用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 保一vs華英vs迦密大家會點揀?
go

保一vs華英vs迦密大家會點揀? [複製鏈接]

保一喺黃大仙,而華英同迦密就喺九龍城網,呢3間都係Band one 頭既中學嗎?係咪應該揀九龍城網較好?仲有冇其他好選擇?

憫母  保1  發表於 16-12-15 03:03
   3    0    0    0

回覆:queenkwok 的帖子

大家知道呢3個既全港排名嗎?

queenkwok 發表於 16-11-7 13:00
保一喺黃大仙,而華英同迦密就喺九龍城網,呢3間都係Band one 頭既中學嗎?係咪應該揀九龍城網較好?仲有冇 ...
自行乜網有咩所謂? 反正都係全港排位。三間都咁好, 你咪去睇下自己邊間成數高D, 邊間小朋友鐘意多D。唔好諗住自行揀過幫下叩門, 自行幾十個位你都爭唔到, 叩門得幾個位, 唔好諗咁多啦。

2jkidsfather    發表於 17-2-4 15:36

保一喺黃大仙,而華英同迦密就喺九龍城網,呢3間都係Band one 頭既中學嗎?係咪應該揀九龍城網較好?仲有冇 ...

學校周圍環境方面,保一不好

回覆:little_yolky 的帖子

多謝你詳細既回覆,明白晒!

感覺保一比較谷,華英,迦密都好

如用DSE 計, 請問邊間會好D ??
另請問保良局何蔭棠是否同上面 3 間同一級數 ??

IYY 發表於 17-2-1 23:49
如用DSE 計, 請問邊間會好D ??
另請問保良局何蔭棠是否同上面 3 間同一級數 ?? ...

何蔭棠這幾年成績進步不少,但跟這三間有小小距離。

回覆 littlelamma 的帖子

咁請問保一vs華英vs迦密, 邊間成績會好D ??

IYY 發表於 17-2-4 12:43

同學成績如何?

回覆 Anniemun 的帖子

小兒英數好, 但中文麻麻, 屬 BAND 1 學生。

IYY 發表於 17-2-4 13:14

小兒英數好, 但中文麻麻, 屬 BAND 1 學生。
數學好可試保一。自行時間應該過咗,出年才升中?

自行選了英皇加保一。
由於是九龍城校網, 開始打算大抽獎甲乙兩部如何選擇。

IYY 發表於 17-2-4 12:43

可以參考下2016 DSE 成績

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3299561&extra=page%3D3
:-)

IYY 發表於 17-2-4 20:11

自行選了英皇加保一。
大抽獎甲部不限網,乙部九龍城網大把b1學校揀。

回覆樓主:

去過华英和迦密简介會,喜愛迦密多d,华英比較是但,連音響都未set好,校園又冇開放比人參觀!

雖然九龍城校網有很多band 1 學校,但選了A 做乙一便不能選B 做乙二。以華英和迦密為例,選了華英或迦密做乙一,再選其中一間做乙二就差不多等如沒有機會。

ICbaby 發表於 17-2-5 12:16
去過华英和迦密简介會,喜愛迦密多d,华英比較是但,連音響都未set好,校園又冇開放比人參觀!
...

"華英"簡介會一向都係只局限於"禮堂"講解,沒有其他節目準備,我第一次聽都有你嗰種感覺呢!最失望都係無機會與同學們傾下計,希望新校長日後可以改變下簡介會模式啦!

‹ 上一主題|下一主題