用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中學面試班
go

中學面試班

請問有沒有介紹

回覆:Sam1018 的帖子

上過,完全沒有用,千祈唔好嘥錢。

回覆:iceberg222 的帖子

其實,知道未必有用。但都有報。。。。。當練習下

花錢買安慰

王家爸爸    發表於 16-11-7 10:08

iceberg222 發表於 16-11-5 18:39
係有用既. 只係你搵唔啱者

我都有上,大女上完到細女!
不過唔可以全靠面試班,一定要返屋企再練練練

首先有得面試,要先看成續和操行。
最近兩三年,面試老師都表示學生的學習態度、待人接物的態度、禮貌、積極進取的心態都很差。
基本上,個人面試
10個有6個問問題唔識就直接答唔識或擰頭。諗都唔諗
10個有4個唔打招呼、講謝謝、再見等等…
10個有9個校長巡行….掛晒大大隻名牌喺心口…都唔識打招呼

小組面試
10個有6個會由頭到尾都保持緘默

王家爸爸    發表於 16-11-7 10:17

其實好睇小朋友,面試最緊要係小朋友表現自然,所以唔少上咗面試班既反而表現得有啲做作。
我覺得參加朗誦節,一來可以等小朋友識得控制聲線,面試表現得自然啲;二來等小朋友見多啲大場面,面試時唔會成隻鵪鶉咁,更加有效。

回覆:王家爸爸 的帖子

就是這樣,他們教小朋友的對答,非常造作,一聽便知是面試班教的答案。

可能是我選擇的面試班唔係太好,所以選擇時,要特別小心。

iceberg222 發表於 16-11-7 13:49
就是這樣,他們教小朋友的對答,非常造作,一聽便知是面試班教的答案。

可能是我選擇的面試班唔係太好,所 ...
所以當年大仔上咗一次之後,我覺得唔太好,就無繼續報。

仔呢排上緊,但每次返到黎都话冇用教d野好屎,话学校net teacher教的仲好,吾想再上side時间喎。其实以前小一都上过,但吾係同一间,都係只教d基本在家家长都教到嘅野。不过吾知点解報左就個心安樂d咁,所以又走去報。

lovecupid 發表於 16-11-7 10:15
首先有得面試,要先看成續和操行。
最近兩三年,面試老師都表示學生的學習態度、待人接物的態度、禮貌、積 ...
你講緊B3學校面試嗎?

Band 1地區名校面試也有這情況啊。
Band 3只問生活問題,玩玩遊戲,看與人相處,待人態度而己….有些Band 3學校,學生可選擇不出席面試……..

同意到不得了

Sam1018 發表於 16-11-5 18:26
請問有沒有介紹
自己同小朋友講英文已可以,不用浪費$
講真,估都估到會問咩大路問題,其餘既,靠自己執生,平日多同小朋友用英語對話,叫佢朗讀英文。。。