用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 談談派位結果
go

談談派位結果 [複製鏈接]

談談派位結果

有私立學校學位的,請問統一派位派得好嗎?
請入嚟講吓呀!

能否派到頭三個志願呢?

Re: 談談派位結果

我相信統一派位派得好壞同有無私小學位沒有關係吧, 至少我有數位朋友及我的兒子雖有私校打底,亦能派到頭三個志願呢!

我的排位是,並不會將三間最好的放在頭三位,因為三間同樣受歡迎的學校即很多人選其為第一志願,如果你抽不到第一志願好容易跌去第四至九志願。Net 65 就是好例子,通常家長選:

1) 仁立舊校
2) 仁立紀念
3) 葵盛主恩

據悉這個網有 3,000 學位 (可能一半已有 1st round OK),上述 3 間在統一派位只有 200 多個位比 1500 人爭,即 6 抽 1,如果你的第一志願落空,沒有可能 bingo 第二, 三志願,因為其他人已經將你的第二, 三志願放在第一志願

那麼如果自已頭3個自願都是網內熱門學校,起不是完全以運氣作注碼,有沒有其他"橋"妙填寫統一派位申請表格??
joyce

JOYCECHOW 寫道:
那麼如果自已頭3個自願都是網內熱門學校,起不是完全以運氣作注碼,有沒有其他"橋"妙填寫統一派位申請表格??

統一派位俗稱大抽獎, 即是靠運氣, 因為統一派位時, 小朋友會由電腦編配一個隨機編號, 好似派籌咁, 編號越前就越著數, 例如: 你是no. 1 , 就由你開始派位, 首先派甲部一、二、三, 然後乙部一至三十, 直至有學位編配給小朋友, 因為你是no. 1, 就算甲部跨網名校都一定派到比你, 如果萬一唔好彩, 編號去到 19,001 (如果全港約小一生20000) , 咁就慘啦, 因為在你之前有 19,000 人已派位, 餘下只有1000人未派位, 你可想而知會派到第幾志願, 所以, 隨機編號越前就越著數!

還有以下情況會出現的, 同一間小學, 選第一志願未必派到, 選第四志願反而派到的, 關係在於隨機編號的先後次序。
例如:  A 小朋友編號 1000, 選校志願為 A, B, C, D 小學,  B 小朋友編號 2000, 選校志願為 D, A, B, F 小學, 派位結果係 A 小朋友派第四志願 D小學, B 小朋友選第一志願反而派唔到, 一跌就跌落第四志願 F小學。  
A 小朋友選 D 小學為第四志願, 但派到, 因為編號早, 學校還有學額。
B 小朋友選 D 小學為第一志願, 但係派唔到, 因為編號遲, 學校學額已派完。

醒目開學勳章

好奇怪...我妹填晒甲部三間跨區位..而乙部本區Net 65
第一志願....仁立紀念
第二志願...仁立舊校
正常黎講甲二.甲三唔留空係錯架 咁樣乙部第一.二志願既學校會派晒比人....但好奇怪..我妹跨區失敗但派到乙部第一志願仁立紀念      唔知點解呢

carollam310 寫道:
好奇怪...我妹填晒甲部三間跨區位..而乙部本區Net 65
第一志願....仁立紀念
第二志願...仁立舊校
正常黎講甲二.甲三唔留空係錯架 咁樣乙部第一.二志願既學校會派晒比人....但好奇怪..我妹跨區失敗但派到乙部第一志願仁立紀念      唔知點解呢

你妹妹甲部填晒三間跨區位, 係咪全部都係跨區, 如果係就比較難, 因為跨區名額, 每間只有幾個位, 所以, 甲部無學位派給你妹妹, 輪到派乙部又唔同, 因為網內, 學額多好多, 起碼幾拾個位, 所以, 派乙部機會大D。我諗你妹妹的隨機編號都不太後, 所以, 派到仁位紀念。

正常黎講甲二.甲三唔留空係錯架 . ----->  唔一定的, 如果甲部三間都係跨網而又是三間都咁喜歡, 派邊間都無所謂, 是可以填的。

咁樣乙部第一.二志願既學校會派晒比人. -----> 唔會O架, 唔係跟選第幾志願派, 首先要根据隨機編號先, 只要編號越早, 學校有學額就會派比你。  

以仁立紀念為例:
A 小朋友選 仁立紀念 小學為第四志願, 但派到, 因為編號1000 (編號早), 學校還有學額。
B 小朋友選 仁位紀念 小學為第一志願, 但係派唔到, 因為編號2000 (編號遲), 學校學額已派完。

其實你妹妹已經 very good luck,至少派到去仁立紀念
,他知不知道在這一區許多人都派不到仁立紀念,而去了基真,林金殿,許大同 .....? :evil:

Densen,  

Thank you for your information.   

From my friend's experience, they usually can't get the first 3 choices.

How about others?  Would you share your experiences with us?   Thousand thanks.   

我因為住青衣,大仔一早已有培道私校收,都預左唔得架,事關跨區機會好細,所以上2星期又俾細仔發燒入院攪到唔記得去睇,點知星期二上午教統局負責青衣派位之主任,竟然義務打電話俾我老公提佢去灣仔攞番,不過因為我先生唔係香港,我又唔係監護人唔可即時去攞,咁同教統局負責青衣派位個位好好主任傾,佢叫我第2日帶埋文件去取,而且仲透露俾我聽叫我同公司請假,因為要係九龍攪架,我幾開心呀!原來我大仔派到尖咀[size=large]德信小學   
[img align=right]http://hk.geocities.com/winky9905/pp13.gif[/img]

樹熊媽媽,

Congratulation!

Which school will your kid go?  培道 or 德信?

Angeline,

想請問你:係咪如果果年有30,000個小朋友參加統一派位, 咁電腦向果年需要為呢班小朋友由1排到去30,000?

咁佢憑甚麼去編呢?

OnHo

OnHo 寫道:
Angeline,

想請問你:係咪如果果年有30,000個小朋友參加統一派位, 咁電腦向果年需要為呢班小朋友由1排到去30,000?

咁佢憑甚麼去編呢?

OnHo

意思就係咁, 至於隨機編號是否 由1 至 30,000 就唔知, 因為唔會公佈, 而隨機編號係由電腦抽出, 編配給每位小朋友一個編號, 然後定派位先後次序。

唔係所有人派晒第一志願先再派第二志願,如此類推咩?

以仁立紀念為例:
A 小朋友選 仁立紀念 小學為第四志願, 但派到, 因為編號1000 (編號早), 學校還有學額。
B 小朋友選 仁位紀念 小學為第一志願, 但係派唔到, 因為編號2000 (編號遲), 學校學額已派完。

唔係應該首先處理A 小朋友第一志願A小學因為編號 1000,然後處理B小朋友第一志願D小學因為編號 2000,那為什麼 "結果係 A 小朋友派第四志願 D小學, B 小朋友選第一志願反而派唔到, 一跌就跌落第四志願 F小學"。

根據教育局CD,會待所有小朋友處理完第一志願才會處理第二志願、第三志願....,所以如果B 小朋友第一志願都無位派到唔應該有位比A 小朋友wor。

例如: A 小朋友編號 1000, 選校志願為 A, B, C, D 小學, B 小朋友編號 2000, 選校志願為 D, A, B, F 小學, 派位結果係 A 小朋友派第四志願 D小學, B 小朋友選第一志願反而派唔到, 一跌就跌落第四志願 F小學。
‹ 上一主題|下一主題