用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教,德望vs蔡繼有vs陳守仁
樓主: alanyue
go

真心請教,德望vs蔡繼有vs陳守仁   [複製鏈接]

ok3 發表於 16-11-9 18:05
估計應該有大約2/3由K升上. So far 我見兩group人都相處得好好. 其實小朋友好簡單, 好易混熟的. 我覺得功課 ...
多謝您的些牙呀. 其實放學之後的時間只有數小時,若用大部份時間做功課怕冇時間閱課㚈書本.請問可否請教如何深?

CherylChloe 發表於 16-11-9 17:57
回覆 IICHENG 的帖子

朋友諗緊港同 VS GH, 賜教!

其實我細仔都等緊港同Offer, 但老實說GH出名D,但有以下你要考慮:

GH勁難
港同Happy

Location也要考慮

IICHENG 發表於 16-11-9 18:18
其實我細仔都等緊港同Offer, 但老實說GH出名D,但有以下你要考慮:

GH勁難

Agree! 2間都好!
其實睇邊間適合子女多D!

ok3 發表於 16-11-9 17:24
同意! 呢個亦係我同我朋友(佢仲要有個大女讀緊TSL)去年選GH而放棄TSL嘅原因.
...

GH vs TSL 學費?
GH係女校, 我知有d家長喜歡男女校, 但如果呢樣唔係太concern的話就好易揀啦, 考得入GH唔洗揀TSL啦

回覆:Jane1983 的帖子

你講得好好!

引用:假設小朋友讀3間都讀得好,12年之後培養出

原帖由 Jane1983 於 16-11-09 發表
假設小朋友讀3間都讀得好,12年之後培養出來的,可能係幾唔同的。你想小朋友係邊類型的人,就算果類學校。 ...
你講得好好!當年選擇了CKY,放棄GH,絕冇後悔!

Jane1983    發表於 16-11-9 19:55

回覆樓主:

如果咁難揀
  有offer (gh) vs 未有offer (tsl/cky)
take gh 一了百了

lingan  Take完GH如果有TSL又去留位咪會有選擇困難係咁hold住位囉。  發表於 16-11-10 00:12

多謝你的分析。請問CKY學術係咪遠不及GH呢?
其實我宜家唸唔定12年之後小朋友要本地或者海外升學,所以唸緊IB課程似乎更加靈活。
如果小朋友讀了GH中學,就應該一定係本地升大學了,係咪?

fixedstar99 發表於 16-11-9 18:33

也可以説GH學術比CKY強,語境CKY較強,但事實又可以說兩者是不同類型的學習模式,又吾可以真正的作比對。

我個人覺得行了IB反而難轉回傳統,而傳統反而可以雙軌發展。

回覆:真心請教,德望vs蔡繼有vs陳守仁

德望是傳統代表, 蔡繼有是活動教學ib代表, 陳守仁可以說是在兩者中間。
因為兩位朋友的兒子都是讀陳守仁, 中學才會轉國際學校。 另一朋友女兒中學升讀傳統名校。
所以如果未想太快決定小朋友走邊條路合適, 陳守仁到升中時可以兩邊也有選擇 。

醒目開學勳章 王國長老

Beiku 發表於 16-11-9 15:51
Cannot agree more = 不能同意更多

好多人寫
Cannot agree no more, can't agree anymore, 我睇到頭暈

IICHENG 發表於 16-11-9 18:40
也可以説GH學術比CKY強,語境CKY較強,但事實又可以說兩者是不同類型的學習模式,又吾可以真正的作比對。
...

GH 係非常傳統既女校,要求學生discipline. 學術上,要視乎個人能力。如果同CKY 比,我很同意不應將focus 放在比較學術那間較叻,而CKY 既approach 唔會好似傳統學校有每科考試測驗既分數去量住小朋友既位置。我認為CKY 注重language, creativity 及analytical thinking 既培養。

作為家長(利申:仔仔今年考p1),都有問自己想小朋友行點既方向。家庭考慮或小朋友既特質都要考慮。

引用:回覆+IICHENG+的帖子多謝你的分析。請問C

原帖由 fixedstar99 於 16-11-09 發表

論學術就應係德望較強,現實係不少傳統學生係學習路途轉去國際學校,難度唔算太大,亦唔少家長揀呢條路去鞏固小朋友學術底子,去到高小陸續轉國際。相反,由IB轉返去傳統就難度較大。所以,論彈性亦係如讀GHS會靈活過讀CKY ~~~

除了考慮小朋友的性格、能力去決定邊間學校最適合自己小朋友外,家長自己亦需考慮自己可以每天付出多少時間同小朋友跟功課、默書、考試。如果讀傳統學校如GH, 我相信家長的involvement 相對地比其他活動教學的學校多。

siuap 發表於 16-11-9 20:09
除了考慮小朋友的性格、能力去決定邊間學校最適合自己小朋友外,家長自己亦需考慮自己可以每天付出多少時間 ...

GH and TSL

小三以上都不能放鬆,因為要爭升中

Charlotte_mom 發表於 16-11-9 19:09
好多人寫
Cannot agree no more, can't agree anymore, 我睇到頭暈

cannot agree no more應該唔啱喎

cattz288 發表於 16-11-9 21:13
cannot agree no more應該唔啱喎
http://hk.apple.nextmedia.com/supplement/columnist/art/20100812/14335256

3hearts 發表於 16-11-9 21:20
http://hk.apple.nextmedia.com/supplement/columnist/art/20100812/14335256

所以咪唔啱囉

fixedstar99 發表於 16-11-9 18:33

Why said so?
‹ 上一主題|下一主題