用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 開(扮)國際學校,家長小心。
樓主: applebot
go

開(扮)國際學校,家長小心。 [複製鏈接]

Kittybama 發表於 16-11-18 19:27
若有得選擇,我會盡量不揀這類以搵錢為首要目的辦學集團。

我覺得好嘅老師和校長要從外國挖角過來香港一啲都唔平,包食宿,包子女教育及醫療,要有足夠吸引嘅福利先可以來,否則留番老家做老師校長好過。
你哋都知佢哋當地做教師校長薪金一定唔會俾香港低,仲要山長水遠來打工?
所以未計其他行政費用,版權年費,校園設施,保養維修和專家服務等...

其實搵錢係無問題,明買明賣,願者上鉤。問題係依d學校假扮非牟利,呃政府平價批地及租地,重要借埋免息貸款去起校舍。你估政府唔知咩?只不過唔係自己錢,係市民錢,咪由得佢囉。橫掂香港咁多人想讀國際學校,咪借d意慷他人之慨,又可以減少自己d壓力,可以照顧少d香港學生。如果依d地係屬於政府高官自己,你估佢地仲肯唔肯平價批地或貸款比依d所謂非牟利團體嘅學店? 依d非牟利學校,仲要免税,連最後一分一亳都賺埋你,死未?

Kittybama  所以我很抗拒這類實則牟利的辦學集團  發表於 16-11-19 09:16

bobbycheung 發表於 16-11-19 00:03
其實搵錢係無問題,明買明賣,願者上鉤。問題係依d學校假扮非牟利,呃政府平價批地及租地,重要借埋免息貸 ...

I do share your view (emoji)
‹ 上一主題|下一主題