用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教培道及聖母,如何決擇
樓主: clolo8888
go

真心請教培道及聖母,如何決擇   [複製鏈接]

回覆 SharonMommy 的帖子

我都好想知!培道不是出名happy school嗎?傳聞從何來?

PS.但借問邊度有全校都是愛心老師的學校?

hppa    發表於 16-11-7 15:50

知唔知聖小係咪好谷,好似每星期都有中英默書,四測兩小,是否真的?

引用:其實培小成績可能麻麻,但培中呢幾年dse成

原帖由 lcl505 於 16-11-06 發表
其實培小成績可能麻麻,但培中呢幾年dse成績真係好好,有80.3% 3322,而好多同區band1學校都只係7x-8x%,現培 ...
咁培中真係好唔錯喔!唔止係band 2A啦!

carriethepooh 發表於 16-11-6 20:14
知唔知聖小係咪好谷,好似每星期都有中英默書,四測兩小,是否真的?

今年開始是一星期中文,下星期英文黙書

引用:知唔知聖小係咪好谷,好似每星期都有中英默

原帖由 carriethepooh 於 16-11-06 發表
聖小改左中英輪流默,但英默範圍也不少,4测2考無變

joanne_ma 發表於 16-11-6 22:35
聖小改左中英輪流默,但英默範圍也不少,4测2考無變

請問一年級是讀默,還是背默?數學同英文有無較深半年或一年,因是聖幼上聖小,怕追不上!謝謝各位!

引用:Quote:joanne_ma+發表於+16-11-6+22:35+ 聖

原帖由 carriethepooh 於 16-11-06 發表
請問一年級是讀默,還是背默?數學同英文有無較深半年或一年,因是聖幼上聖小,怕追不上!謝謝各位!
...
一年級中英全讀默,二年级開始中文先有背默,數學教快半級

joanne_ma 發表於 16-11-6 22:58

謝謝

joanne_ma 發表於 16-11-6 22:58

一年班中默是有背默的,不過唔深,第一次背默靜夜思

咁好似培小比較happy school..但其實如果扣除升中自行位及直屬位,是否升九龍城中學的機會也不多?呢個網好似競爭好大,又好似唔多人升培中,反而入咗d比培中更差的,點解呢?

咁好似培小比較happy school..但其實如果扣除升中自行位及直屬位,是否升九龍城中學的機會也不多?呢個網好似競爭好大,又好似唔多人升培中,反而入咗d比培中更差的,點解呢?

其實培小上培中減去男生後,只要有b2或以上成績,基本必入培中,但小學本是男女校,又未必有太多女生想入女校,想入而又成績未達b2或以上又唔會報,所以上培中人數不多

lcl505 發表於 16-11-7 08:44
其實培小上培中減去男生後,只要有b2或以上成績,基本必入培中,但小學本是男女校,又未必有太多女生想入女 ...

其實九龍城網b1英中同學生比例好高,即英中學位相對其他區多好多,至於小朋友入咩中學,好大程度取決於小朋友自已本身banding
http://www.pooito.edu.hk/Chinese/Achievement/DSE_2016_chi.html

lcl505 發表於 16-11-7 09:09
其實九龍城網b1英中同學生比例好高,即英中學位相對其他區多好多,至於小朋友入咩中學,好大程度取決於小 ...

其實呢兩年都多人約培道同九真定位為b1c中學,不論學術成績方面,聖母,真光都是女小學爭入女中,競爭都比較大,而培道係九龍城網、小學又是男女校、英中與學生比例又較其他區高、新校舍。好似培道比較進可攻、退可守。純個人感覺

其實大家當初去考學校既時候, 大家無為學校定到一個排位咩? 如果有, 根本唔需要問了吧! 如果無, 咁當初其實為咗咩去考?

hppa    發表於 16-11-7 15:47
Felix223    發表於 16-11-7 12:23
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:其實大家當初去考學校既時候,+大家無為學校

原帖由 hkpapa852 於 16-11-07 發表
其實大家當初去考學校既時候, 大家無為學校定到一個排位咩? 如果有, 根本唔需要問了吧! 如果無, 咁當初其實 ...
Agree. 所以好快有決定,放棄某些次選。

聖母感覺係比較嚴同谷, 培道係HAPPY SCHOOL. 我個人比較鍾意培道, 覺得佢個校長同老師好有HEART.

其實我心巳選擇了,Happy School 會比較適合我的女兒,不過對培道唔係十分了解多所以問下其他 MAMA, 希望其他末有OFFER 的有好消息!

clolo8888 發表於 16-11-7 14:47
其實我心巳選擇了,Happy School 會比較適合我的女兒,不過對培道唔係十分了解多所以問下其他 MAMA, 希望其他 ...

我係培道幼家長,同學仔媽咪有D大仔大囡已上培小,佢地全部都好滿意學校,希望你無揀錯

apple_love 發表於 16-11-7 16:08
我係培道幼家長,同學仔媽咪有D大仔大囡已上培小,佢地全部都好滿意學校,希望你無揀錯
...

請問培小有没有校巴資料?tsuen wan district..thank you very much
‹ 上一主題|下一主題