茅,考真道插小三吾成功。

kennyann 發表於 16-11-11 13:03

好多人話真道插班易,根本亂噏。我相信,呢啲人應該都不知道,名津好多插到入真道嘅學生,因程度不夠要讀低一級。
誠然,如果一向相信名牌,就唔好考慮咁多,揀返名牌學校吧,別浪費一個真道學位。很多有心揀真道嘅家長,等緊你個位㗎。

Felix223  公道說兩間都是兩種教學模式的好學校, 不可以用level 來比較 !  發表於 16-11-11 14:09
小曳人    發表於 16-11-11 14:06

醒目開學勳章 貢獻勳章

朋友圈中有一單傳聞...
A,Band 2 生,英文强,中文弱,派位後叩門,真道唔收,顏寶鈴面試後即收!
B,名津升中二 (即相等於year 8),轉真道year 9 (同時有CKY year 9 offer)

我唔會話真道易插班入,始終係11年課程,點都會有d要求!

回manmonster : 好奇一問,請諒。另一間是 CKY?
yes~
恐龍家

小曳人 發表於 16-11-11 14:14
朋友圈中有一單傳聞...
A,Band 2 生,英文强,中文弱,派位後叩門,真道唔收,顏寶鈴面試後即收!
B,名津 ...

知道你小朋友是資優。可能都聽過maryknoll 一位f2女孩子嫌學校俾唔到佢想學習的知識,真道tailor在個program 俾佢上f4.真道收好多資優小朋友。對佢地好發展,課程多元

引用:Quote:BBEAMES+發表於+16-11-10+03:36+ Goo

原帖由 kennyann 於 16-11-11 發表
絕大部份津小都係中文小學,去插班英小,成功與否係好難作準

反為,見到真中去傳統中學要重讀F1就見案例~~~

醒目開學勳章 貢獻勳章

據說,真道創校校長家有資優兒,當初學校課程係為資優兒設計,A level 6+5+2年代已經係11年課程,所以跟到嘅,的確學到嘢,但唔適合嗰班,真係轉返去傳統學校要重讀!
响真道讀,孩子最好有好奇好學嘅心,自發學習型,如果係要人推先郁嘅,應該讀傳統學校
恐龍家

lui 發表於 16-11-11 14:47
知道你小朋友是資優。可能都聽過maryknoll 一位f2女孩子嫌學校俾唔到佢想學習的知識,真道tailor在個progr ...

點樣TAILORED 個課程俾佢?!

類似大學咁, TAKE 唔同GRADES 既SUBJECT?

定係私家小組?

理論上就算你叻, 做PROJECT 都要夾人.

回覆 小曳人 的帖子

我囡小一, 是否自學型暫時我真係未知, 我只知道佢返學好開心, d課堂好有興, 每上完科學堂都會回家做一次實驗我看, 好鐘意老師,食完飯都去找老師玩, d同學好好, 暫時無壓力,就算測驗都無,仲同我講好鐘意測驗, 俾佢吹脹

回覆 retriever 的帖子

小一已會好多分組討論, 從少已訓練 communication skill , 仲有好多機會presentation , 懂得表達很更要, 吸收了知識不懂表達又是無用, 只要你想分享的大把機會俾你分享, 真道不存在隱形人.   

Felix223    發表於 16-11-11 17:01
retriever    發表於 16-11-11 16:37

回覆 retriever 的帖子

詳情我不清楚,只是有位朋友是資優學院全職義工家長同我分析真道時告訴我這個case與及很多資優生也讀真道.除了真道,還有優才.

唔駛諗 ....更係GH...未試過點知囡囡得唔得.....試都唔試就一定唔得....如果到最後真的應付不到...起碼我試過....講真現今這個教育制度邊間學校唔谷....唔谷都唔信喇....間間小學都想upgrate 自己的 學校 !

建議選真道的家長要了解清楚,不好以為happy school就不用付出心力去教養小朋友。
初小後見到課程深左先察覺,錯誤的期望自然帶來失望及埋怨。

Deleted

小曳人 發表於 16-11-11 16:16
據說,真道創校校長家有資優兒,當初學校課程係為資優兒設計,A level 6+5+2年代已經係11年課程,所以跟 ...

good sharing

醒目開學勳章 貢獻勳章

retriever 發表於 16-11-11 16:25
點樣TAILORED 個課程俾佢?!

類似大學咁, TAKE 唔同GRADES 既SUBJECT?

我地應孩講緊同—個女孩。。。我唔清楚有tailor made 呢件事,只知因佢存在,帶動學習氣氛,不少同學受感染,積極向醫學院努力進發!

Rachelmummy2008    發表於 16-11-11 22:16
恐龍家

Rachelmummy2008 發表於 16-11-11 17:18
建議選真道的家長要了解清楚,不好以為happy school就不用付出心力去教養小朋友。
初小後見到課程深左先察 ...

很多人聽不進去的

Rachelmummy2008 發表於 16-11-11 17:18
初小後見到課程深左先察 ...
完全同意。以我地為例,我地跟課程要跟得好足,同小朋友一齊做筆記、一齊溫書、睇書,做project亦要留意小朋友同同學嘅進度,必要時幫幫手,比津小花更多心力。

Everylittle 發表於 16-11-9 23:34
真心請教, 兩間有offer, 難以決擇. 女兒比較活潑, 但亦受教, 會接受規矩, 屬於較被動, 如現階段做功課要 ...

Ghs

我有三個表妹在GH讀,三個由小到大都努力讀書,最後一個科大,一個去左英國讀大學,一個去左澳洲讀大學。GH有一定保證。
但我覺得選一間合適自己女兒的,不要說試下先,可以插班! 我有朋友就係試下先,不能抗拒名校兩字,現在測驗完,科科6x分,小朋友番學唔開心,現在馬上要補習同睇轉校!
選校冇人可以幫你,因為只有你才明白自己女兒,知道她適合什麼!按女兒性格能力去選吧!
不要理什麼入u率,到女兒讀大學時,可能全港所有專上學院全部變了大學! 更何況我相信,如小朋友叻,去到邊都會叻!

pekkle321 發表於 16-11-13 22:30
我有三個表妹在GH讀,三個由小到大都努力讀書,最後一個科大,一個去左英國讀大學,一個去左澳洲讀大學。GH ...

認同。用入U率來比較不實際,講緊既系十年後既事,到時教育制度都唔知已經變成點,也可能選擇出國留學。況且入U率高也不代表自己仔女入U機會會高D

Felix223  說出重點...入U率高也不代表自己仔女入U機會會高D.....  發表於 16-11-14 12:16
‹ 上一主題|下一主題