用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

功課少

真心想請教嶺小現有家長, 其實我想孩子入嶺小的其中一個原因是因嶺小的功課較少, 但慣了六年的少功課模式,當上到中學時,難免會功課project會激增, 咁小朋友會難適應嗎? 謝謝。

你要明白, 年級愈高功課一定係愈多, 高年級可能數量數量同低年級一樣, 但係質量已不同, 一份功課低少可能十幾分鐘做完, 高小可能快則半小時, 慢則一小時先做完一份.

而家你睇一年級的功課, 可能覺得好少, 但當你以"年級愈高功課愈多" 的理論去諗的話, 如果一年級都七八樣功課, 咁高年級時會點?

chanwendy 發表於 16-11-10 10:01
你要明白, 年級愈高功課一定係愈多, 高年級可能數量數量同低年級一樣, 但係質量已不同, 一份功課低少可能十 ...
明白。謝謝。

ruthmark 發表於 16-11-9 23:38
我都有啲擔心,因為英文科有時無功課,或者你每天可以參考下學校網頁的一年級手冊相,睇下咁算唔算少。 ...
好的。謝謝。

longlong1015 發表於 16-11-9 12:13
真心想請教嶺小現有家長, 其實我想孩子入嶺小的其中一個原因是因嶺小的功課較少, 但慣了六年的少功課模式 ...

我覺得嶺小係適量功課,唔係零功課。相對比出面學校少,只因人哋係超多功課嘛。學校講過,佢哋係重質不重量。

另外要睇下,好多時人哋嘅功課,可能係 額外嘅 TSA 練習,睇下你哋覺得有冇需要了

回覆 a_for_apple 的帖子

有道理。謝謝你。