用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啟基學校 2nd in
樓主: juneforgbb
go

2nd in [複製鏈接]

Rabbitprincess 發表於 16-11-8 14:49
In我個老師話會睇今次家長interview個分排收生同waiting 嘅先後次序,唔知其他家長有無聽過?
...

咁都好合情合理既, 大家係咪老師問家長問題比小朋友既多呢?因我聴見个朋友話問小孩問題多於家長! 我自己就係問家長部份多於小孩。

主要問家長, 傾談當中有問小朋友一兩句, 同埋叫小朋友執書同分書

luckyoscar 發表於 16-11-8 15:49
咁都好合情合理既, 大家係咪老師問家長問題比小朋友既多呢?因我聴見个朋友話問小孩問題多於家長! 我自己 ...
我地問家長多D, 不過小朋友都問左唔少架, 同個小朋友都傾左成5分鐘

一開始問小朋友,似係開場白,食早餐未,食左咩,用邊種交通工具去學校面試,返幼稚園有咩做。戲育叫小朋友去一堆書入面搵返本功課簿,執書,坐係另一張枱自己揀書睇。然後就開始老師/家長對話。

回覆 Rabbitprincess 的帖子

我地入到去同家長傾計先, 都係問大路野, 同一時間小朋友係到睇書, 之後再同小朋友傾計, 問下叫咩名, 係咩學校讀書etc, 之後叫我仔係堆書入面揀本中文書出黎, 之後再傾一陣計就byebye

回覆 juneforgbb 的帖子

你同我大致相同,可能係同一個老師吾定! hahaha

希望大家都有offer下年做同學仔。最鍾意學校有自己廚房每日為小朋友煮新鮮午餐

Rabbitprincess 發表於 16-11-8 18:21
希望大家都有offer下年做同學仔。最鍾意學校有自己廚房每日為小朋友煮新鮮午餐
...

雖然得一日in, 但好似都幾多人2in, 希望有機會同大家做同學

juneforgbb 發表於 16-11-8 19:28
雖然得一日in, 但好似都幾多人2in, 希望有機會同大家做同學

我見嗰位主任主力係問家長問題,反而係好少問小朋友,但佢好留心觀察小朋友睇書時的情況,問小朋友鐘唔鐘意做功課。好樂意解釋學校的情況,教學理念&解答我們的問題。當日面試比到我們好大信心交託小朋友比學校去培育成長。啟基真係一間好有愛心的學校,相信小兒係到讀書一定十分開心。今次2nd In係我們最冇壓力的面試,連家長都覺好relax。

appletim 發表於 16-11-9 11:32
我見嗰位主任主力係問家長問題,反而係好少問小朋友,但佢好留心觀察小朋友睇書時的情況,問小朋友鐘唔鐘 ...
老師真係幾nice, 我地希望小朋友係有愛心的教導下學習, 分數對我地黎講唔係最重要, 希望老師睇得出我地的誠意啦

回覆 juneforgbb 的帖子

我黎探吓料架咋, 囝囝下年先要報小一
‹ 上一主題|下一主題