用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 K3 唔識串英文生字
go

K3 唔識串英文生字 [複製鏈接]

K3,學緊phonics , 開始識拼讀簡單英文書,但唔識串字,係咪唔正常?
   0    0    0    0

phyllislau 發表於 16-11-9 11:40
K3,學緊phonics , 開始識拼讀簡單英文書,但唔識串字,係咪唔正常?

唔駛咁擔心,當年我女都係咁,K2認the/are/school 等等都要好花精神。而家小學喇,英文學校,完全無問題。當然要下啲苦功啦。有啲人係天生對language 無咁靈敏的。

Ackl1002 發表於 16-11-9 15:42
唔駛咁擔心,當年我女都係咁,K2認the/are/school 等等都要好花精神。而家小學喇,英文學校,完全無問題。 ...

多謝你的回覆,佢的確對語文敏感度低。

s.andp 發表於 16-11-9 19:31
每天用phonics拼默生字,從三個字母的英文生字開始

明白,我會慢慢由3個字母開始。Thx

醒目開學勳章 貢獻勳章

有無同導師傾過?

我細仔都係寫唔返隻字出嚟,音可能啱,但串法唔啱
我地自己覺得唔同細路可能用唔同觀感學校 ,自己屋企教就會用多d唔同觀感幫佢記,但我無問佢phonics個導師點教,我地之前學校評估,我會成個wordlist俾導師教
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題