用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: aurora2020
go

.   [複製鏈接]

secondone2121 發表於 16-11-16 15:43
我無講野係唔係首選丫,我答既係我鍾意啓幼既學習環境,教學好岩阿女,我重3文2語,happy school,之類 ...

你答的好好。。。我答的不夠好

DoraJeanne 發表於 16-11-15 23:11

恭喜你啊
想問係咪真係排隊嫁? 我都係收下午班, 但又寫住話優先後備上午, 諗緊駛唔駛再寫信要求轉~~咁如果咁多人都係優先後備上午, 咁點叫做優先?

cocolilili 發表於 16-11-16 16:45
想問係咪真係排隊嫁? 我都係收下午班, 但又寫住話優先後備上午, 諗緊駛唔駛再寫信要求轉~~咁如果咁多人都係 ...

我當年有寫信請求

smallapple2014 發表於 16-11-16 15:10
我個女都係唔專心,同埋我覺得我回答的太老實,有明講有報其他學校,同無講呢間學校係首選。。。。一緊張 ...

我都無特別話係首選。只係講理念同我地自己近似之類

Chan343 發表於 16-11-16 15:29
勁喎,問你點識間學校同點解想讀你點答

點識學校因爲有個親戚讀緊,講左個英文名,佢問我中文名係咩,我唔知我親戚個仔中文名,回避左佢問題,諗住死得。因為我係係FB知道佢個仔讀緊(emoji)

點解簡我答學校既理念同我地近似,了解小朋友既優點,發佢地既潛能,同埋鍾意學校活學教育,輕鬆學習,等佢地培養學習興趣。

答得唔多。所以我估無行嫁

我剛問左親戚,佢仔已升小學
佢話學校係happy school...唔谷既
老師好好,會有惡,但唔會嚇怕小朋友,係講道理果隻,同埋唔會標籤你小朋友係唔乖,四圍走既。
無考試測驗,有功課但唔多。
佢話唔簡返啟小係因為一來太貴,咁貴佢寧願讀英文學校,啟小係中文。
佢仔考到聖若望小學,但最後大抽獎係沙田呂明才,佢簡左呂明才,我問佢跟唔跟到,佢話開初係唔慣,因為多左功課,但都可以。

佢話有朋友仔女細佬妹讀緊啟幼,覺得中同數係深左。

暫時傾左咁多,希望幫到大家了解多啲

我想知讀完啟小係咪好難轉返出去傳統中學?

Ching0404 發表於 16-11-16 17:33
點識學校因爲有個親戚讀緊,講左個英文名,佢問我中文名係咩,我唔知我親戚個仔中文名,回避左佢問題,諗 ...

佢問我點解唔繼續係PN學校返K,我答學校唔係直升,同埋我鐘意啟幼兩文三語,宜家讀緊嘅學校係傳統型,我希望自己小朋友讀happy school, 因細B驚佢讀太谷嘅學校會好辛苦。。。
又問我有無考其他學校,考咗邊D,如果其他學校都有offer會唔會揀啟幼。。。

wrsk12 發表於 16-11-16 17:56
我想知讀完啟小係咪好難轉返出去傳統中學?

我記得啟小有派位,同老師會同家長分析小朋友應該升全統學校定IB 學校。學校係用IB 方式教本地課程,所以預備小朋友可以升這兩種不同學校

DoraJeanne 發表於 16-11-16 18:08
我記得啟小有派位,同老師會同家長分析小朋友應該升全統學校定IB 學校。學校係用IB 方式教本地課程,所以 ...

Wow....用IB方式教本地課程,簡直perfect
令我更鍾意啟附幼了。謝謝你的資料

回覆:smallapple2014 的帖子

唔係!我都有老實直說我有報其他,亦冇講啟思係首選。老師問我點識得啟思,我好"行"咁答:朋友口碑同網上forum comments等……(事後我老公話我唔應該咁答……)
阿女係9月細B,八成問題答到,最後收左am!

dorahelen 發表於 16-11-16 18:15
唔係!我都有老實直說我有報其他,亦冇講啟思係首選。老師問我點識得啟思,我好"行"咁答:朋友口碑同網上for ...

恭喜啊

咁可能我無緣啦,我都係答朋友係度讀,口啤好,happy school

Why 唔原校升:因為太辛苦

有沒有考其他:有

坐車黎會不會好遠:唔怕,有人湊

dorahelen 發表於 16-11-16 18:15
唔係!我都有老實直說我有報其他,亦冇講啟思係首選。老師問我點識得啟思,我好"行"咁答:朋友口碑同網上for ...

老師問我點識呢間學校,我都係話同事推薦加EK。。。
我都老實話有報其他,老師追問報咗邊D。。。我話都係主題式教學或有中小學back up嘅學校。。。
跟住佢問我到時會唔會啟思係首選。。我話宜家講唔到,到時會仔細考慮,balance各方面concern。。。跟住emphasize 喜歡happy school同有中小學back up,因覺得咁样會適齡教學。我覺得最後答的唔好,唉,算了,都in完了。。。

回覆:有冇人已經收到啟思附幼offer

我上星期六in,今日仲未有信,打去問佢話未寄出係咪無希望啦

HeidiFong0102 發表於 16-11-17 09:57
我上星期六in,今日仲未有信,打去問佢話未寄出係咪無希望啦

我都未收到信呀!
‹ 上一主題|下一主題