用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖三一幼稚園
go

聖三一幼稚園 [複製鏈接]

http://www.htckg.edu.hk
見好少討論這間幼稚園,有無用家可以分享下?成績,語景如何?想為小兒選一間基督教而又唔太淺既學校,謝謝分享。
   2    0    0    0

heily123 發表於 16-11-5 20:56
見好少討論這間幼稚園,有無用家可以分享下?成績,語景如何?想為小兒選一間基督 ...

我都想知,同個仔報左

heily123 發表於 16-11-5 20:56
見好少討論這間幼稚園,有無用家可以分享下?成績,語景如何?想為小兒選一間基督 ...

有無人讀緊?

有學券學校,教育局已經出左指引,減少抄寫,機械式計算。如果你要程度ok,不要選學券學校。因為你讀全日制後,除非外補其他

http://std.stheadline.com/instant/articles/detail/347768-香港-幼園教育新指引反對揠苗助長+幼兒班學童不應執筆寫字

K3最多只是寫詞語,句子很少,一到小學,一定是吃力。除了你目標是聖三一小學

zebrabb 發表於 17-3-2 16:10
K3最多只是寫詞語,句子很少,一到小學,一定是吃力。除了你目標是聖三一小學
...
你是用家嗎?唉咁可能要轉校,聖三一小學係咪係淺?

heily123 發表於 17-3-15 17:05
你是用家嗎?唉咁可能要轉校,聖三一小學係咪係淺?

小學是傳統加英普小學。初小有適應期,但學費以私校來講要比$4000,其他什麼另計,如果你心儀普通津校,而又不想小學銜接辛苦,你係幼稚園時期要打好基礎,針冇2頭利⋯⋯

zebrabb 發表於 17-3-15 18:12
小學是傳統加英普小學。初小有適應期,但學費以私校來講要比$4000,其他什麼另計,如果你心儀普通津校,而 ...

其實我都係心儀佢直上聖三一小學,因為佢幼稚園已經係全日制,如外補都唔知咩時間可以安排,一至五已經好長時間學習,唯有得返星期六日。你係用家嗎?需要外補英文嗎?

heily123 發表於 17-3-15 23:58
其實我都係心儀佢直上聖三一小學,因為佢幼稚園已經係全日制,如外補都唔知咩時間可以安排,一至五已經好 ...

不是直上小學,是要面試,收2所幼稚園生大約50學額。我是用家,你要接得上小學,一定要落功夫,中文英文不可少,我不是要一定外補,你自己教也可。但如心儀再出去考其他直私學校,那麼建議找間程度深的幼稚園。

zebrabb 發表於 17-3-16 13:23
不是直上小學,是要面試,收2所幼稚園生大約50學額。我是用家,你要接得上小學,一定要落功夫,中文英文不 ...

Thanks 可惜只得這間收,九月讀N。

heily123 發表於 17-3-16 23:43

哦N班,讀那兒冇問題,考K1前做下功課,那間學校比較深少少。因為我同好多升小家長談過,如果你要小學考直私,你最好讀d名氣大少少的幼稚園比較有幫助。

zebrabb 發表於 17-3-17 14:58
哦N班,讀那兒冇問題,考K1前做下功課,那間學校比較深少少。因為我同好多升小家長談過,如果你要小學考直 ...

Thx 你小朋友幾大呀

heily123 發表於 17-3-20 14:04
Thx 你小朋友幾大呀

5歲了

heily123 發表於 17-3-16 23:43

真心講句, 入到呢間學校, 唔應該覺得可惜,應該要感恩, 聖三一真係一間好好嘅 學校, 以小朋友嘅需要為中心。 程度方面 冇好似其他學術型學校咁提早教深D, 但亦唔稱得上好淺, 只可以話係符合小朋友學習 需要 嘅程度。 我小朋友而家讀k3, 佢哋而家學緊嘢嘢 ,我有信心可以銜接到普通 1,2線津校,例如:數學、英文phonics課程都有p.1程度, 中文做功課都要寫句子, 佢哋著重字形結構 、教部首部件 ,多於死記 詞語, 所以我小朋友好有興趣學字,同記得好快。 如果你將來唔係一定要讀名校私小 ,讀聖三一唔會好輸蝕,放心。

回覆 dadidadida 的帖子

多謝你既分享呀!我去面試個日都感受到學生既快樂,你小朋友打萛讀邊間小學?

回覆樓主:

請問聖三一是否有小學?是否可直升?

KumamonJ 發表於 17-5-1 13:39
請問聖三一是否有小學?是否可直升?
不是直升

屋企人小受友讀緊, K3 了, 但我試下小朋友LEVEL 時, 發現"花草樹木" "春夏秋冬" 都唔識寫, 正常嗎?

aaa28 發表於 17-5-10 14:50
屋企人小受友讀緊, K3 了, 但我試下小朋友LEVEL 時, 發現"花草樹木" "春夏秋冬" 都唔識寫, 正常嗎?  ...

正常,哈哈
‹ 上一主題|下一主題