用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有KV offer的家長,請問當年interview的表現如何? ...
樓主: pineapplechan
go

有KV offer的家長,請問當年interview的表現如何?   [複製鏈接]

引用:想請教下,當年interview表現要如何,+KV才

原帖由 pineapplechan 於 16-11-06 發表
想請教下,當年interview表現要如何, KV才收呢?
當年阿仔有回答問題,但唱歌氹左兩次先勁細聲唱左,九月尾細B, 結果係waiting. 寫左五封求位信,六月offer. 今年升小一啦!

hppa    發表於 16-11-6 23:36

上年in時我又係唔知問過呀女d咩,佢有佢in,我有我答,到我答完時,in佢嘅老師叫佢唱歌,我就陪佢細細聲唱完首歌,個位老師就同in我嘅老師講'佢有唱呀,佢有唱呀',之後交表位老師又無再問我個女問題,好似連一眼都無望,我以為一定唔得啦,點知收左我個女正取生上午班

hppa    發表於 16-11-6 23:36

tobebee 發表於 16-11-6 15:09
你地點解知道咁多野既😓😓 我答完老師既問題個女已全部in完,連貼紙都攞埋😓&#128531 ...

我都係  完全唔知個囡in咩,自己全程投入撘問我問題嘅老師。最後收正取生,以家讀K1讀得好開心!good luck to all the kids! KV is a really good school

hppa    發表於 16-11-7 00:06

kaykaychu 發表於 16-11-6 23:24
上年in時我又係唔知問過呀女d咩,佢有佢in,我有我答,到我答完時,in佢嘅老師叫佢唱歌,我就陪佢細細聲唱 ...

高枱無問野的確好奇怪喎!咁你家長答野時答得多嗎?填form寫得多嗎

回覆 ella_805 的帖子

其實去完KV面試我對學校改觀了。之前心儀龍校,又覺KV太學術,報名只係因為兩個ex-KV家長極力推薦,才姑且一試。面試過後,我覺得佢嘅面試好用心準備,老師也很有愛心,不是我所以為的「齋學術」的學校。雖然我仔表現唔好,又無唱歌,不過如果有機會比我仔讀,我一定會積極考慮⋯⋯

老師無叫我個囡唱歌,禁係米一定唔收呢!?(emoji)

回覆 mandy_ng207 的帖子

我都係, in 我仔同我的老師都好 nice, 最後派糖的老師又好好,整個過程好 smooth。

引用:回覆+mandy_ng207+的帖子 我都係,+in+我仔

原帖由 lingtsang55 於 16-11-07 發表
回覆 mandy_ng207 的帖子

我都係, in 我仔同我的老師都好 nice, 最後派糖的老師又好好,整個過程好 smooth ...
當日interview和遇到的老師都好好笑容好nice, 這點也是令我對這學校改觀了。

hppa    發表於 16-11-7 11:49
Danrice  係, 相對另一間又排長, 老師又黑瞼,  KV really better ~~  發表於 16-11-7 11:03

回覆 Chan343 的帖子

係呀,我記得只係問前面個小朋友問題,到我個女就只係叫佢攞糖同講多謝,in我好似都係個d問題啦 '戒左片未,發脾氣點處理,點解揀Kv,點樣番學' ,而張紙我寫左1.5面,因為我寫中文,字體我寫大隻d、清楚d,希望鐘意Kv嘅小朋友成功考到啦

hppa    發表於 16-11-7 11:50

Kv 睇唔睇家底?背景?衣著?

hppa  maybe only the principal knows  發表於 16-11-7 14:29

pineapplechan 發表於 16-11-6 16:19
你指老師用中文問,你用英文答嗎?

唔係呀,因爲我小朋友係混血兒,老師開始時已問想用中文定英文答?

回覆:babaxmama 的帖子

如果取糖時不太應老師,但都有在家長提點下説bye and thank you 會有機會取錄嗎

hppa  ok  發表於 16-11-7 15:43

回覆 aaliyah0526 的帖子

我向老師解釋她母語是英語, finally 女兒也用了英語interview.
老師非常耐心和友善. 你呢?

我想問以往有人用
英語interview 成功地進入KV?

Thanks a lot!

我想問有無前輩小朋友考果陣0反應有offer

hppa    發表於 16-11-7 15:44

Nomos 發表於 16-11-7 15:08
如果取糖時不太應老師,但都有在家長提點下説bye and thank you 會有機會取錄嗎

...

會呀!我個囡上年囉咗粒糖就走咗,搞到我好尷尬

hppa    發表於 16-11-7 17:42

cuttlefishfish 發表於 16-11-7 15:23

我向老師解釋她母語是英語, finally 女兒也用了英語interview.

我個囡嘅班有3~4個小朋友都唔識中文 (only 英文),所以應該ok㗎

ella_805 發表於 16-11-7 15:57
我個囡嘅班有3~4個小朋友都唔識中文 (only 英文),所以應該ok㗎

謝謝您,希望有好消息.

我2個女都係比較文靜,肯答問題,肯唱歌,就算唔識答,都有eye contact,臨出門口派糖的是主任,派糖時要小朋友自己主動講多謝.

cuttlefishfish 發表於 16-11-7 15:23

老師好有耐性同愛心,我好鍾意間學校,但唔知個囡同呢間學校有冇緣

ella_805 發表於 16-11-7 15:57

唔識中文都有收?我好擔心呀,好多學校都用中文in,我囡都冇反應,希望根德園收
‹ 上一主題|下一主題