用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 這個遊戲不想玩下去了
樓主: hwwnancy
go

這個遊戲不想玩下去了   [複製鏈接]

siden 發表於 16-11-6 11:27
老實說,如果你唔係心頭太高走去乙1揀地區名津,而係放間2線學校,除非你net34,否則冇乜理由搞到要入宝校 ...

認同。放低要求,自然會開心D。往後重有好長好長的路要走...

Pigmama1012 發表於 16-11-4 22:07
是的,我也覺得這香港考小一遊戲對不善于表達或沉默寡言或安靜的小孩很不利。有感這個年代香港的教育方向有 ...
面試對慢熱怕陌生的小朋友真是很困難。我小朋友面試幼稚園時根本不肯進入面試房間,無論他的閲讀能力有多麽超班,都不會有面試老師看到。每次我都要費盡勁安撫他,嘗試要他進入面試房間,每次他堅持大哭都令我無奈令我哭。爲他準備面試真的花了很多功夫,慶幸哥哥的學校在面試過程算是給弟弟有一點優待吧。

hwwnancy 發表於 16-11-5 14:14
今年考的人實在太多,有的小朋友確實資質很好,所以間間有Offer。但是有的就真的是家長催谷出來的成品。像 ...

兩年前我有朋友個仔考小一, 佢話我知佢收到7個offer... 我問佢地兩公婆做左D咩令個仔咁叻, 原來都係俾錢不斷外補+上面試班... 我聽到之後無言...

可能我一直都唔打算用呢個方式谷自己小朋友, 我真心覺得咁樣谷法入到去又如何?一定讀得上?一定讀得開心?

我係想講, 好多時考唔考到都可能係關乎面試技巧, 就好似你所講嘅成品一樣, 同真正實力唔一定有關...
(留意, 係"唔一定"有關... 當然, 有好多小朋友係有實力咁考入去嘅~)

我呢位朋友仲有個細嘅跟尾, 佢又係由K1就開始谷佢, 谷到個小朋友對住外補老師俾嘅功課喊哂都照谷如儀....

相比之下, 我認同你講法, 家庭教育同家庭關係更重要!!

Chirley  家庭教育同家庭關係更重要  發表於 16-11-8 10:04

Binlojai 發表於 16-11-7 17:21
兩年前我有朋友個仔考小一, 佢話我知佢收到7個offer... 我問佢地兩公婆做左D咩令個仔咁叻, 原來都係俾錢不 ...
好可怕!
我而家想想,每次去面試都能看到有小朋友在哭,對比一下,又覺得自己的小朋友其實已經好叻。雖然可能她見到地老師都不太敢說話,但至少每次都很配合去面試。之前我都自己想不明白,覺得只有好學校才有好資源,才能讓小朋友最好的成長,搞得自己壓力好大。現在我都已經算徹底想明白,如有Offer就最好,沒有也無所謂,開心重要地。

唔駛咁灰心啦~要積極點...
我仔連一個WAITING都無, 全REJECT, 我都無咩野啦~
呢個GAME根本就係耐性同應變既考驗...
就算直資唔OK 仲可以睇自行、大抽獎,
TOUCHWOOD 乜都衰左都仲可以叩門,
叩門都唔OK咪讀住先囉將來有機會同實力都仲可以轉你覺得好既...
正所謂窮則變、變則通...香港人既強項黎...

hwwnancy 發表於 16-11-8 00:22
好可怕!
我而家想想,每次去面試都能看到有小朋友在哭,對比一下,又覺得自己的小朋友其實已經好叻。雖然 ...
原來都會有小朋友面試時喊... 我以為咁大個同埋去考得嘅都會好定, 唔會學以前考N同K咁...

因為我小朋友下年先玩呢個遊戲, 佢又係好似你女女咁, 比較慢熱... 我都知呢個遊戲方式唔favour我小朋友呢種性格, 所以都開始上來搵定資料, 睇下報邊幾間試下, 唔想佢屢敗屢試都唔得, 打擊自信, 自己又大壓力~~ 見住你地今年嘅情況,我都已經覺得緊張...

Binlojai 發表於 16-11-8 10:51
原來都會有小朋友面試時喊... 我以為咁大個同埋去考得嘅都會好定, 唔會學以前考N同K咁...

因為 ...

慢熱的小朋友要早d 準備佢去interview,另外,一般來講in女校會比較易有offer

happynewyear16 發表於 16-11-8 11:04
慢熱的小朋友要早d 準備佢去interview,另外,一般來講in女校會比較易有offer
...
Thx for your advice!  
但我個係仔, 無得in女校嘞~

因為 ...
會有小朋友去面試喊架, 不過主要睇性格, 同埋本身父母會唔會俾壓力 (或俾小朋友feel 到父母係緊張)我都係仔, 只係報左3間咋~未參加過任何面試班果d, 雖然普通對答都ok, 但點都唔夠d更另同多準備既人黎...
你趁仲有時間了解多d囉~有d直資係6月或之前已開始報名果d咖啦~加油

Chirley 發表於 16-11-8 11:57
會有小朋友去面試喊架, 不過主要睇性格, 同埋本身父母會唔會俾壓力 (或俾小朋友feel 到父母係緊張)我都係仔 ...
其實我都預我仔唔得嘅多, 所以都係打算報幾間試下, 無壓力(希望到時都仲係咁諗)...
唔得就當慳$, 自行, 大抽獎, 叩門... 反正我仲有個細嘅跟尾, 如果佢得左, 個細嘅就仲煩... 不過佢真係咁叻仔的話我地都會俾佢讀嘅...

Chirley  同我一樣情況呀...加油  發表於 16-11-8 16:00

因為 ...

在小一面試時當其他小朋友全部都入哂面試課室,只有幾個在哭或扭計不肯跟住入課室,父母不停安慰,期望小朋友都可以入到課室面試,都覺得好慘。小朋友要承受很大的心理壓力好慘,父母眼巴巴見住其他人都入哂去而自己的連開始面試都唔得真係好慘。所以如果小朋友屬於內向型,就要儘早準備,給小朋友多一點心理支援、熱身和練習。

因為 ...
不用緊張哦。基本間間都有人喊,但是喊個個小朋友又不一定平時慢熱個個。我都知有小朋友平時好活潑,結果面試基本間間喊,唔知為什麼
其實我女女雖慢熱,但我宜家覺得她可能不是真的怕,不敢說話。有時她真的是知道故意不想說,我突然發現其實我自己小時候好似又是這樣,難道真是基因來的

Binlojai  其實你女女已經好叻!! 對慢熱嘅小朋友, 面試真係唔容易~   發表於 16-11-9 10:27

Chirley 發表於 16-11-8 11:57
會有小朋友去面試喊架, 不過主要睇性格, 同埋本身父母會唔會俾壓力 (或俾小朋友feel 到父母係緊張)我都係仔 ...

見過2, 3 次有細路喊哂, 唔肯入去....

但似係怕跟父母分離多D...

係咪比壓力呢方面, 我覺得細路知道自己做緊物, 係有好大既正面幫助, 係咪要講埋後果係點再講...

完全PLAYFUL 咁去, 亦唔一定正路.

ALL IN ALL 其實幾睇細路品性!

其實慢熱的話,多點去公園/遊樂場,讓小朋友在玩當中嘗試同其它小朋友相處,自會改善。
爸爸媽媽不要放棄,幾難都難唔過帶大一個小朋友,做個好榜樣,從中教導面對逆境的態度。

retriever 發表於 16-11-8 13:30
見過2, 3 次有細路喊哂, 唔肯入去....

但似係怕跟父母分離多D...
有D係唔捨得同父母分離既, 不過都5、6歲人仔,但亦有D 真係覺得有壓力?! 反正係見到父母個樣緊,
正如我講都係5、6歲人仔, 除非一早已訓練得好勁,
如果唔係點都有自己既情緒,
睇父母點去HANDLE 同埋小朋友性格了

hwwnancy 發表於 16-11-4 19:44
因小女性格慢熱,到如今為止只有一個Waiting,基本還是沒有希望的那種。最近陸續有學校放榜,查一個Fail一 ...

我跟你一樣,見一間收一間reject信,仲要見到阿女的同學仔不是有某某offer便是有某某2nd in,去到現在,我已經放棄,一心 大抽獎便算,抽到什麼學校都要佢讀,我唔想再玩了。

呢幾日,日日都收reject 信
其實細細個人仔,經歷嘅都唔少,好似見工咁

回覆樓主:

我朋友當年俾2個仔讀二線津小,因為佢覺得最緊要近屋企,佢2個仔之後都港大畢業喇。其實無論讀津小定直私,到最後咪又係讀個幾間大學

susumi123 發表於 16-11-8 22:46
我朋友當年俾2個仔讀二線津小,因為佢覺得最緊要近屋企,佢2個仔之後都港大畢業喇。其實無論讀津小定直私, ...

唔係話鼓勵人入傳統名校,但只以入大學去睇教育,咁真係邊間都得架,包括由頭到尾讀學店都係ok.

問題係教育唔係入U, 講遠d,  揾食發達亦大家有眼見,唔係靠入大學。

學校係小群體,大部份傳統學校重點係佢地價值觀既傳承,唔同學校培養出來既學生,有唔同既'格'.

Binlojai    發表於 16-11-9 10:32

lucyplus 發表於 16-11-8 17:47
呢幾日,日日都收reject 信
其實細細個人仔,經歷嘅都唔少,好似見工咁 ...

要在面試中表現出動靜皆宜,能放能收,合群守規,很強的觀察力和記性,表達能力,學術能力等,仲要搞足幾輪都要狀態很好,好似仲難過見工

‹ 上一主題|下一主題