用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小朋友不肯去second in, 父母應怎樣處理呢? ...
go

小朋友不肯去second in, 父母應怎樣處理呢?

事因小朋友在first in排隊等侍中太熱,濕疹發作,狀態儀態都大跌。唯後來去到有冷氣的地方修復了一些。已經問過小朋友為什麼不想去,小朋友說學校老師說話有點大聲(意思是閙人,當時應該有部份小朋友不合作),而自己沒有關係也被話了。由於學校是熱門神校,其實都想小朋友參與埋個second in 看多次和看看會否有幸入讀!所以都想引導小朋友去參與多一次。

講道理解釋,人多係因為學校係好學校,好多小朋友都喜歡入讀。排隊係正常安排,人人都要排ga。老師鬧,係因為有小朋友唔守規,你自己無曵就心安理得。

這個係一個試煉位,如果你咁都搞唔掂亞仔去second in,咁以後點叫佢/勸佢做一d佢唔想做但對佢有益的事呢。

所以說,考小一,家長認識小朋友優缺點多左,亦認識自己育兒方法多左。

陽光點的歌    發表於 16-11-5 13:16
abby0624  認同  發表於 16-11-5 12:39

回覆:Jane1983 的帖子

建議你近日多D同個仔留意天氣轉涼的消息,先洗一洗佢腦,再找三兩次機會帶佢外出(落樓下之類),等某某(如爸爸丶朋友),每次將時間加長少許,以15分鐘為起步,觀察佢有冇不悅,之前同佢搽定cream,咁等到人之後就做様佢開心嘅事,等嘅途中又洗吓佢䐉話其實天氣都涼,爸爸知你咁有耐性等佢實好開心…話佢知你地好開心,好中意佢咁有耐性。
考前有意冇意帶佢去學校一轉,又um下佢⋯响學校附近如有地方同佢留耐少少傾一陣計先走,話佢知爸媽覺得你愈來愈有耐性。

純粹少少建議,希望可行。
祝好運。

GettingLost 發表於 16-11-5 09:26
事因小朋友在first in排隊等侍中太熱,濕疹發作,狀態儀態都大跌。唯後來去到有冷氣的地方修復了一些。已經 ...
氹下佢 ,in完帶佢去揮錢樂園 or 買份禮物俾佢

事因小朋友在first in排隊等侍中太熱,濕疹發作,狀態儀態都大跌。唯後來去到有冷氣的地方修復了一些。已經 ...

直接話佢知, 呢間係一間好學校. 學校欣賞你, 覺得你表現好, 先至俾個機會你second in, 呢個係直得珍惜的機會, 唔係人人有的.  由於今次只係學校選啲佢地最欣賞的學生, 應該唔會有不合作小朋友俾人鬧又話埋你呢件事.  因為如果當日老師覺得你有問題而話你, 又點會俾你再面試?

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

palmchristy 發表於 16-11-5 17:56
直接話佢知, 呢間係一間好學校. 學校欣賞你, 覺得你表現好, 先至俾個機會你second in, 呢個係直得珍惜的機 ...

回覆:小朋友不肯去second in, 父母應怎樣處理呢?

多謝各位家長的提議!我仍需要努力,一提起去那校,小朋友的眼淚幾乎跑出來。當天可能真的太熱,中午31度以上在室外等了半小時有多,流很多汗引致皮膚發癢得很,可能此印象太深刻了。

GettingLost 發表於 16-11-5 23:53
多謝各位家長的提議!我仍需要努力,一提起去那校,小朋友的眼淚幾乎跑出來。當天可能真的太熱,中午31度以 ...

我覺得你仔好利害,狀態不好都有second in

索性放棄。

用左同理心先,明白佢感受,我相信你都做緊。希望你成功呀!

GettingLost 發表於 16-11-5 23:53
多謝各位家長的提議!我仍需要努力,一提起去那校,小朋友的眼淚幾乎跑出來。當天可能真的太熱,中午31度以 ...

趁呢排天氣涼,最早一兩天帶佢去多次學校門口,話佢知呢間學校幾好,小朋友讀得好開心,加上而家咁涼,不用擔心。

不如你帶佢去睇下醫生,食下藥先。身體唔舒服影響心情去到都冇用。而且影響日後的面試。找一個專科看看吧!

哈哈!聽聞某男神校係特登用惡老師考小朋友反應,有2nd in 即係過關,2nd in 係唔會再出惡老師,定D.

Felix223    發表於 16-11-7 12:30