用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 家政
樓主: laiseenine
go

家政 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

IloveJJ 發表於 16-11-8 08:40
我都係覺得揸針係佢阿媽/女朋友做既,但我會教佢/希望學校教佢換燈膽、拆風扇、揸鎚仔囉!
...

揸針我哥叻過佢老婆囉
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

IloveJJ 發表於 16-11-8 08:59
咁返工搵錢邊個叻先?

我哥,專業人士
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

呢個t o Pi c 轉左營

而家男仔識主飯,一定好受歡迎

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-11-8+08:23+我自

原帖由 little_yolky 於 16-11-08 發表
我哋當年家政科唔只學呢D架, 反而初中時烹飪就唔係重點, 我哋係學食物既營養, 點樣衛生處理食物, 點樣睇清 ...
我女上一堂教針步,佢話班有幾個男同學穿左半堂,線都未穿到,佢話好搞笑!!
如果唔係要上堂,我估e家D千禧BB根本冇機會/唔會做呢D野。
第時大個出trip,件裇衫鈕甩左都識自己釘番,我覺得男女都要識。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章 王國長老

gracelam 發表於 16-11-8 09:10
我女上一堂教針步,佢話班有幾個男同學穿左半堂,線都未穿到,佢話好搞笑!!
如果唔係要上堂,我估e ...

好想我囡有家政學,縫野我可以教佢

醒目開學勳章 王國長老

IloveJJ 發表於 16-11-8 09:11
咁就無所謂啦!請個會揸針既工人就得啦!

為左咁請個工人係咪有點儍呢

chocolatebean 發表於 16-11-8 09:06
呢個t o Pi c 轉左營

而家男仔識主飯,一定好受歡迎
認同
我係PTM,只識蒸同烚,所以平日只係清清淡淡。但一到放假得閒,C6就會去街市買餸煮九大簋。

佢D男性朋友仲勁,直頭可以開私房菜一樣,中西都得。而且佢地個個都係專業人士,但唔係廚師。

其實D廚師同裁縫,好似男人仲勵害。

山海兒女 發表於 16-11-8 09:34
認同
我係PTM,只識蒸同烚,所以平日只係清清淡淡。但一到放假得閒,C6就會去街市買餸煮九大簋。
家父係裁縫, 以前家政堂D功課全部爸爸同我做的, 次次都攞A。

小時了了    發表於 16-11-8 15:33
山海兒女  我就出idea,媽咪同我做,所以要係學校完成那些就會低分,返屋企做就高分   發表於 16-11-8 13:07
YmOra    發表於 16-11-8 11:40

little_yolky 發表於 16-11-8 08:30
我哋當年家政科唔只學呢D架, 反而初中時烹飪就唔係重點, 我哋係學食物既營養, 點樣衛生處理食物, 點樣睇清 ...

記憶中,大部份中學簡介日裡,家政室大多展示Cup Cake,啫哩等食物,唯獨有一間係有展示多張介紹對食物對營養對標籤等等知識的詳細說明,那時我亦對"家政"有另一番體會呢!

山海兒女  我就出idea,媽咪同我做,所以要係學校完成那些就會低分,返屋企做就高分   發表於 12 分鐘前

原來大家都係搵外援。 我當年要整條半截裙, 要上埋裙頭, 真係點得。成條裙我剩係車咗一行直線。

回覆 YmOra 的帖子

剛參觀完一所女校,她們除了準備了很多cookies 給大家吃之外,還有一些家政project,是要設計有營養的餐單。
但看見是全英文,就想起自己中學時很喜歡這科,當時想這科如果用中文敎就好了,因很多英文睇唔明

早兩年幫呀仔睇學校,無論男女校定男校,也冇聽過學校有介紹家政同木工,間間也是主打科學研究,我差點兒已遺忘了。現在突然又希望幫呀女搵間有家政的學校,佢應該會好喜歡

YmOra  唉!香港地大眾風吹向邊樹就主打咩學科!!!  發表於 16-11-8 15:49
little_yolky  順便學埋英文,一雞兩味  發表於 16-11-8 13:42

little_yolky 發表於 16-11-8 13:21
山海兒女  我就出idea,媽咪同我做,所以要係學校完成那些就會低分,返屋企做就高分   發表於 12 分鐘前
睇怕,呀女第日有機會上家政,搞唔掂的話,要婆婆重出江湖

little_yolky    發表於 16-11-8 13:40

醒目開學勳章 王國長老

IloveJJ 發表於 16-11-8 13:24
咁當然唔會為咁而請工人啦!但如果男既要返工,太太又唔識做家務,就自然會請工人啦!
...
唔識縫紉原來等於唔識做家務..............

‹ 上一主題|下一主題