用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教有關升中選擇 - 深水埗區男生 (請各位教路) ...
樓主: Teresatam
go

請教有關升中選擇 - 深水埗區男生 (請各位教路) [複製鏈接]

EuniceMaMa 發表於 16-11-9 14:26
你可以去學校開放日了解多啲。長天我無留意,因為我個係女,黃棣珊就12月3日開放日,你可以去佢網站了解下 ...

EuniceMaMa, 其實我去左長天資訊日, 不過就miss左佢地嘅開放日, 佢地校長個套理念如果如佢所講的話, 我會好鐘意哩間學校; 至於黃棣山開放日嗰日長週要番工, 不過唔緊要我仲有1年時間, 到時親身帶埋阿囝去感受一下d學校

katf123 發表於 16-11-9 18:37
想問除上述幾間銘賢又如何?

katf123, 以我所知銘賢比較催谷, 功課量極奇多, 但成績很好, 深水埗區屬Band 1學校, 這間我都心儀, 但除了校成績外, 我會衡量並考慮小朋友能否承受過大壓力, 他能夠愉快地在那間學校上學等因素, 因為小朋友要在那間學校待上5年, 而始終小朋友開始成長, 青春期時期比較有自己思想, 如果一間學校唔能夠俾到一個歸屬感佢而反令佢抗拒的話, 無法愉快學習, 最後可能會因為厭倦而影響成績。
所以選校都需要因人而已, 有d學生比較鐘意挑戰, 競爭心強而又唔怕壓力的話, 催谷型係無問題, 但有d排解困難能力比較弱嘅學生就未必適合

希望幫到你!

同女仔唔同,男仔比較遲發力,所以自行階段唔好太保守。自行階段,我提議用以下策略:
1。自行一:揀間比較好既學校,例如自己覺得只有三成機會入(入到要還神既);
2。自行二:揀間入咗(無得大抽獎)都唔會後悔既。

王家爸爸 發表於 16-11-10 10:03
同女仔唔同,男仔比較遲發力,所以自行階段唔好太保守。自行階段,我提議用以下策略:
1。自行一:揀間比較 ...

王家爸爸, 以下係我嘅諗法:

自行一/統一甲部(一)及乙部(一): 長天 (尚有其他提議/選擇嗎?)
自行二: 華仁 (跨區)

煩請賜教, 謝謝!

kkhon  WYK只in成績次第頭300個  發表於 16-11-11 03:12

Teresatam 發表於 16-11-10 11:23
王家爸爸, 以下係我嘅諗法:

自行一/統一甲部(一)及乙部(一): 長天 (尚有其他提議/選擇嗎?)
講真華仁未必容易過長天,所以其實應該想清楚,邊幾間係想入但係信心唔大既,邊幾間係入咗唔會後悔既。

UTB  同意。我認為九華比長天更難入。  發表於 16-11-10 14:53

回覆:Teresatam 的帖子

謝謝

王家爸爸 發表於 16-11-10 12:25
講真華仁未必容易過長天,所以其實應該想清楚,邊幾間係想入但係信心唔大既,邊幾間係入咗唔會後悔既。 ...

咁各位認為自行第一選擇係長天, 咁自行第二選擇我放咩比較好嘅學校而又會比較隱陣?

回覆 Teresatam 的帖子

要睇你係咪非長天不嫁

王家爸爸 發表於 16-11-10 12:25
講真華仁未必容易過長天,所以其實應該想清楚,邊幾間係想入但係信心唔大既,邊幾間係入咗唔會後悔既。 ...

我都認為華仁比長天難入,除了本區生會揀之外,點睇都係華仁會比長天多跨區生報。

我都想選擇華仁在自行一,但昨天兒子的補習社老師問我打算選什麼中學,我都未講,她已經說唔好諗九龍果d咩喇沙咩華仁果d,唔夠班,都係穩陣d揀信義,唔係就揀元朗。我都唔敢再同佢傾...  係咪真係高攀哩...

回覆 sammag 的帖子

吓!你個補習老師未打先輸咁架你仔好差咩

Teresatam 發表於 16-11-11 09:02
咁各位認為自行第一選擇係長天, 咁自行第二選擇我放咩比較好嘅學校而又會比較隱陣? ...
如果目標只係有英中讀,保守既可以乙二揀瑪神。

王家爸爸 發表於 16-11-11 10:17
如果目標只係有英中讀,保守既可以乙二揀瑪神。

王家爸爸, 但係瑪神會先收小學部學生, 那麼剩餘嘅位咪好少?
另, 如果以我阿囝嘅成績, 想入讀比較好英中, 你地會點選
自行派位首選:
自行派位次選:
統一派位甲部首選:
統一派位乙部首選:

Teresatam 發表於 16-11-11 14:42
王家爸爸, 但係瑪神會先收小學部學生, 那麼剩餘嘅位咪好少?
另, 如果以我阿囝嘅成績, 想入讀比較好英中,  ...

瑪神係大抽獎階段,應該收唔少自己小學既學生(70個左右),但係自行階段應該係比較公平既競爭,你可以星期六去佢哋既招生講座睇下先決定。

如果確定係B1尾(唔係邊緣人),我會自行一長天、自行二黃棣珊或者瑪神;同時報埋英華、SPC兩間直資。然後等埋自行面試之後既感覺,加埋直資既結果,再決定大抽獎點做。

王家爸爸 發表於 16-11-11 15:51
瑪神係大抽獎階段,應該收唔少自己小學既學生(70個左右),但係自行階段應該係比較公平既競爭,你可以星 ..
萬分感謝! 始終沒太大經驗而且經歷過當初小學派位的沮喪, 所以對選校策略有點不知所措及缺乏信心!!!

長天係咪比九華難入,好難一概而論。
首先,如果係B1A的油麻地網男仔,通常都未必會自行選九華。就算會也可能係自行二,因他們認為如果自行唔成功,到大抽獎先填,也很大機會中同區兩間男校。

所以你跨區只要好肯定自己一定B1A-B1B,而面試表現好,要成功未必冇可能,唔報就一定冇可能啦!

九華的面試只有個人全英語答問幾分鐘,能夠把握這幾分鐘表現自己,成功機會又大增。

回覆 Teresatam 的帖子

如果你真的很喜歡長天,咁自一就應該選擇這間學校。
至於其他,你可以詢問一下學校老師的意見。
始終老師比較清楚你兒子的情況。

引用:Quote:sammag+發表於+16-11-11+09:57+ 我都

原帖由 IloveJJ 於 16-11-11 發表
點解補習老師咁講呢?
可能佢覺得最好穩穩陣陣

請問各位, band1男,  在 過去一兩年, 深水埗網乙一收唔曬有邊幾間? 銘賢?長天?

但你有交表去SPCC,又聲稱要穩陣,補習老師説喇沙或九華唔使諗,聖保羅男女就有信心?
‹ 上一主題|下一主題