用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 終於知道深水埗崇x,點解咁多人話收都唔會讀! ...
go

終於知道深水埗崇x,點解咁多人話收都唔會讀!   [複製鏈接]

2    0    0    0

我冇報呢間呀!
但我報其他學校時都見到好多家長義工喎!如果學校揾我幫手我都覺得ok架!歸屬感同投入感都會大增!
至於報名費,我有幫細女報德望,都係收$50喎

babemi  我都遇到有D學校有義工,我以為係教友,不過家長或教友都無所謂,咁多人係要外援   發表於 16-11-7 11:35

Elaine.F 發表於 16-11-7 04:28
昨日面試,安排亂,等得耐,冇比小朋友玩下玩具或休息的地方準備下都算,呢間學校比我感覺勁市儈,竟然所有 ...

嘩,我老公以為你個帖係我寫!雷聲大雨點小既學校,二個小朋友pk賽,小朋友做唔到都懶理,冇比機會再試,任由小朋友做錯!感覺真係太差!

in主流定國際?

我in那個是外籍男人年紀大,不知道是不是net. 安排上算係咁,因人多,不停分流上去,覺得這裡無得怪佢

不過路過個小朋友廁所係細到只有小朋友入去,很細,而佢個操場係無修飾過既石屎地,見好多小朋友在果度跌倒,什為心痛

我個老師都有盡量一條問題問多幾次望小朋友回答,不過始終後面大把人選,自己小朋友無反應都無計...... 樓主那個搶玩具確係O晒咀,不過無計,佢好趕咁。我同意pk 賽係最不好的方法,大把人投訴自己小朋友做了果下老師無望到,好失望

回覆 Chan343 的帖子

Same feeling, I got lost twice during the interview (the directions were not clear), my son was totally beaten down by the boy next to him, while my husband noticed how mean the school was to their teachers (asking the teacher to hold the mic and speak under the sun for the whole morning). This school was recommended by one of my respected friend, so I put it very high on the list before. But......maybe the school does not suit us......

回覆:終於知道深水埗崇x,點解咁多人話收都唔會讀!

當年in 過,感覺同你一樣,呀女做唔到老師無俾機會佢再嘗試,而係立即收回道具,感覺無耐性

真的是 PK 賽嗎? 定係想慳時間, 2個一齊 in 快好多 ......如果同枱2個小朋友都表現得好好, 咁PK 賽就好唔公平 !

hppa  of course not  發表於 16-11-8 12:21

我上年in 既,阿女本來係outgoing 果type, 由pn 至 k1 interview 都唔會喊,從來也頗樂意答問題或一齊玩,但崇真就有本事係開放日和k1 interview 令我個女爆喊,我其實也不明白原因,可能佢真心不喜歡這學校。
客觀來說,我又不覺此校差。

回覆 Elaine.F 的帖子

I forgot to bring $50 enrollment fee receipt, i need to pay again $40 cash again before enter the hall. Total i pay $90.  

poyy    發表於 16-11-10 13:58

由我報名到收到面試信, 學校send出每個email都要出兩次修正版...超唔掂! 未見過一間學校可以錯到咁! 好彩最後撞期冇去in...報名費都慳返!

其實好多幼稚園都會安排家長義工幫手,九龍塘好似劍鳴、金巴倫基本除咗interview見到老師,其他幫手都係家長。對於呢啲強調家校合作嘅學校我覺得可以理解,何況我可以見到現讀生家長嘅質素(睇打扮、談吐),我反而係buy。

至於PK賽,即使happy school如又一村都係用咁嘅形式,你報學校都只能接受。In我仔仔嘅老師雖然年輕但好有耐性,我小朋友大部份都做到,隔離小朋友未warm up好多都唔做或者做錯但老師都有俾多次機會,我唔會覺得咁係唔公平,因為想像下你嘅小朋友如果他日喺學校學習進度滯後,我都希望老師會花多啲心機唔係由佢自生自滅。

學校出名行政混亂係已知,如果有爬文我覺得今年有改善,至少無出現之前啲人話要個幾兩個鐘先搞掂。以前TT唔算特別受歡迎,而家大家追捧龍/有附小去避過大抽獎,所以感覺學校行政跟唔上。

整體唔覺係一間差學校,反而係上學校條路對幼稚園生真係太折磨,家長同小朋友上到去都攰到無可能即時投入輕鬆面試,加上面試完我同仔仔都被咬到成身蚊癱...

hppa  fair comment  發表於 16-11-8 12:23

Elaine.F 發表於 16-11-7 04:28
昨日面試,安排亂,等得耐,冇比小朋友玩下玩具或休息的地方準備下都算,呢間學校比我感覺勁市儈,竟然所有 ...
朋友既朋友話呢間報咗都唔一定有得見, 有冇人可以証實吓呢點呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

呢間學校唔差,但佢個location問題令我最後決定唔去 interview了...

我最後都無in呢間,因為感覺唔好,乜都係講自己有好好多白人外籍老師,如果乜都要搵家長做,咁要咁多老師黎做乜?至少我去左4間學校in,都無見到一個家長義工(純粹自己係簡介會已覺得麻麻地,最後選擇in啓思附小)

junnieip 發表於 16-11-7 10:00
真的是 PK 賽嗎? 定係想慳時間, 2個一齊 in 快好多 ......如果同枱2個小朋友都表現得好好, 咁PK 賽就好唔公 ...

老師係見到一個答到,再問冇答果個,遲答少少就下一題,小朋友係有答,都唔知佢有冇聽到囉!搞完一輪邊記得攞返$10,算數!豪咗佢!

係度刨返舊po之後我都係冇去in

去完簡介會,加向朋友用家請教,加上山條路,加知道等好耐,最終放棄無去in。

我 in 左咁多間, 最求其係佢, 前後 ~ 4 分鐘
‹ 上一主題|下一主題