用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 阿仔少少野就發脾氣 係咪有情緒病?
樓主: Kx1918
go

阿仔少少野就發脾氣 係咪有情緒病?   [複製鏈接]

Jane1983 發表於 16-11-8 08:06
幾歲?發得最嚴重果次係點樣?有幾頻密?

脾氣差,發忟憎,好多小朋友都有,多數係有樣學樣或者縱出來,唔 ...
有fd 兒子缺乏動力,關係不好,向我訴苦,想找心理輔導比佢仔,我直接話佢成日在親友面前數佢仔的弱點,問題是係佢到,忠言當然是迹耳⋯

little_yolky 發表於 16-11-8 12:35
係, 我媽媽就係典型既例子, 佢好聰明, 好努力 ...媽媽雖然為家庭付出好多, 但沒有提供快樂既環境
不久之前看過一文章,講一爸一生努力,但退休後自己一個,子女工作ok但唔顧家,痛恨自己之前只做做做。之後我也改變了自己,得閒咪淨係溫習就看書,做下d有情趣的事,go to some nice places花下$.

之前母嬰健康院有個3p 課程:positive parenting programme,好處是有機會role play,較容易掌握一些技巧,又唔洗$,不過好似e加out source左比協康,建議樓上主查詢一下。
‹ 上一主題|下一主題