用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 幾歲先轉小朋友自己一間房?
go

幾歲先轉小朋友自己一間房?

小朋友K3, 下年小一, 一直都同工人姐姐一間房~ 唔知大家覺得應該幾時先應該轉為自己一間房呢?

主要係我想幫佢做組合床, 有多D位放大張書枱, 書櫃, 同埋將來要用既電腦....~

謝謝各位意見~!

三歲

不建議放電腦在小朋友房,最好放廳,也要限制用電腦時間

邊有分應該幾多歲係最好,我仔由一出世都係自己一間房

天悅 發表於 16-11-7 15:36
邊有分應該幾多歲係最好,我仔由一出世都係自己一間房

或者我應該問,小學幾年級開始需要大d 既書桌好呢?

我都有個疑問, 本身大囡同二囡同房的, 另外有一間書房
呀仔出世後, 就將書房轉做呀仔房

問題黎啦, 近排大囡反映想有自己的私人空間, 想自己有間房, 問我可唔可以同細佬轉房

但仔係唔係唔應該同二女同房? 男女有別?

引用:Quote:天悅+發表於+16-11-7+15:36+ 邊有分

原帖由 hehawendy 於 16-11-07 發表
或者我應該問,小學幾年級開始需要大d 既書桌好呢?
有地方,有錢,當然早d買張大d的可升降書桌啦

kjma 發表於 16-11-7 16:22
有地方,有錢,當然早d買張大d的可升降書桌啦

我比較想做組合床, 有埋書桌書櫃~

hehawendy 發表於 16-11-7 09:58
小朋友K3, 下年小一, 一直都同工人姐姐一間房~ 唔知大家覺得應該幾時先應該轉為自己一間房呢?

主要係我想 ...
工人姐姐有其他地方,小朋友就可以自己一個房間了

kayi0556 發表於 16-11-7 16:17
我都有個疑問, 本身大囡同二囡同房的, 另外有一間書房
呀仔出世後, 就將書房轉做呀仔房

根本唔應該理大女要求。

過幾年個仔大咗,同二女同房仲煩,到時你叫大女再同二女share房,佢已經習慣咗一個人咁正,佢反枱都似。

我唔會俾佢揀囉。

以前小學屋企 400 呎,得一間睡房 100 呎,一家四口一齊訓。
之後升中一換屋,有自己間房,但係阿媽唔放心,驚我跌落床(發覺自己小學原來訓覺真係會 180 度轉),所以到下學期先分房訓,不過功課照係大廳做,係睡房逗留唔超過 8 小時。
後來宜家大學有宿舍,先真正有自己房溫書做野。
可以考慮整張子母床/雙層床繼續同工人姐姐一間房,又或者整高架床,下面放書枱同書櫃。
又或者可以參考一下我以前父母的做法,整個大櫃,上層係書櫃同衣櫃,下層係油壓床,平日收起,該空間放張 portable table 用來做功課,想訓覺收埋張檯,按床按鈕放下來。(解釋得唔算太好,先抱歉
不過,係小學階段,暫時要求小朋友係客廳做功課同埋用電腦,如果係間房到,可以鎖門/關門,冇人管,父母訓覺果陣如果訓唔著半夜起身可能會玩電腦。 我以前貪玩就算部電腦係大廳照樣出去靜雞雞玩。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

多謝晒你咁用心回答我~ ~ 同埋提醒~

而家阿仔係同工人訓子母床~ 我都想轉高架床, 下面做書桌同書櫃~~

聽完你分享~~或者都係等佢二年級或三年級先轉床~

男仔上小學就不要跟姐姐同房了

回覆 LeeCC 的帖子

我都覺得係要分開既, 主要我覺得小學需要多D放書既櫃 (而家間房只有圖書架)
不過高架床怕反訓, 怕會跌~都要考慮下~  (或者要同設計師傾下)

唔該晒各位既意見~!

我仔都係六歲開始訓高架,不過大約四尺高,床下做衣櫃,櫃桶,同床闊度一樣深,放到好多嘢,實惠訂做的