用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 這個遊戲不想玩下去了
樓主: hwwnancy
go

這個遊戲不想玩下去了   [複製鏈接]

ritalwt 發表於 16-11-5 12:29
我女都係外向型,幼稚園老師都話佢入活動教學嘅學校會開心啲,但結果係連一個waiting都冇 (佢而家喺班中 ...
今年考的人實在太多,有的小朋友確實資質很好,所以間間有Offer。但是有的就真的是家長催谷出來的成品。像你這種情況,我只能說我實在是不明老師的學校的收生準則是什麼。Anyway,我已想明白,孩子讀的學校其實並非那麼那麼那麼重要,家庭教育才是重中之重。大家一起加油!

其實作為父母,一定會為子女擔心,考過小一的同路人也一定明白你現在內心的感受. 正面一點看,經歷過這些高低起跌,大人小朋友也會一同成長. 因為將來要面對的仍有很多.
相信你的孩子! 不同孩子發揮潛能的時間也不同! 有人早一點, 有人遲一點,重要的是父母不斷的陪伴與栽培. 放下壞心情,好好享受與子女相處的每一刻.趁著天氣好,出外走走,人也會豁然開朗.

Sophie0804 發表於 16-11-5 07:57
加油!考邊間?

聖三一呀~

IICHENG 發表於 16-11-5 08:28
去那間interview?

聖三一呀~

我已做好讀寶校的準備,因我從來運氣都不好,抽獎從來抽不到。不論怎樣,我都會去叩門或寫信嘗試下。最後不論入任何學校,我都會陪我的小朋友認真讀下去,我相信佢也相信我自己,讀書能有多難?惟認真二字。

cmchang0927 發表於 16-11-4 23:52
正能量:
我女今年升左中ㄧ,佢有2個幼稚園同學:
Case one: 男仔,考小ㄧ全軍覆沒,自行20分灣仔男校不中, ...

中學先見真章,洗一次牌

hwwnancy 發表於 16-11-4 19:44
因小女性格慢熱,到如今為止只有一個Waiting,基本還是沒有希望的那種。最近陸續有學校放榜,查一個Fail一 ...

唔駛唔開心呀! 我早排同朋友傾開, 佢話畀我聽, 當年考高主教及港同都唔收佢仔, 最後派入軒小。升中時佢仔以差不多係最後嗰名入皇仁, 但在皇仁時, 就越戰越勇, 以差少少成狀元嘅成績畢業, 最後入咗港大。 佢講笑同我講, 話諗番上黎, 佢仔可能想幫佢慳番12年學費!

hwwnancy 發表於 16-11-4 19:44
因小女性格慢熱,到如今為止只有一個Waiting,基本還是沒有希望的那種。最近陸續有學校放榜,查一個Fail一 ...

只要你對孩子有信心就是了!
津校、私校、直資都有人才出!
重點是爸媽要信孩子做得到!
我也試過未有著落時的擔心無助,
但路一直都在,你們未走到最後,
也未必看清柳暗花明後的美景。
人家有offer也不過是早幾個月輕鬆一點,到小一起步時又是另一番景象了。

hwwnancy  說得很對  發表於 16-11-5 23:54
>^^<

Ima2008 發表於 16-11-5 22:11
唔駛唔開心呀! 我早排同朋友傾開, 佢話畀我聽, 當年考高主教及港同都唔收佢仔, 最後派入軒小。升中時佢仔 ...
講真,我都會安慰自己話:OK,當佢幫我慳番學費

引用:是的,我也覺得這香港考小一遊戲對不善于表

原帖由 Pigmama1012 於 16-11-04 發表
是的,我也覺得這香港考小一遊戲對不善于表達或沉默寡言或安靜的小孩很不利。有感這個年代香港的教育方向有 ...
非常贊同&#128077;

Pigmama1012 發表於 16-11-4 22:07
是的,我也覺得這香港考小一遊戲對不善于表達或沉默寡言或安靜的小孩很不利。有感這個年代香港的教育方向有 ...

我覺得面試嘅時候老師係著重睇個小朋友而家學咗幾多,而唔係睇佢哋將會幾有potential 去學更多。

hwwnancy  對!  發表於 16-11-6 13:25

hwwnancy 發表於 16-11-5 23:53

我都唯有係咁諗⋯

hwwnancy 發表於 16-11-5 14:20
我已做好讀寶校的準備,因我從來運氣都不好,抽獎從來抽不到。不論怎樣,我都會去叩門或寫信嘗試下。最後不 ...

我都有晒心理準備了

ritalwt 發表於 16-11-6 00:47
我覺得面試嘅時候老師係著重睇個小朋友而家學咗幾多,而唔係睇佢哋將會幾有potential 去學更多。 ...

一個面試咁短時間 睇瑜每個小朋友有咩潛質講你都唔信 最實際當然要睇佢地已經學咗咩 學術程度係咪已經到小一或更高 其次禮貌同態度 所以面試 除咗俾學校知道家長有無操谷小朋友到一個程度之外 眼緣同運氣都佔好大比例

回覆樓主:

仲有就睇家庭背景(是否有足夠經濟上同時間支持) 父母職業學歷 大部份報名表都要填寫 好老實 如果校方唔考慮呢啲因素 又有咩需要填呢 面試就係咁現實

Vlone778 發表於 16-11-6 09:04
一個面試咁短時間 睇瑜每個小朋友有咩潛質講你都唔信 最實際當然要睇佢地已經學咗咩 學術程度係咪已經到小 ...

所以學校係咪應該改變收生嘅方法?例如舉辦一啲活動俾小朋友/家長參加,令老師了解多啲小朋友,從而決定收邊個,會唔會公平啲?(雖然我都知冇咩學校會花時間同心機咁做

ritalwt 發表於 16-11-6 09:19
所以學校係咪應該改變收生嘅方法?例如舉辦一啲活動俾小朋友/家長參加,令老師了解多啲小朋友,從而決定收 ...

啲幾年 間間都幾千人in 又要處理報名程序 又要安排人手地方 時間 學校仲邊有空閒去搞活動慢慢揀 每組人俾到幾十分鐘去in 已經好叻叻

hwwnancy 發表於 16-11-5 23:53

我兩個小朋友完全無要我交過留位費

hwwnancy 發表於 16-11-5 14:20
我已做好讀寶校的準備,因我從來運氣都不好,抽獎從來抽不到。不論怎樣,我都會去叩門或寫信嘗試下。最後不 ...

老實說,如果你唔係心頭太高走去乙1揀地區名津,而係放間2線學校,除非你net34,否則冇乜理由搞到要入宝校。

其實沒有什麼大不了 日子總要過的
我都是在等大抽獎
‹ 上一主題|下一主題