用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果係收都唔會讀嘅學校,報嚟做乜?
樓主: hkpama2011
go

如果係收都唔會讀嘅學校,報嚟做乜?   [複製鏈接]

hkpama2011 發表於 16-11-6 13:26
眼見身邊有啲朋友或者呢到嘅爸媽都漁翁撒網式咁報小學,十幾二十間,但有好多學校其實都唔同類型,有啲人甚 ...
報名的時候未知面試日期,出面試日期撞下撞下就發覺自動放棄了部分學校,有時小朋友又會生病去不到面試,所以報多幾間都可以理解

好問題,呢個世上總有D人愛集郵,以集郵SHOW OFF為樂,呢間又心水果間又心儀,心水心儀已響手都要將個網撒得大一大,明知唔讀OR唔會TAKE OFFER都要去掙下,只能講句不知所謂

識人好欣賞港同,但家庭收入唔夠應付港同學費&過海車費,都照報照in,滿足吓自已

Delete

做定warm up 去叩神津呀,咁都吾明!申利:我仔已上左小学

見過話報早面試既學校當練習

回覆樓主:

我會分兩類,(一) 心儀的 (二) 收會考慮的
所以報左6間 1offer 1waiting 1reject 2未知 1未見
We love him, because he first loved us. 1 John 4:19

我都會係報十幾二十間的人,因我是一個機會主義者,但我會盡量吾Hold多個一個offer, 除非需要時間考慮。

caramelpudding 發表於 16-11-6 15:51
報得嘅、有offer都會讀。
講真,報名前冇人知自己會有幾多offer,雖然心中會有一個priority list,但始終呢 ...
.

ainnai 發表於 16-11-6 13:32
當練習?

當練習尼樣係最自私,坊間有好多面試班,又唔係好貴,但自私嘅家長就hold住幾間唔放,原本其他小朋友有機會,都因為學校hold住咗。點解可以咁自私?睇見其他人自私行為,就“好多人都係咁啦”...真係唔知佢哋點教自己嘅小朋友...
做人唔一定要賺突才開心,賺少覺得蝕咗,香港需要知足嘅人,否則將來個個都好似蝗蟲咁,搶,覇,晒命。

hold位要比留位$,真的當練習的不會hold的,面試班一班見來見去都是個班人仔和老師,同實戰有好大分別。

alanyue 發表於 16-11-6 14:53
小朋友是需要warm up,我小朋友去Interview中丶後期表現較之前好

我朋友的孩子直情當係去playgroup咁,話有得去玩

我報了8間有不同類型但都是自己鐘意的, 已經覺得有少少吃力! 所以想像不到十幾二十間會點過!
到而家已經2間reject, 3間等消息, 2間等下次interview, 1間有offer, 哩個interview 遊戲考小朋友也考驗家長!!!

如果6間全部fail掉,還會這麼淡定麼?This is a rigged system!

eeie 發表於 16-11-7 10:51
我報了8間有不同類型但都是自己鐘意的, 已經覺得有少少吃力! 所以想像不到十幾二十間會點過!
到而家已經2間 ...
有offer是好事, 如果真心喜歡更好。

回覆 eeie 的帖子

其實冇乜話點過,亦要積極面對。唔想考既,考一間都嫌多。

我既例子係,無打算比囡入DGJS,收左都應該唔會讀,但之前有諗過照報照考,睇下會唔會收,最後覺得噤有d無聊,最後無報。

kbi 發表於 16-11-7 13:10
我既例子係,無打算比囡入DGJS,收左都應該唔會讀,但之前有諗過照報照考,睇下會唔會收,最後覺得噤有d無 ...

點解吾讀?

applebot 發表於 16-11-7 09:28
當練習尼樣係最自私,坊間有好多面試班,又唔係好貴,但自私嘅家長就hold住幾間唔放,原本其他小朋友有機 ...
真實面試環境同面試班分別好大。有些小朋友很需要去習慣一個小學面試的模式,越見越淡定。其實衹要不hold幾個位,又不覺得有大問題。如果小朋友面試肯定取錄,就好多人都衹會報一間,衹可惜現實不是這樣

當年我報之前,每間有興趣的學校都會仔細研究過,睇埋升中網,整左個priority list出來。基本上收都唔讀的,唔會簁時間。事前做好準備,想清楚究竟自己要乜,小朋友適合乜嘢,係好緊要。因為第日一定有人講東講西,你無做功課,就可能會second guess自己,咁好痛苦。

至於人地點解唔讀都報,就無謂諗。佢都唔讀即係唔會消耗學位,理得佢。
‹ 上一主題|下一主題